onsdag den 9. januar 2013

VINTERHVILEN - NU OGSÅ FOR HAVEFOLK


HAVETANKER

Mange havemennesker lider af vinterdepressioner eller kommer i hvert fald i nærheden af dem, når lyset svinder og kulden trænger sig på. Naturen er en god læremester. Den ved altid bedst. Lad os tage dens overlevelsesmekanismer til os.

TEKST: MARIANNE
FOTO: SIGNE & MARIANNENår lyset ved vintertide svinder på den nordlige halvkugle kryber dyr og planter i vinterhi. Moder Jord kalder på sig og sine, og for det blotte øje dør alle småblomster og kryb. Med vores forstand ved vi, at det blot er for at vende tilbage igen, når hjulet drejer og foråret sender nye spirer frem under bladmulden - enten fra frø, løg eller fra rod. Men for en sart havesjæl ser det ud som den visse død. Og på sin vis vækkes en indgroet, og måske ubevidst, angst om vores eget endeligt. Vi trænes år for år, men til stadighed er det en udfordring for os at huske på, at tiden er rund og at alt vender tilbage.

Det er ikke kun naturen, der går til ro om vinteren. Den menneskelige hjerne er jo også påvirkelig for lysets langt lavere intensitet, og mange af os fryser i krop og sjæl. På milde dage - som dem vi har lige pt. - kan vi igen finde ro i sjælen og komme lidt ud og rode i haverne, hvis vi er emballerede godt. For det er unægtelig vådere og koldere end på en mild forårsdag. Og det er livgivende bare at opholde sig ude et kvarter til en halv time dagligt, også om vinteren. Netop i disse dage kan vi faktisk både flytte roser og stauder, luge og klippe hæk, hvis vi skulle få de lyster, og absolut ikke kan holde os i ro. Men vi kan også bare gå lidt rundt og tilse og lægge mærke til - ja, nyde den mindste forandring.I tidligere tider kunne man ikke så meget om vinteren. Hverken ude eller inde. Det var mørkt, tællelysene og kulden satte deres naturlige begrænsninger for udfoldelserne. Sådan er det ikke længere. Gudskelov for det, kan man sige. Fremskridt er ...fremskridt. Men på mange måder er det ærgerligt, at det moderne menneske i Norden i det 21. århundrede ikke går i vinterhi. Kravene til det arbejdende folk er, at vi skal præstere og være topeffektive på jobbet. Uanset om vi kan lide det eller ej - 24/7. Vi holder ikke siesta midt i eftermiddagsheden, for sådan én har vi ikke her mod nord. Og vi skærer ikke ned på vores ambitioner, krav og forventninger, bare fordi det er blevet vinter.

Nogle trives fint med travlhed, det gør de fleste - i afmålte perioder. Men "det moderne menneske" halser af sted, døjer med influenza, dårlig(e) samvittighed(er), stress og jag, især om vinteren. Uanset at vores omgivelser (læs: naturen) er gået i dvale.

På HAVEFOLKET vil vi gerne slå et slag for at vi skruer en lille smule ned for aktivitetsniveauet om vinteren. Det har alle bedst af. Både dig og dine omgivelser. Eller rettere - omvendt, både dine omgivelser, alle de, der ikke har den føromtalte "vinter-havevisdom" i erindringen, og dig, der er sammen med dem.

Skru ned for blusset, tænd op i brændeovnen, lav det du holder af og som giver dig godt humør. Tag en runde i haven hver dag, grin af så mange gode film du kan komme til og gå en tur, helst hver eneste dag. Og tørster din sjæl efter forår og såning og at pusle med potter, så begynd i det små.

I perioder som denne med tø og milde vinde - kan vi gå rundt og glæde os over de mindste forårstegn. For selvom det sker i det skjulte under bladmulden, så sker der alligevel en masse.

Det er her hele Danmarks vækstlag findes.

Jeg har fundet dette skønne cirkulære årstidsdigt af Thøger Larsen, som jeg synes siger det hele. 

DE FIRE ÅRSTIDER

Foraar
Naar Nordens Lande sig mod Solen bøje,
det unge Foraar skrider over Høje.
Hun vinker Søndenvinden op at danse
og Barnet ud at binde Blomsterkranse.

Sommer
Staar Solen mellem os og Krebsens Stjerner,
i salig Søvn sig nærer Frø og Kerner.
Det næste Livets Flor det faldne følger,
og Ungdom svaler sig i Svulm af Bølger.

Efteraar
Men atter daler Lyset for vort Øje,
og Leen sabler Livet ned om Høje.
Sangfuglen rejser bort, og Græsset mørkner,
og Dyr faar travlt, før Agrene bli'r Ørkner.

