mandag den 14. januar 2013

SKAL / SKAL IKKE?

TEMA: FRØSÅNING

Det boomer med frøfristelser derude og man skal holde tungen lige i munden, hvis man vil modstå dem. 

Jeg troede at jeg kunne, men så skete det uundgåelige. Jeg blev forført - snart af den ene og så af den anden!

TEKST: KARINA 
FOTO: ALBINUS FRØ
Allerførst skal jeg måske starte med at betro jer en lille hemmelighed. Jeg er ikke nogen haj til at så, tværtimod. Gennem flere års forsøg har jeg desværre måttet konstatere, at jeg nok aldrig bliver nogen mester ud i frøsåningens kunst.

Mine erfaringer med at dumpe de små frø ned i jorden, for så derefter at holde liv i de små spirlinger, er nemlig ret så broget. Hvis der fandtes en myndighed, der arbejdede for plantespirlingernes tarv, så havde jeg helt sikkert haft dem på nakken.

Jeg er simpelthen for distræt og nok også for utålmodig, for mange planter er det aldrig blevet til fra min hånd. Det var også derfor jeg sidste år sagde til mig selv, at det nu måtte være slut. Ikke flere frøposer, ikke flere plantebakker, minidrivhuse eller planteskilte. Intet "what so ever". 

Men betyder det så, at man ikke engang må kigge - ikke købe, bare kigge? Nej da! Men klikfingeren klør for:

En enkelt pose frø kan jeg vel godt lige overskue, og én til kan da vel også gå an. Den tredje; jo, nu når man alligevel er så godt i gang. Den fjerde; hej, den femte haps!

- og sådan vil historien fortsætte. Det er ganske vist. Måske kender I nogle af dem i forvejen? Her er hvad jeg har fundet: 


Dansk : Havrerod 
Latin: Tragopogon porrifolius 
Sort: 'Mammoth Sandwich Island'
Type: 2-årig 
Højde: 60 - 120 cm
Blomstrer i juni - august
Sås når jorden er over 8 grader (typisk omkring midt april) 
Placeres i sol 
Kan købes her
Andet: Rødderne kan spises og anses som en delikatesse. 
Smagen minder om østers og kaldes på engelsk også "Oyster Plant". 


Dansk : Farvebælg
Latin: Babtisia australis
Type: Staude 
Højde: 50 - 100 cm 
Blomstrer i juni - juli 
Kan sås året rundt og er derfor også velegnet til koldsåning
Placeres: Sol til halvskygge
Kan købes her. 
Dansk : Staudefingerbøl
Latin: Digitalis grandiflora
Type: Staude
Højde: ca. 80 cm
Blomstrer i juli - august    
Kan sås hele året. Er velegnet til koldsåning
Placeres i halvskygge på en fugtig vokseplads
Kan købes her.
Dansk : Ærenpris
Latin: Veronica Gentianoides
Sort: 'Ensianbladet ærenpris'
Type: Staude
Højde: 50 cm 
Blomstrer fra maj -juli 
Kan sås hele året
Placeres i sol - halvskygge
Kan købes her.  


Dansk : Orientalsk Nigella 
Latin: Nigella orientalis 
Sort: 'Transformer' 
Type: 1-årig 
Højde: 70 cm 
Blomstrer ca. 12 - 16 uger efter såning (med streg under cirka)  
Kan sås direkte på voksestedet fra marts til midt juni.  
Placeres i sol
Kan købes her. Dansk : Purpur Kongelys 
Latin: Verbascum phoeniceum 
Sort: 'Violetta'
Type: To-årig
Højde: ca. 60 cm 
Blomstrer i juli - august
Sås i forsommeren, primo, midt juni. 
Placeres i fuld sol.
Kan købes her.
Der er mange skønne at vælge imellem. I øjeblikket er jeg meget optaget af de blå og gule sommerblomster og stauder. Planterne I ser på billederne nedenunder er:
 
