mandag den 28. januar 2013

VIL DU VÆRE MIN HAVEARKITEKT?

TEMA: HAVENS INDRETNING 

Jeg ved ikke hvordan du har det, men jeg har meget lettere ved at se hvordan andres haver kunne blive, end at se det i min egen have. Jeg bliver, som Anne Just udtrykte det, "hjemmeblind"!

 TEKST & FOTO: LENE

Jeg har nu i flere år gået og funderet over hvordan et stykke græsplæne kunne inddrages til bede, og nu tror jeg at der skal andre boller på suppen - nu skal der ske noget!

Jeg kunne jo også bare få en professionel havearkitekt hjem og kigge på haven, sådan bare for at udstikke de store linier, men jeg vil nok hellere bruge pengene på materialer og planter. Ikke at jeg har noget mod professionel hjælp - overhovedet ikke. Vi har da engang for mange år siden haft besøg af en havearkitekt, men den gang havde vi ikke råd til at udføre alle de ideer hun kom med - og gudskelov for det, for min smag har ændret sig siden da. En ting fik vi dog gjort, og det var at plante en halvbue af paradisæbler rundt om køkkenhaven. Den har vi været glade for - også selvom den skal klippes 2-3 gange om året, for ikke at tage magten fra os.

For 2 år siden lavede vi en "indgang" midt i hækken for at åbne mere op til resten af haven. Så nu kan jeg sidde i køkkenhaven med ryggen til hækken og nyde synet af stauder og sommerblomster.

Men tilbage til græsplænen og det kommende bed. 

På billedet til venstre kan man lige skimte området i baggrunden. I forvejen har vi to symmetriske, firkantede bede i græsplænen ud for hus og terrasse, og det nye haverum, som kommer til at ligge i forlængelse af disse bede, skal ikke være firkantet.


Jeg vil gerne undgå at det kommer til at virke som grundplanen på et 60'er hus; en lang, smal gang med indgang til 3 værelser. Der må gerne være lidt "schwung" i det.

Når jeg får haveveninder på besøg benytter jeg altid lejligheden til at bringe denne udfordring på bane. Det ender altid med at jeg får masser af spredte råd og små skitser tegnet på servietter og papirlapper, men der er endnu ikke noget, der har sagt bingo. Og det er ganske simpelthen fordi jeg selv er forvirret på et højere plan, og ikke har været i stand til at formidle hvad det var jeg gerne ville have. Det har alligevel sat nogle tanker i gang og for at afhjælpe min totale "forvirring", og for at have noget at gå efter, har jeg nu sat mig ned og skrevet op, hvilke ting der skal være i det nye haverum.

MINIMUMSLISTEN
 • Jeg vil have en pergola, gerne i forbindelse med en lille siddeplads.
 • Jeg vil bruge de 10 meter kastanjehegn jeg købte sidste år.
 • Jeg vil have noget vand. Det skal ikke være stort, men må gerne bygges op i lecablokke og pudses, og der skal ikke graves ned til kineserne (så kan jeg nemlig ikke lokke min mand til det). Måske et spejlbassin eller en tønde.
 • Det vil også være skønt med et lille bålsted.Vi har et nu på vores træterrasse - men det er ikke det mest geniale sted!
 • Jeg vil have grusstier og pigsten.
 • Jeg vil have et frodigt haverum. 

Det er rigtig mange ting til et forholdsvis lille areal, og det er jo netop derfor det er så svært. Måske kommer jeg til at gå på kompromis - men helst ikke!
  OG HVAD SÅ?
  Hvordan kommer jeg nu videre? Skal jeg mon lave en konkurrence? Hvis jeg selv synes jeg er bedre til at se muligheder i andres haver, er andre måske også bedre til at se muligheder i min! Jeg kunne jo også bare invitere til blogkaffe med en bunden opgave!


  Hvis jeg nu annoncerer en dato og sætter en grænse for, hvor mange der kan komme, tror I så at der er nogle, der vil melde sig? Det er jo ikke ren hygge, men hårdt arbejde! Tænk hvis der er en, der kommer med lige den geniale løsning jeg drømmer om. Men det er nu ikke meningen der skal arbejdes, sådan rent fysisk - det er hjernegymnastik vi taler om, og formidlingen af idéerne.

  HVIS DU VIL VÆRE MIN HAVEARKITEKT - SÅ VIL JEG VÆRE DIN!
  Vi er sikkert mange, der står med nogle udfordringer, som vi ikke kan komme videre med, og jeg forestiller mig, at der måske er andre, der kunne tage stafetten op, og invitere til "blogkaffe med bunden opgave". Det kunne være hyggeligt at møde andre havemennesker på denne måde. Nogle der kan hjælpe hinanden med haveindretning og gode råd. Det hjælper jo næsten altid at få friske øjne på de problemer/udfordringer man står med.

  Vi er sikkert mange der står med nogle udfordringer, som vi ikke kan komme videre med, og jeg forestiller mig, at der måske er andre, der kunne tage stafetten op og invitere til "blogkaffe med bunden opgave". 

  Det kunne være sjovt, hvis dette "koncept" kunne brede sig. Måske foregår det allerede rundt om i landet, for havemennesker er meget åbne og hjælpsomme mennesker, som gerne deler ud af egne erfaringer.

  Lige så snart sneen er væk vil jeg måle haven op, som Karina har skrevet om her - i hvert fald det stykke af haven, som det drejer sig om. Måske kan jeg ligefrem få lavet en målfast tegning, som udleveres ved indgangen!

  Her til venstre ses lidt af det græsstykke, som skal forvandles til et skønt haverum.  Jeg har så lige et sidste "krav". Det er ikke nødvendigvis de dyre løsninger, der er de kønneste, så det skal ikke koste spidsen af en jetjager. I øvrigt elsker jeg at finde på gør-det-selv-løsninger, der koster en brøkdel af de færdigkøbte.