Vinter
Stenbukkens Stjerner staar nu Sol bag Ryggen,
Sneriget daler ned, og lang er Skyggen.
Ved Bord og Lampe Jordens Børn sig sætter
og lukker Døren for de sorte Nætter.


20 kommentarer:

 1. Godt indlæg!
  Det kan være med til at dæmpe rastløsheden og iveren efter "at få jord under neglene"
  Inden jeg læste de gode forslag havde jeg været på havetur blot for at konstatere "at der er liv derude"
  Vel inde igen tændte jeg op i brændeovnen.

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, Lise, og det er en god lille erkendelse, der kan har stor effekt på en afkølet havesjæl.

   Jeg skal også have hentet mere brænde ind ;)

   Slet
 2. Jeg har også været en runde i haven og hilst på hver eneste rhododendron. Ja og så fik jeg lige vasket alle vinduerne i underetagen, det var nok der, jeg skulle have slappet af, det gør jeg så resten af dagen. Aldrig har jeg set så meget fjernsyn som siden influenzaen indtog vores hus, men vi kommer vel ovenpå igen :) Tak for et godt indlæg Marianne.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikke en fortagsomhed, Lisbeth, men du har jo ogs´å "sparet sammen" gennem nogle uger nu. Håber I så små er ved at være på højkant igen.

   Slet
 3. Kære Marianne
  Du har så evigt ret i, at det er vigtigt for det moderne menneske at administrere stress - bl. a. indendøre om vinteren foran brændeovnen og med lystbetonede sysler; men det er ikke nok, hvis vinteren går én på. Motion er afgørende vigtigt; men det skal foregå UDENDØRSi lyset og uden eventuelle solbriller, fordi hormonet ENDORFIN bl. a. dannes gennem øjet. Altså ind imellem hyggestunderne indendøre idet mindste en rask spadseretur uanset vejret. Endorfiner løfter nemlig sindsstemningen og virker i øvrigt også smertestillende; men det er en anden historie.
  Glædelig vinter
  Jytte
  www.danishknitdesign.com
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jytte
   Det er så sandt som det er sagt. Vi behøver ikke qat synke ned i sofaerne og blive der, blot fordi det er vinter. En daglig gåtur i det mindste - hvis ikke man kridter løbeskoene eller bruger sin krop på anden måde.

   Når du siger lys,, så er der jo også den detalje at seretonin, som er det såkaldte "lykkestof" i hjernen jo dannes via lys (og D-vitamin). Og vi havefolk er jo vant til lys dagligt det meste af året og så svinder det nu ved vintertide, og så må vi gåre en ekstra indsats. Jeg selv er jo frygteligt lysfølsom (pga. skade) så jeg snupper en D og bruger solbriller, når solen ellers titter frem.

   Sådan må man indrette sig så godt man nu kan.

   Slet
 4. Selv om det igen var gråt og vådt, har jeg været 1½ time i haven i eftermiddag - SKØNT !
  Har nusset rundt - fået lidt flere potter i ly i drivhuset - bundet et par prydkirsebærgrene ned - har kikket efter forårstegn, der er masser på vej og så fik jeg endda øje på en stor fed RØD rababerspire, hvilket lige som var prikken over i-et i dag :-) :-) :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Wauuuu! Det er så dejligt at se rabarberne kikke op over jordenoverfladen!

   Jeg lagde det sidste gran på i går og flyttede en rose. En dejlig beskæftigelse!

   Slet
 5. her er de 2 første erentis i blomst, og kejserbusken er osse liige ved at blomstre, op med havehumøret til os alle.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der skal faktisk ikke så meget til!

   Slet
 6. Tak for et godt indlæg. Det er fristende at krybe i hi og putte sig under tæpper, men selvom det er en mørk tid, er det uhyre vigtigt at komme udenfor og røre sig, ja ligefrem motionere - og kan man ikke motionere ved havearbejde, så må man altså ud og gå, cykle, løbe... (også selv om det ikke kan nås mens det er lyst). Frisk luft og lys hjælper altsammen og bagefter har man fortjent at slappe af i sofaen. Så læs lige Jyttes kommentar ovenfor en ekstra gang, det er nemlig helt rigtigt.

