torsdag den 14. februar 2013

HADEOPGAVER

HAVETANKER

Vi elsker at være i vores haver. Men nogle gange er der bare opgaver, vi ikke er så vilde med. Kom nu. Fortæl om, hvilke du ikke bryder dig synderligt om!

TEKST & FOTO: MARIANNE


Jeg elsker at vande. At gå rundt om morgenen og mærke verden vågne, lade sig omslutte af fuglesang og livsglæde er en lykkestund, ingen kan tage fra mig. Eller at lukke dagen sammen med solsorten, der oppe fra skorstenen fløjter til ro og stilletime, mens kattene skriger i en hyrdetime og småpigerne ruller på rulleskøjter og løbehjul ude på villavejen. Trillebøren bliver stillet på plads, en opsamlingsrunde i haven viser sig at være en ren gevinst - tænk alligevel, at jeg har  mange redskaber?

Men haveslangen. Uf. Jeg hader den simpelthen. Én ting er at den er skrigende gul og grim og meget, meget nem at finde, (ja ja, jeg vil også have en sort), en anden ting er, at den er ulidelig irriterende og besværlig og larmende dum at rulle sammen. For et hoved som mit i hvertfald. Den er en af mine hadehaveaktiviteterJeg holder også af at stå ude og potte om - allerhelst i let skygge. Med det hele omkring mig. Men at rydde det op igen. Suk!

Jeg bryder mig heller ikke om at slå græs. Andreas, yngstesønnen,  han synes til gengæld det er rigtig sjovt. Det er simpelthen gået i arv fra ældstesønnen, fra den gang han bad Andreas om at være "græsmanden", der kom med trillebøren, når græsset skulle ind under buskene, som jorddække, ind til hønsene eller i komposten. Nu er Andreas opgraderet til et nyt level. Herligt. Så slipper min mand og jeg.

En sidste ting: Jeg kan ikke udstå kryb. Hvordan uglen i hulen det er gået til at jeg først var glad blåmejse og spejder i 2. Espergærde Trop, dernæst dedikeret havemenneske, det ved jeg ikke. Men kryb i gamle forklædelommer, i kroge og hjørner, i gemmer og under sten og mellem hengemte haveredskaber. Uf uf uf. Det vender sig i mig!

Dette indlæg er dedikeret til et eller andet, du bare hader. Eller i hvert fald gerne vil være temmelig meget fri for.

Fortæl os, hvad det er. Her leger vi "Søndag på Tværs" og vi er Tine Bryld! Kom med det. Vi siger det ikke til nogen!
36 kommentarer:

 1. Hm ... Lige nu kan jeg slet ikke komme i tanker om noget jeg hader at gøre i haven når det er sommer (men jeg kommer sikkert i tanker om noget om nogle måneder ...). Derimod ved jeg helt sikkert at jeg hader at skovle sne. Min mand gør det heldigvis :-)

  SvarSlet
 2. Jeg hader at luge ukrudt under hækkene. Vi har gennem de sidste 5 år skiftet tjørnehækken ud med bøgehæk og der er rigtig meget hæk vil jeg lige hilse og sige.. Og der er rigtig meget ukrudt som selvfølgelig skal fjernes fordi hækken ikke er så stor endnu..
  Jeg vil meget hellere luge i køkkenhaven eller i bedene. Det kan man se en ende på.. Men hækkene.. UF

  SvarSlet
 3. Jer HADER at tømme drivhuset om efteråret for derefter at vaske det ned! Til gengæld ELSKER jeg at der er rent og lækkert hele vinteren og om et øjeblik er det forår og jeg kan bare gå igang.

  Jeg HADER når manden velvilligt vil klippe hæk og gerne to gange om året, hvorefter jeg danser rundt om ham og siger lyde som: "har du set... Pas nu på den lille fyr...træd forsigtigt..." Og sikkert meget mere i den dur! Ved jo godt jeg er utålelig, men kan altså ikke forstå at han ikke kan få et svævekursus!!!

  Jeg HADER når (næsten) alle krukkerne skal tømmes og slæbes på plads til vinteropbevaring. Hvorfor vejer de 10 milloner gange mere om efteråret end de gør til foråret hvor de kan fyldes, tilplantes og sættes på plads på et splitsekund!?

  Det var vist mine små og undselige havefobier, og det er jo ikke noget at gøre et større væsen ud af...!

  Forårshaveknus fra fru Friis :)

  SvarSlet
 4. Hader er for mig et stort ord, men at gøde alle mine rhodoer er bestemt ikke noget, jeg glæder mig til, men det skal jo gøres.
  Jeg bryder mig heller ikke om at klippe, når buskene bliver for store. Og så til en meget pinlig, når roserne blomstrer allermest overdådigt, så er jeg altså lidt træt af at gå rundt og klippe de visne væk, det tager en time morgen og aften. Hvorfor mon jeg har så mange roser, hvorfor kan jeg ikke få nok????
  Til gengæld elsker jeg at gå rundt til langt ud på aftenen og hører fuglene især solsortene synge så smukt for os, så kan jeg ikke løsrive mig og gå ind.
  Også forårsknus fra fru Høneballe :)

  SvarSlet
 5. Ja jeg har også lige nu lidt svært ved at finde noget jeg direkte hader. Men det med at få fjernet visne blomster fra eks. Rododrendron eller Lathyrus kan godt knibe lidt. Jeg synes et langt større dilemma for mig er, at lige så hurtigt som tiden løber mens jeg er i haven, lige så meget har den stået stille når jeg kommer ind. Vasketøj og nullermænd ligger på akkurat samme sted som jeg gik ud, og det er ikke ynglingsbeskæftigelse!
  Mange hilsner fra Blomsterlyst, der nyder de mange solsorte der hopper omkring foran vinduet!

