lørdag den 9. februar 2013

EN URTEHAVE MED SJÆL

URTEHAVEN

Se den skønne urtehave der ligger i den fjerneste ende af haven ved Sissinghurst Castle. En have broderet af urter og skønne pasteller.

TEKST & FOTO: LONEVita Sackville-West havde en stor forkærlighed for urterne og var fascineret af deres historie, mangfoldighed og alle duftene. I stedet for at placere dem i staudebedene med risiko for at de blev overdøvet af deres naboer, valgte hun at anlægge dette smukke og meget regulære haverum med ønsket om en smuk urtehave fra forår til sent efterår.Urtehaven er omkranset af en smuk takshæk, der er plantet helt tilbage i 1934.

Først i 1948 blev den øvrige systematik i haven anlagt, idet de krydsende stier først blev anlagt på dette tidspunkt, da Vita havde fået samlet omkring 60 forskellige urter, som hun skulle have fundet en have til. Placeringen af urterne i den fjerneste ende af haven var måske ikke ideel i forhold til køkkenet, men det var det eneste sted, hvor der var plads til den have Vita ønskede sig.

Det var også i 1948, at Vita anlagde to timianbede udenfor takshækkene ved urtehaven. Bedene er rektangulære og rummer en stor variation af krybende timianplanter i farverne hvid, lilla og rød der tilsammen komponerer udendørs persiske tæpper.

Inde i urtehaven - bag de gamle takshække - finder man i midten af rummet en gammel marmorskål, der hviler på tre løver. Løverne er hjembragt af ejerne fra en rejse til Tyrkiet i 1914, og skålen er sjovt nok en af gartnernes udfordringer i dette rum. Beplantningen er nemlig et let offer for gæster, der gerne vil have en lille souvenir med hjem. Planterne er derfor nøje udvalgt, så kompositionen ikke ødelægges.Som nævnt er det en usædvanlig bred samling af urter man finder her i haven. Herunder er blot nogle enkelte for indblik i variationen:

Ø.TV. Ædel kortlæbe - Teucrium chamaedrys Germander
Ø.TH. Romersk malurt - Artemisia pontica 'Old Warrior'
N.TV. Mynte - Mentha rotundifolia 'Applemint'
N.TH. Ambra - Artemisia abrotanum 'Southernwood'I øvrigt må jeg lige fremhæve to, der er virkeligt skønne og giver en fin, pastelfarvet blomstring til haven: Bomuldslavendel - Santolina rosmarinifolia og Hør - Linum usitatissimum Flax.På en af langsiderne i urtegården finder man denne skønne siddeplads - benævnt Edward the Confessor's stol. Den er lavet af bygningsmaterialer fra en af de tidligere bygninger på grunden.

Sædet er polstret med ikke-blomstrende krybende kamille 'Trenegue'.
Urtehaven rummer selvfølgelig også mange af de i Danmark meget kendte urter som løvstikke og hjulkrone. Desuden er det hele krydret med også roser, iris og andre blomstrende stauder eller to-årige.

Det var også her i haven, jeg i sin tid tabte mit hjerte til den gule kongelys. Her repræsenteret af Verbascum thapsus 'Mullein'.

Urtehaven er et skønt sted at få inspiration til nye planter til sin egen have, og man ser også at de gæstende i haven har kameraet fremme, og de små skilte nærstuderes. 


Kilde: "Gardening at Sissinghurst", Tony Lord
Læs mere om haven ved Sissinghurst Castle:
eller tag med på besøg i Vitas rosenhave.6 kommentarer:

 1. Sikke en smuk og harmonisk urtehave! jeg prøver at kombinere blomster og grøntsager, og håber i år det bliver lidt mere roligt end sidste år, hvor det endte lidt i farvekaos! Den smukke hør er jeg også meget glad for, smuk i både have og vase! jeg forsøger mig i år med en hvid variant. God weekend

  SvarSlet
 2. Urtehaven v Sissinghurst er så skøn fordi den ligger som en lille duftmættet og visuel skøn oase bag de store gamle takshække, og så er der samtidig en leg med kombinationer af planter som man så let kan relatere sig til - som du skriver falder man over en plante man selv holder af og får så et par fif til nye kombinationer.

  Din blanding af blomster og grøntsager lyder super skøn. Men ja - det kan være en kunst at styre. Pøj pøj med det i år :-)

  SvarSlet
 3. Duftene siver helt ud i stuen...suk, det er en dejlig have!
  Elsker disse små rapporter fra engelske haver og skal simpelthen engang på haveferie. Må dog nøjes med et smut til London i vinterferien. Havebesøg er ikke så pokkers teenagevenligt.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 4. Hvor er det godt at høre, du nyder de små visuelle smut til England.
  Der er SÅ mange skønne steder, så det er svært at lade være med at fortælle og vise frem :-)

  Og nej - havebesøg er ABSOLUT ikke teenagevenligt. Der bliver man nødt til at alliere sig med en der er mindst lige så haveinteresseret som sig selv, så man kan få lov til at bare gå og nyde, snuse, kigge, fotografere haverne... Ja, på enkelte besøg tager vi faktisk havevandringen to gange i rap. Man ser noget nyt hver gang :-)

  SvarSlet
 5. Sikke et fantastisk haverum. Super inspirerende, og har givet mig lyst til at integrere endnu flere medicinske urter i min egen urte/frugthave. Må have været fantastisk at opleve live.

  SvarSlet

ANNONCE