Farvebælg, staudefingerbøl, ærenprisorientalsk Nigella, purpur kongelys, havrerod, 
Irlands klokke, stjernescabiosa, dild, purpur fredløs, akeleje, voksurt, 
spansk nigella, kornblomst, staudesalvie, kørvel, skovmærke,  engnellikerod, 
hyacintbønne, kvan, thai-basilikum, verbena, hvid hjulkrone, blå hjulkrone.Dansk : Irlands klokke
Latin: Moluccella laevis
Højde: 60 - 90 cm
Blomstrer 12 uger efter såning
Kan sås direkte på voksestedet i april/maj og kuldebehandles i køleskabet en uge inden såning.  
Placeres i sol. 
Kan købes her.
Dansk : Stjernescabiosa
Latin: Scabiosa stellata  
Type: 1-årig
Højde: 60 cm 
Blomstrer 12 uger efter såning 
Kan sås direkte på friland fra april-juni
Placeres i sol - halvskygge
Kan købes her.
Dansk : Purpur fredløs 
Latin: Lysimachia atropurpurea
Type: Staude 
Højde: 60 - 70 cm 
Blomstrer fra juni - september
Sås hele året. Velegnet til koldsåning.  
Placeres: Sol - halvskygge på en fugtig vokseplads. 
Kan købes her.
Dansk : Akeleje
Latin: Aquilegia vulgaris 
Sort: 'William Guinness'  
Type: Staude 
Højde: 50 - 100 cm 
Blomstrer i maj - juni 
Sås hele året. Velegnede til koldsåning 
Placeres i sol - skygge   
Kan købes her.
Ja, de er ret skønne ikke? Skal jeg klikke på knappen "Gå til betaling"?  Hvad synes I? 

28 kommentarer:

 1. Aner overhovedet ikke hvad du taler om... har aldrig oplevet eller hørt om noget lignende.... den står du altså helt alene med!!! ;o)


  (PS. Schhh.... En rigtig god idé er at du absolut ikke bruger alle frø i posen, for så skal de nok lykkedes allesammen og SÅ får du problemer!! Dette er selvfølgelig bare noget jeg har hørt om... ;o)

  SvarSlet
 2. Selvfølgeligt fru Friis
  jeg kunne da heller ikke tro andet :0))

  SvarSlet
 3. Hahahahahahaha, jeg er med på holdet med regnorms-rygraden. Vil dog lige pippe at jeg da har haft fin sucess med de frø, som jeg har sået. Ikke at jeg har sået så mange, men KORS hvor har det været besværligt, rodet, snavset osv. Og langt fra alle indkøbte frø har fået turen ned i jorden. Hvis ikke man har mulighed for at opbevare jord et frostfrit sted, og har et andet sted end sit køkken til at rode med jord, potter, minidrivhuse og andet nødvendigt bras - ja - så er det ikke helt nemt. Netop derfor har jeg de sidste par år lovet mig selv (og min søn), at NÆSTE ÅR ER DET SLUT. Men. Jeg vil jo have blomsterjungle. Og blomster er dyre. Og lathyrus kan jeg alligevel ikke leve uden. Og når nu man er i gang...... Og jeg kom jo også til at indkøbe en lækker drivbænk sidste forår. Og den skal da ikke gå til spilde. Og.........

  SvarSlet
 4. Og PS nogle lækre emner du disker op med!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nette
   Nej de er jo ikke til at stå for.
   Farvebælg er jeg heeelt forelsket i, men også den purpurfarvede Verbascum og den orientalske nigella - suk, Stop mig :-)

   Slet
 5. Om nogle finder et aftenkursus i "begrænselsens og tålmodighedens kunst" så er jeg med - kender ALT til både frøindkøb i rå mængder, samt få kolde fødder/hænder efterfølgende, når især priklearbejdet skal udføres.

