tirsdag den 12. februar 2013

BESKÆRING AF KUGLEAKACIE

TEMA: BESKÆRING

Få år efter vi i 1999 flyttede i hus forærede min svigerfar mig to store, relativt gamle akacietræer. De havde stået på en vindomsust plads i deres have og var noget ilde tilredt.

TEKST & FOTO: LONE

Jeg tog med kyshånd imod de to træer og fik dem plantet i morgenhaven, hvor de hurtigt voksede sig sunde og smukke og fungerede som en naturlig parasol ved morgenbordet. Men efter nogle hårde og kolde vintre de senere år, var de igen begyndt at blive skæve og så ærligt talt ud som om de var ved at give op. Missionen var klar - beskæring skulle der til!

Jeg vil starte med at bekende, at jeg til denne opgave fik hjælp. Hjælp af en der er noget stærkere end mig, for jobbet blev klaret med en motorbeskærer med forlænger. Ja, faktisk var det overstået på under et kvarter, tror jeg, så det gør virkelig en forskel at man har det rette udstyr til jobbet. Skulle jeg selv have været i gang, havde det taget mig en halv dag med den store beskærersaks.

Træerne var før beskæringen op til 3 meter i diameter, men efter de sidste års hårde vintre var de som sagt blevet skæve, begyndt at skrante og så i bedste fald ud til at mistrives. Min tanke var faktisk, at det måske var deres endeligt, og da jeg knækkede i grenene virkede de noget døde. Så det var bare med at komme i gang - noget drastisk skulle der ske.

Herunder ses et billede af træerne, som de så ud i marts måned lige efter beskæringen. Man kan se afklippet, der ligger på jorden ved siden af!
Jeg må nok erkende, at jeg var lidt betænkelig ved formen, da vi var færdige, men min ven betroede mig, at jeg kunne være helt rolig. De skulle nok blive flotte og runde igen.

Og her til venstre kan du så se et foto taget i september. Ja, sådan så begge træerne ud - til min store glæde. Igen sunde og kuglerunde som de skal være.
Det eneste synlige levn efter beskæringen er her ved vintertide, hvor grenstrukturerne jo er tydelige, men det kan jeg absolut leve med.


6 kommentarer:

 1. Hej Lone
  Hvis du ønsker, at dine kugleakacier skal beholde sin størrelse og form, så skal du snart ud med saksen igen og klippe alle de nye grene af. Jeg er selv meget hård ved mine, men det er nødvendigt, da jeg ikke ønsker dem alt for store og dominerende. Du kan se et indlæg på min blog, hvor skrap jeg er i min beskæring.
  De bedste hilsener
  Kirsten

  SvarSlet
 2. Det var da en succesfuld beskæring, hvor er det blevet flot, men jeg kan godt forstå, du var lidt betænkelig lige bagefter. Jeg kan se, at du snart skal ud med saksen igen, altså på Kirstens kommentar.

  SvarSlet
 3. Egentlig synes jeg det klæder dine træer at det inderste af kronen er kraftig og det yderste står som et let flor udenom når de er uden blade og om sommeren er de flotte og velformede.
  Jeg er vild med kugleakacie og deres lette løv

  SvarSlet
 4. Det ser godt ud, dejligt det lykkedes.
  Lige et spørgsmål. Jeg har nogle plantekummer i hårdttræ på ca 80x80 og 40 cm i højden der er placeret på et fliseområde. Tror i at jeg med held kun plante kugleakacier i dem. Selvfølgeligt havde jeg tænkt at fjerne nogle fliser i bunden af kasserne men der er nærmest kun stabilgrus i 1/2 meter derunder.
  Del venligst jeres erfaringer og formodninger. Vil så gerne have nogle træer
  Hilsen Vibe

  SvarSlet
 5. Hvor er de blevet flotte.
  Jeg har også en kugle akacie, den ser ud som om den er ved at give op. Måske jeg skulle prøve at flytte den til et sted med læ, den står tæt på hegnet ud mod vest og får meget vind.
  K.H. Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
 6. Hey,
  vi har to kugleakacier som har stået i vores have i 10 år. De er altid blevet beskæret i feb./marts mdr og har altid stået flot. I år er det ene "gået" ud - dvs. det har sat få blade som er tørret i og hænger trist på træet - det andet "blomstre" rigtigt fint som de plejer at gøre.
  Der er mos på begge træstammer, men ellers ikke noget at bemærke.
  Er der nogen der ved hvad der er galt?
  På forhånd tak.
  MHV
  Michael Petersen

  SvarSlet

ANNONCE