  Hold øje med min blog, for lige pludselig kommer der måske en invitation til blogkaffe og haveplanlægning. Hvis der er andre der allerede har gjort det samme, eller tænker på at gøre det, kunne det være sjovt at høre om disse erfaringer.

  Vil du være min havearkitekt, så vil jeg være din! 
  Let's go gardening!
  15 kommentarer:

  1. Det er en rigtig god idé at invitere til blogkaffe i håb om, at nogen kan komme med den rigtige idé. Det er selvfølgelig folk i nærheden af dig, som vil dukke op, men der er jo også mange dygtige.
   Jeg er bedst til min egen have, og så er der for langt.
   Jeg tror som du, at mange har et eller andet, som de ikke ved, hvordan de skal klare, så at være hinandens havearkitekter er alle tiders idé.
   God fornøjelse.

   SvarSlet
  2. Jeg håber du vil lægge nogle af forslagene her ud på sitet, så vi, der ikke kan komme til have-blog-kaffe kan følge med i processen :-) Der er sikkert nogle idéer, der ikke lige passer til dit drømme-haverum, men måske er det lige det, der skal til, for at løse vi andres have-drømme :-)Også god fornøjelse herfra

   SvarSlet
  3. Hej vil lige fortælle at Malene fra Lad Romatiken blomstre og jeg selv Blomsterhatten har haft rigtig meget glæde af og gå på et havetegningskursus og så derefter diskutere hver vores have igennem, vi har så godt nok kun været os to og så selvfølgelig hver vores med kursister. Men vi har fået rigtig meget ud af samarbejdet, så din ide om at samle nogle havenørder og så få ideer den vej tror jeg er rigtig god. evt. finde sammen med andre som også skal have ændret lidt så man kan sparre.. Mange ønsker om at den rigtige ide dukker op , det lykkes for mig.. hilsen Helle

   SvarSlet
  4. Jeg meldte mig engang på et aof kursus, hvor vi netop tog rundt til hinanden. Der var så en fagperson med også. Det var både sjovt, lærerigt og hyggeligt.

   Så det er en super-ide´ at få ´andre øjne på haven´.

   SvarSlet
  5. Det lyder da som en super-ide.

   Den vil jeg huske, når jeg en gang skal have ordnet min forhave :)

   SvarSlet
  6. Ja det er da noget af en opgave du har for dig.....og der er jo mange ønsker fra din side. Jeg er nu ikke sikker på, at jeg ville kunne bidrage med andet en højt humør! Jeg er bedst til min egen have. Men spændende projekt og godt du kaster det ud her. Jeg er sikker på, at der nok skal være mange, der kan bidrage.

   SvarSlet
  7. Dette kunne hjemmelaget min også trenge, super ide.

   SvarSlet
  8. Rigtig spændende ide`. Jeg synes det ser ud til, at du allerede nu har en fantastisk have, sikke nogle flotte bede du har! Jeg håber du får nogle input du kan bygge videre på, og jeg vil glæde mig til at følge med på sidelinien. God dag :-)

   SvarSlet
  9. Det er en super god ide at invitere til blogkaffe med bunden opgave og dermed lade ideerne kommer op i lyset og vejes. Der ville nok også komme ideer på bordet som andre kunne tage med og omsætte til sin egen have - en lille sidegevinst:)
   Alene det at nogle kommer med løsningsforslag til et bed eller en del af haven får ofte mine egen ideer til at blusse frem og giver mig et meget bedre grundlag at træffe min beslutning og for mig er sparring guld vejr fordi jeg kan have svært ved at træffe en beslutning - især når det gælder min egen have:-)

   SvarSlet
  10. Hej Lene
   Sikke dog en fantastisk ide !!! Desværre er der lidt langt over til dig, og selv vil jeg nok ikke kunne bidrage med det store vilde. Men vil spændt følge med i det videre forløb.
   Måske sku man gøre noget lignende selv. Vi har 10.000 m2 mark som vi skal have lavet om og en mindre have som skal "udvides" og udvikles. Hvor ville det være dejligt at få dygtige øjne på, når man selv er en glad nybegynder ;) Vil nemlig ikke engang begynde at tænke på, hvad en landskabsarkitekt vil koste til det areal :)

   SvarSlet
  11. Rigtig god ide. Jeg har også en forhave der trænger til forvandling :-)
   Helle

   SvarSlet
  12. God ide, din have ser allerede velovervejet og superfin ud, så stilen er lagt, jeg kommer gerne og giver et uprofessionelt råd.
   Hilsen Pia

   SvarSlet
  13. Sikke en fantastisk idé! Tak for den. Jeg vil lige overveje om vi måske kan lave noget lignende i min kolonihaveforening. Vi er jo alle engagerede havemennesker, og er i forvejen gode til at søge råd og vejledning hos hinanden. Det kunne være sjovt at se hvad der ville ske til kaffe med en dagsorden.

   SvarSlet
  14. Jeg synes det lyder som en fantastisk idé. Jeg har selv sidste år købt et lille hus med have, og glæder mig som et lille barn til juleaften til at komme ud i den, haven, i år. Jeg bruger timevis på at svælge i havebilleder og tips fra bøger og Nettet. MEN, når det kommer til at blive meget konkret mht. planer for min egen matrikel, så går jeg noget i stå. Så jeg ville elske at være med i en sådan kaffeklub :-)

   Bedste hilsner,
   JEanette, Husum

   SvarSlet
  15. Rigtig fin ide med at invitere en flok havenørder! Men hvor i landet bor du?

   SvarSlet

  ANNONCE