  Tror Fru Friis netop har fået mine øjne op for kun at så en del af indholdet, men jeg skal nok arbejde lidt på min så-selvtillid inden jeg nøjes med begrænset såning:0)

  Mange hilsner herfra
  Katinka (måske havenørd, men ikke rigtig sånørd...)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej havenørd :-))

   Ja jeg tror også at Fru Friis har fat i det rigtige; SÅ! men hold igen med mængden...hmmm

   Slet
  2. Jeg er nu også stor tilhænger af "kan sås direkte på voksestedet" - så er det bare om at huske hvor;0)

   Slet
 6. Tjahhhh, begrænsningens kunst med hensyn til frø (-og for den sags skyld heller ikke med blomsterløg!), er heller ikke en jeg behersker!

  Men i det mindste har jeg fundet ud af at man kan ha' meget mere på mindre plads, hvis man investerer i en plugbox (http://www.plantetorvet.dk/udstyrzoom.php?udstyrid=2717) eller flere. Den er allerede i gang med de yndigste lyslilla hornvioler som gerne skulle være klar til at pryde krukkerne i starten af marts.

  Den kan sikkert købes billigere andre steder, f.eks Jem & Fix eller lignende.

  Mange hilsener fra
  Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Dem kiggede jeg faktisk på sidste sommer og tænkte også på at købe et par stykker. Det smarte er at de kan stables hvis pladsen er trang.

   Slet
 7. Det lyder da slet ikke bekendt....forleden fik jeg Impectas frøkatalog ind ad døren...og jeg satte da kun X'er for 800,-...! Ikke at jeg har bestilt nogen - jeg lod mig bare rive med :)

  Jeg er nu begyndt at begrænse listen og så køber jeg frø hos Impecta på havemessen i Malmö i slutningen af næste måned. Jeg sparer derved portoen, får en havemesse oveni - og måske oveni købet frø med messe-rabat....

  ...men må godt nok indrømme, jeg er MEGET interesseret i den der Irlandsklokke, du viser....hm... ;)

  Hvad angår det der med ens så- og spireevner, så skal du bare kaste dig ud i det - man bliver bedre efterhånden og det går hurtigere end man tror!

  Det første år (2011) var det faktisk kun mine solsikker og pralbønner, der blev til noget + nogle enkelte af andre blomster...men langt størstedelen døde og jeg havde ikke spor tiltro til mine egne så-evner.

  Sidste år prøvede jeg dog så igen - og som Fru Friis skriver, så bliver langt de fleste frø til noget, hvis man sår hele posen...!

  Jeg endte med bl.a. 17 tomatplanter (18 frø i alt) og et hav af andre sommerplanter, havde næsten ikke plads til alle de små planter, så måtte give en masse væk - men de skabte jo glæde hos modtageren, så helt skidt var det jo ikke :)

  Jeg har planer om at begrænse mig i år og kun så 10-15 frø fra hver pose...HAHA...som om det kan lade sig gøre...man bliver jo grådig efter planter, når man længes efter forår ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ester
   Ja sådan kan det gå :-)
   som du siger så bliver man også grådig efter planter og lige nu kan man da slet ikke forestille sig at få nok:-)

   Slet
 8. Bestil, bestil - de er skønne alle sammen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. I hvertfald noge af dem. Det kan jeg da vist ikke komme udenom nu :-))

   Slet
 9. Åh, hvor er I søde allesammen! Og det gør godt at vide, at man ikke er den eneste med regnormerygrad, når det gælder frø.
  Det er aldrig lykkedes mig at få sået alt det, jeg 'slæber' til huse, så sidste år samlede jeg hele bunken i en spand. blandede godt og strøede ud i bedene efter princippet kommer der noget op er det godt, og hvis ikke slipper jeg i hvert fald for dårlig samvittighed over at have alle de frø liggende. Det var nu ikke nogen god idé. Det myldrede ganske vist op af jorden; men jeg kunne overhovedet ikke finde ud af, hvad der var ukrudt og hvad 'rigtige' haveplanter.
  I år har jeg så ikke købt nogle frø ..... endnu; men jeg har indtil flere frøkataloger liggende på bordet her ved siden af mig, og forleden spurgte min datter i USA, om jeg slet ikke skal have nogle i år? .... Og joooo, det skal jeg da, men kun en smule fra www.selectseeds, som er billig efter vore forhold, og hvis frø har 100% spireevne. De sender ikke udenfor USA og Canada, men kender man nogen overthere, så.... Og for en god ordens skyld: Jeg har overhovedet ikke noget med det firma at gøre andet end indkøb en gang om året med stor tilfredshed..
  Happy Sowing
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jytte
   Tak for tippet, det frøfirma må jeg da også lige kigge på.