  Mange hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 7. Tak Marianne:o) Jeg er glad for at du idag lige "sparker" dette indlæg ind, for det er så vigtigt at huske på at nyde og slappe af og nå at glæde sig til den nye sæson. Jeg må indrømme at jeg har tænkt på, at I her på HAVEFOLKET godt nok sætter energiniveauet højt og det er i hvertfald umuligt for mig bare at få tid til at læse alle jeres lange artikler, som hver især ser spændende og interessante ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Og vi, her på redaktionen siger tak for dit "indspark", Lisbeth, for vi går alle ind for at "sætte dampen" lidt ned her i vinteren. Omvendt er det jo nu, vi er inde om aftnerne og det giver mere tid til at lave magasin.

   Vi håber ikke vi virker "stressende" på dig eller andre, for det er slet ikke vores hensigt. Tvært i mod synes vi, at der skal være rigeligt at tage af, når I nu får tid, lyst og lejlighed til det. Ligesom med en god havebog eller et havemagasin, hvor I ikke får læst alle artiklerne samme dag, I åbner det.

   Men som sagt, vi har taget din kommentar til os, hvilket også vil fremgå om føje tid.

   Slet
  2. He-he nej I stresser mig bestemt ikke og måske er det bare mig der ikke får tid til at læse artiklerne;)
   Jeg forstår godt termen at der skal være rigeligt at læse af og det er selvfølgelig en balancegang - men......... jeg kan jo ikke nå at læse de hele og måle min have op og visualisere den samt slappe af i en og samme uge og slet ikke når jeg kun har weekenden til det - hahahahaha - jeg kunne ikke lade være med at komme med den:0)

   Slet
  3. Nej nej, det skal du da bare, vi kan tage det! ;) Godt der ikke er stress på. Det er sådan et dårligt match med haveglæde!
   Måske skal det hele bare ikke ske i samme uge! Altså IRL (læs: in real life). Men tak, jeg har fattet pointen. ;) :D

   Slet
 8. Der er nu også noget hyggeligt ved vinteren - knitrende ild i brændeovnen, stearinlys og lange aftner, stormagasiner, lækker mad, tid til internettet, se fjernesyn, læse bøger....
  Meen, alligevel gik jeg lidt i panik i juleferien. Nu kunne jeg jo have foretaget mig fornuftige havesysler som beskæring af vin og blåregn eller flytte den staudesolsikke jeg ikke nåede (gad) i efteråret, men det skete bare ikke. I stedet snoldede jeg lidt på internettet, de skønneste løgtilbud, slet ikke til at modstå. Botaniske tulipaner, allium, krokus og lyserøde skillaer. I går hentede jeg så endelig pakken (min debut i selvhenterpakkeposten) scannede koden, sygesikringskortet i maskinen og vupti lågen sprang op, og min pakke kom til syne. Løgene lå sirligt i brude papirsposer med hver sin fine etiket, og en lille hilsen fulgte med. Ud over det bestilte, var der fine blomsterkort og en lille metalæske med blomsterfrø. Se det er også en hurtig kur mod lidt vintertræthed, såmænd.
  NB. Rådet med at slappe af og hygge arbejder jeg effektivt på at overholde.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, hvor er det skønt at læse om din begejstring da du modtager dine løg. Jeg kan godt høre, hvilket firma, du har handlet hos. ;)

   JA, vinteren byder på en masse små-inde-sysler. Vi skal bare lige geare om... For mig er det stille-inde-sysler at så. Så er det bare prikleåanikken sætter ind, når det hele vælter op til foråret. Men det er jo bare skønt at gå og glæde sig. Ligesom med dine løg. :)

   Slet
 9. Kære Marianne.
  Det er nok det mest rigtige jeg har læst længe. Vi skal huske, at lytte til vores instinkter. Der er jo en grund til, at vi bliver mere trætte om vinteren. Vore kroppe har også brug for at restituere, lige som alt andet i naturen. Nu lader det til vi skal have en omgang vinter igen. Jeg var ellers ved at finde forårsfornemmelserne frem. Men pyt, dem kan der stadig blive plads til i en krukke ved døren. Jeg bliver tvunget til at slappe mere af de næste par måneder, for jeg har en hofteoperation, som jeg har fået planlagt så godt, at det blev det mest optimale tidspunkt, når nu det skal være, for et havemenneske.
  Rigtig godt nytår til jer alle.
  Venlig hilsen Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for at høre, Malene! Jeg var faktisk i syv sind om jeg skulle lægge den artiklen på, for jeg selv moslede jo med frø og grandækning og sådan. Men i et andet og mere stille tempo.

   Jeg kan faktisk godt lide,at det er sne og koldt. Det er en nødvendighed for naturen (og alskens unyttigt kryb og skab). Og for mig selv betyder det at jeg - som du - bliver tvunget i ro. (Også mht. alle de lange 2-do-lister, der konstant genereres i mit hoved).

   Held og lykke emd operationen!

   Slet

ANNONCE