onsdag den 16. januar 2013

PLANLÆG DIN SÅNING

I HAVEN

Det er ikke altid nemt at fastholde overblikket over hvilke frø, der skal sås hvornår. Og hvis man ikke lige er udstyret med en bog eller med livslang erfaring, kan det virke som sort magi. 
Såning (og særlig staudesåning) er udråbt som vildt vanskelig, men der er få kneb, der er gode at kunne. Her vil vi give dig nogle af dem.

TEKST & FOTO: MARIANNE


Nogle frøfirmaer sender såkoder med. På posen står der 7 og 8 eller 2 og 3. Det kræver en medsendt liste (og at du kan finde den, når du når til selve såningen), og så kræver det at du holder tungen lige - derinde bag tænderne. 

Men det virker, hvis man er lidt stædig og sidder stille og koncentreret. Hvis du er frøbytter (og vi bliver flere og flere) så er du imidlertid på herrens mark. Så skal du først google dig frem til navnet eller måske sorten, dernæst google et af de meget få steder på nettet, hvor de skriver hvornår det skal sås. Ofte står der ingenting, for det skal du jo læse på din indkøbte frøpose, som du altså ikke har, fordi du har byttet dig til frøene. Albinus Frø er et af de firmaer, der gør en dyd ud af at skrive det på netbutikken, og derfor er hun også værd at handle hos. Hendes fortegnelser og beskrivelser er i øvrigt meget nemt forståelige og interessante. Men det er jo ikke alle frø, hun har skrevet om.

Hvis du vil den direkte vej, kan du kikke på en liste, som Roland Gustavsson, et gavmildt medlem af Frederikshavn havekreds, har udarbejdet. Den er lige til at gå til. Muligvis er den ikke helt og aldeles komplet, det tror jeg faktisk ikke den er, men den er nem. Og meget, meget lang! Jeg er endnu ikke gået forgæves i den. Udfordringen er, at man skal have det latinske navn og ikke det folkelige danske for at kunne bruge den.

Vi vil gøre det lidt nemt for dig, for hvis du klikker på "fotoet" nedenfor, vil du nemt kunne finde det latinske.


Koldt, varmt, lyst og mørkt
Listen arbejder med 4 parametre (og såkoder):

 • Koldt (K)  
 • Varmt (V)
 • Lyst (L)
 • Mørkt (M)

Du kan finde listen her. Inden du trykker på print, så vær opmærksom på at der er 50 sider.

Det er til at have med at gøre! Listen er gemt som et Word-dokument, så du kan altid gemme den på din egen computer eller skrive den ud og have den hængende i dit plantetarium (hvis du har sådan et).

Når jeg skal så sætter jeg mig så med listen og finder de frø frem, jeg gerne vil så, skriver koderne K V L eller M på mine poser. Lægger dem i bunker med samme koder på, og så er det ellers bare om at få varmet så- og priklemulden op. Kan du ikke lige finde nogle steder, hvor de sælger det til havefolk med staudesåningstendenser, kan du jo gribe til et af HAVEFOLKETS tricks og lave ren såmuld selv.

Og så skal du altså lige have et ekstra link med oven i havehatten: The Seed Site. Her finder du billeder af frø og spirer og alskens anden viden for sånørder!


11 kommentarer:

 1. Hej Marianne
  Igen et godt indlæg, tak for det, der var lidt af hvert som kunne bruges. Jeg må dog sige, det med at lave såmulden selv, ikke gik helt godt hos mig. Der er i hvert fald ikke spiret noget som helst af de frø, jeg har sået i det. Jeg tror, det blev for tungt, men så må jeg jo prøve igen. Det varer jo længe inden det tørrer, når man helder kogende vand på det.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Lisbeth, hvilke frø har du sået? Hvis du har sået kuldekimere eller stauder, så varer dt sikkert en rum tid inden du ser liv i jorden.

   OG ja, tørretiden er afhængig af, hvilket temperatur, spanden med jord i står ved. Og om vandet kan løbe fra. JEg har selv kun stereliseret jord om sommeren/efteråret, hvor det stod ude i en dag ellar to i sol lys og luft, og jeg lod vandet løbe fra fordi der var huller i spanden. LIge pt. er det jo frost, så mon ikke vandet køler hurtigere. Når det er løbet fra, tror jeg jeg vil foreslå dig at stille det i en opvarmet garage/bryggers. Jorden skal alligevel gerne være "stuevarm" lige når du sår.

   Held og lykke med det og spørg igen, hvis du støder ind i flere vanskeligheder! :)

   Slet
  2. Ja hvilke frø har jeg sået, godt spørgsmål. Jeg kan ikke huske dem alle, men så lige at der stod Marieklokker på en af dem, lidt tidligt tror jeg da,det skal først være til april, men de er så småt ved at spire, i hvert fald en enkelt, jeg har også sået clematisfrø. Resten kan jeg ikke huske, men må lige ud og tjekke dem.
   Jeg tror, det var i november og der var ikke huller i spanden, så jorden har nok ikke været tør eller varm nok. Jeg kan ikke prøve igen nu, for jorden er jo frossen :) men pyt måske kommer der snart så- og priklejord, så meget sår jeg jo heller ikke. Jeg har en vane med at smide frø ned i tilfældige potter, i en af dem så jeg små nye spirer, gad vide hvad det er? :)
   Tak for det, jeg spørger igen, hvis jeg får flere problemer.

   Slet
  3. Så kommer jeg lige igen, jeg har været i pavillionen for at kigge til frøbakkerne. Der var hvid campanula og astrantia Star og Beauty, lidt pæon frø og noget andet, som jeg ikke kan huske navnet på. Vedbend torskemund fra Bente har jeg også forsøgt mig med, måske er det et helt forkert tidspunkt.

   Slet
  4. Det er et fint tidspunkt, og pavillonen er perfekt til det. Du kan lægge snebolde ovenpå hver potte, så tør den langsomt og frigiver væde, når vejret bliver mildere. Jeg er sikker på at der vil titte en masse frem en gang til april/maj. Måske endda før, hvis vi får et lunt forår. :)

   Slet
 2. Mange tak for indlægget. Kunne bruge både listen og ikke mindst "plantenavneoversætteren" - den er godt nok handy.

  SvarSlet
 3. Wow. Sikke et nyttigt indlæg fyldt med uvurderlige informationer. Tusind tak for det!
  I er altså nogle dygtige bloggere!

  SvarSlet
  Svar
  1. :) Tak, søde Nette!

   2 + 2 = 5 - eller hvordan det nu er. ;)

   Slet
 4. Tusinde tak for lækkerbisken af brugbart indlæg. Jeg har lavet 'din'hjemmelavede såmuld og venter spændt på der kommer nogle spirer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Rose, det er jeg da også. Lad endellig høre! Prøv evt. at se mit svar til Lisbeth ovenfor.

   Slet

ANNONCE