   Slet
 10. Ja skønne er de, men jeg har det som dig, de vil ikke rigtig spire, eller også spirer der så mange og så skal jeg til at prikle, det bryder jeg mig ikke om. Desuden synes jeg, at det er blevet lige lovligt dyrt også med frø, og hvad skal jeg med 100 eller 1000 frø, ja det er så bare min mening. Men held og lykke med såningen, jeg håber, du får succes i år.
  Stjernescabiosa var et hit hos mig.
  Lisbeth :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej priklearbejdet er heller ikke mig, så jeg må hellere begrænse mig så godt jeg nu kan :-)
   Scabiosa-en er skøn!

   Slet
 11. Dt er da bare om at klappe til med det samme. Sæt nu du fortryder, og så er frøene pist væk!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du ret i. Det har jeg prøvet før, godt nok ikke med frø, men ærgelsen kender jeg.

   Slet
 12. Begrensningens kunst kan jeg vel ikke skryte på meg, jeg heller :) Tollgrensen på kr. 200,- må fylles opp, så det blir aldri bare en pose! Men en trenger jo slett ikke så så hele posen.....Kun når der er bare 10-20 frø i posen, sår jeg alt! Men det er ikkje hvert år jeg lykkes. I fjor ble det altfor vått, og mesteparten råtnet nok bort! I år har jeg lært at de skal settes under tak for å beskyttes mot den verste fukten.
  Såååå nydelige bilder av de lekreste planter, men jeg skal ikke ha, skal ikke ha flere.......:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jo det ! Man kan jo ligeså godt fylde lidt mere i :-)

   Slet
 13. Svar
  1. Hehe, jeg kan mærke hvor dette bærer hen:-)

   Slet
 14. Ja jeg er så også en af dem, der har gang i en maaaaaaaaase frølinger. En del af med dem stor succes ...måske også for stor. For hvor i alverden skal jeg dog plante dem i min lille have :) men hyggeligt, det er det.

  Godt indlæg. Tak for det. Tør ikke kigge for meget, måske jeg finder nogen jeg ikke har.

  SvarSlet
 15. altså altså, jeg tør snart ikke kikke mere på nogen blokke , her eller hos Dalby ,, I frister med frø gør I, det er taveligt og ondt og havenørdtortur, nemlig. For jeg ved jeg ikke får ret meget tid til frøhygge dette forår,. Ihh hvor jeg misunder jer. Men skidtpyt, jeg kan ikke lade være at skæve rundt alligevel, lækkerierne er der forhåbentlig til næste år igen. Og så kan jeg jo lære af jeres erfaringer med de nye fristelser,
  vinterhilsner Gunvor

  SvarSlet
 16. Det er virkelig svært at styre sig med alle de fristelser der er her og der og allevegne og i år har jeg næsten ikke byttet frø med nogen for så bliver det endnu mere uoverskueligt at få plads til det hele. Jeg kan blive så træt af mig selv når jeg står der med hele molevitten og der skal prikles og gøres ved og hele huset er fyldt med jord i kasser....
  De er så skønne på billederne og jeg er sikker på at du nu har været i kassen og betalt for dem alle - så rigtig god fornøjelse jeg glæder mig til at se resultaterne til sommer;o)

  SvarSlet
 17. Ja, der er mange fristelser i frøkataloger og på nettet, og lige nu tørster man efter farver og blomster, så jeg kan da godt forstå, at du lader dig friste. Du er langt fra den eneste :o)

  SvarSlet

ANNONCE