lørdag den 16. februar 2013

GULDREGN

guldregn
PLANTEPORTRÆT

Mange steder er guldregnen en udskældt plante, og det er da også en af de giftigste planter vi har i Danmark. Men det er nu også en af de smukkeste!

TEKST: KARINA
FOTO: SIGNE 


Hvem kan stå for det dejlige lille træ? Ikke jeg. Når de smukke, gule blomsterklaser nærmest synes at vælte ned fra oven, bliver jeg ganske enkelt "glad i låget"- ja, jeg bliver nærmest helt sommersalig i denne skrivende stund. 

Det lille træ (eller store busk) blomstrer i maj/juni måned. Blomsterne er omkring 2 cm lange og sidder samlet på 10-30 cm lange, bueformede klaser.

Bælgene er 4-6 cm lange og minder om ærtebælge, hvilket desværre også er til at forveksle for et barn, der ikke har lært andet.

De sorte frø indeholder alkalois og cytisin som er dødeligt. Forgiftningen viser sig ved sved, tørst, halsbrand, langsom puls, svimmelhed og kvælningsfornemmelse. Det er én af de allermest giftige planter vi har i Danmark, og man har i mange år tilrådet folk at undgå planten i daginstitutioner eller andre haver hvor børn færdes.

Når det er sagt, så mener jeg da også at vi kunne blive bedre til at forklare vores børn hvad der må stoppes i munden og hvad der ikke må! Man kan jo sagtens holde giftige planter udenfor egen havelåge, så er det problem jo løst. Eller er det? For hvad nu når lille Anton er på besøg hos lille Lauritz, hvis forældre måske ikke deler samme opfattelse ?

guldregnDet er et meget følsomt spørgsmål om, hvorvidt man skal lade giftige planter gro i en have, hvor børn færdes, og der er mange synsvinkler på det. Men ét er sikkert; de er utroligt smukke. Se blot dette skønne partnerskab med allium, som gør motivet, om end, endnu mere fortryllende.

Laburnum
Almindelig guldregn bliver fra 7-12 meter med lysegrå grene og mørkegrønne skud.  Både skud, bælge og bladundersider er beklædt med korte, grå hår. Guldregn trives på almindelig havejord og blomstrer bedst i fuld sol. Planten er hårdfør, men kan skades ved meget lave temperaturer.

Det botaniske navn stammer fra det det gamle Rom og betegner, ifølge den romerske naturhistoriker Plinius 23-79 e. Kr., et bredbladet bønnetræ eller gyvel fra Savoyen. 

Hvis du har lyst til at se flere billeder af guldregn så klik her og kom med Signe til Vancouver.


FAKTA

NAVN: Laburnum anagyroides
DANSK NAVN: Guldregn
LYSFORHOLD: Sol
HÅRDFØR: Ja
JORDBUND: Almindelig næringsrig havejord
VÆKST: Flerstammet
STØRRELSE: Fra 7 - 12 m. Blomsterne er omkring 2 cm lange
BLOMSTRING: Gule små blomster der sidder samlet på klaser. Blomstrer i maj/ juni
ANVENDELSE: Solitært eller i grupper


9 kommentarer:

 1. Det er et flot skue når guldregnen blomstrer og derudover har den et smukt og let løv. Den eneste grund til at jeg ikke har guldregn i haven er at den er lige for gul, men jeg nyder den gerne ved at kikke ind i andres haver:-)
  Jeg er meget enig i dine ord om at vi har ansvaret for at lære vores børn at de ikke må proppe alt i munden.

  SvarSlet
 2. Jeg er meget glad for guldregn! Jeg har aldrig før haft en, men i den have vi har nu, står en fin, ung guldregn som jeg glæder mig til at se i blomst. Jeg havde også have da mine børn var små, og jeg har haft digitalis og stormhat og liljekonval og sikkert også andre giftige vækster. Men mine unger har forstået at man ikke bare må spise hvad som helst. Når jeg nu tænker tilbage, kan jeg da godt blive helt bange ved tanken om at de faktisk kunne have spist noget af det giftige.

  SvarSlet
 3. Hvor skøn den end er, syntes jeg faktisk ikke man ser den ret mange steder. Måske folk er lidt bange for dem? Eller er det mine øjne der ikke har fokuseret på den!? I mit nærmiljø har der været ufred omkring en person som mente at Guldregn var noget man frit plantede på vores fællesareal og argumentationen lød at Guldregn faktisk ikke var så giftige...! De symptomer der beskrives her, lyder ellers ikke særlig attraktive.
  Det eksemplar du viser her er iøvrigt gudeskønt :o)

  SvarSlet
 4. Guldregn er et skønt lille træ og vi er vældig glade for vores. Jeg mener ikke man kan tillade sig at plante guldregn på offentlige eller fælles arealer, men i ens egen have må den gerne være når man samtidig er sig bevidst om at mindre børn ikke er uden opsyn og "undervisning" i at man ikke spiser noget som helst fra haven, der ikke lige er jordbær...

  Signes billeder fra Vancouver er helt eventyrlige, jeg elsker det blå modspil fra Allium. Smukt præsenteret af Signe :)

  Ulla

  SvarSlet
 5. Der hvor jeg er født, og hvor min mor har boet indtil for knap 2 år siden, var/er der masser af guldregn. De selvsåede sig nemlig alle vegne. Så når de blomstrede var der gult overalt, hun kunne sidde i sin stol og beundre synet, men resten af året var det ret træls med de måske 100 vis af guldregn. Jeg har selv hjembragt et enkelt her til haven, det er plantet i diget, så det er ikke rigtig i haven, det tør jeg ikke, jeg vil ikke have dem alle steder.

  SvarSlet
 6. Min gullregn har tett underbeplantning slik at unger ikke kommer til. Den får heller ikke frøspre seg da det blir for mørkt nedi underbeplantningen. Jeg elsker gullregnen i blomst!!!

  SvarSlet
 7. Naturligvis skal vi passe på de kære små, men igen jeg mener ikke at der har været et eneste tilfælde i DK med alvorlig forgiftning. Altså lær de små at de aldrig må spise ting ude i naturen uden at spørge først og lad os så nyde alle de pragtfulde blomster

  SvarSlet
 8. Jeg er glad for at vi er enige:-)
  Jeg tror i øvrigt at det var Rosemary Verey der "opfandt" sammensætningen af allium og guldregn. I hvertfald har jeg set billeder fra nogle af hendes haver, hvor man også ser det flotte makkerpar.

  SvarSlet
 9. Guldregn ER giftig, og der er flere forgiftnignstilfælde i Danmark hvert år - se her:
  http://www.bispebjerghospital.dk/giftlinjen/forside/alt-om-gift/planter-og-svampe/plantelisten/Almindelig-Guldregn.htm
  Men jeg er enig i at vi skal lære børnene ikke at spise hvad som helst, og især at vise dem de giftige planter, så de kan undgå dem! Mange af dem findes jo udenfor haver!

  SvarSlet

ANNONCE