  SvarSlet
 6. Opsamling af klippet tjørnehæk er en rædselsfuld nødvendighed!
  Men førstepladsen går til lige det sekund, hvor legemet på en snegl deles i to af hakkejernet på mine daglige gåture ved aftentide iført træsko og lommelygte....Jeg var oppe på 26 af den slags natlige drab i sidste sæson med dræbersneglen som offer. Derudover kommer de andre noget slankere men lige så ækle brunlige snegle!
  Andenpladsen går til anden sneglerunde, hvor ligene inspiceres for at se om eventuelle kannibaler er lokket til åstedet - HAK!
  Tredjepladsen går til bortskaffelse af ligene.
  Jo, ellers kan jeg da godt lide dyr...
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 7. Mit hade-havearbejde er helt klart at samle hækafklip sammen fra vores hæk. Jeg samler og samler og river og gør ved, og alligevel synes jeg ikke jeg får alt med.
  Og på 2. pladsen kommer rengøring af drivhuset, fordi jeg altid får sæbevand ned på den indvendige side af ærmerne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Prøv evt. at lægge en presenning under hækken og klip på den. Den er nem at trække med rundt og så er det hurtigt, at få den tømt. Medmindre selvfølgelig der ikke er så megen plads rundt om din hæk ;)

   VH Lena fra Håstrup

   Slet
 8. Jeg hader at klippe Berberis hækken. Men ikke så meget det at klippe den, mere at samle det stikkende stads op bagefter. Jeg plejer altid at få flere stik, og de generer mig flere uger bagefter. Kunne jeg bestille en til at gøre det...eller bedre endnu - erstatte hækken med noget kønt og nemt....så var det sket. :)

  SvarSlet
 9. Hold da FEST nogle gode grin, jeg har fået! Jaja, jeg ved godt det er en udfordring at komme i tanker om HADE-opgaver, når nu vi alle går og længes og længes og læææææænges. Men det lykkes alligevel, for vi siger det som det er, gør vi! For noget er der jo altid!

  Hjemkommet fra en "kreadag" sammen med Lene (glæd jer glæd jer!) kan jeg sidde her og klukke og nikke og genkende. Og råbe hahaha, ja, ud i rummet. Alt fra endeløse hækafklip, som altid formerer sig mens man prøver at fylde det i sække, til sæbevand, der løber ned (eller op?) ad armene mens man vasker drivhus. Den der dans, som Fru Friis danser kender jeg også trinnene til og deadheadingen kan også blive lidt lovlig triviel.

  Men når Hr. solsort sidder og slår sine triller og når jeg har "min tid" i haven, så ooparbejder jeg en særlig modstandskraf mod det, BLommelyst kalæder "den stilleståénde tid" indendøre. Jeg ser det ikke. OG hvad rudekuverterne (elelr e-boksen) fortæller vejer ikke helt lige så meget, som det ellers ville have gjort.

  WE LOVE GARDENING

  SvarSlet
  Svar
  1. Gispede og væmmedes i øvrigt også over din beskrivelse, Pia (Kbh) af snegledrabene. Adr!

   Slet
 10. Hader at samle og feje bladene om efteråret.
  Klippe græskanter.
  Klippe hæk.
  Slæbe tunge krukker i ly om efterår.
  Samle hundebæ.

  SvarSlet
 11. Ja hvad hader man ved haven.Sad og tænkte længe, men nu ved jeg det. Til havearbejdet hører jo at man får fjernet ukrudt i fortovet, så også det ser pænt ud,jeg vil lige sige at mit stykke med fortov er meget langt og føles også langt når der luges i alle riller.Udover det så elsker jeg min have lige fra at luge, så, plante og høste.Nyder fuglens smukke sang og studere dem når jeg sidder med min kaffe kop og slapper af.når jeg kommer ind har jeg nok skyklapper på for jeg ser ikke,at gulvet skal fejes og vaskes når vejret er godt.Det kommer på en regn-vejrs dag. ønsker alle et godt forår, når den kommer for det går stærkt nu. :-)

  SvarSlet
 12. Hmm tror det er at klippe hæk, gør det derfor kun en gang i august. Det er en liguster som blomstrer og som derfor også er en god plante til bierne, derfor lader jeg hæk være hæk til august :-)

  SvarSlet
 13. Jeg synes de opgaver jeg hader er langt væk i glemmebogen lige nu....men jeg HADER at vaske drivhus af, hvilket jeg derfor altid udsætter til foråret, fordi jeg altid er for smadret i min ryg til at gøre det om efteråret.
  Vask af drivhus foregår altid over flere dage, nogen gange en uge eller to :-/ Men så er jeg SÅ glad når det er gjort :-D Har jeg fået sagt, at jeg HADER det ? ;-)
  Også hader jeg tanken om, at det der skal være køkkenhave, skal graves igennem og renses for ukrudt (og der er meget ukrudt, skal jeg hilse at sige). Så jeg kan slet ikke overskue, hvordan jeg skal få det gjort. Men jeg ELSKER tanken om en fin køkkenhave, så om jeg så skal kravle skal jeg nok få det gjort :-D Man er vel stædig jyde ;-)
  Bort set fra det, så ELSKER jeg min have, ja jeg er vel nærmest forelsket i min have <3 Jeg elsker (for det meste) at luge ukrudt, at klippe visne blomster af, ja faktisk elsker jeg også at gå og rydde mine redskaber op når jeg er færdig, og kigge på det jeg har nået.
  Men mest af alt så HADER jeg, at jeg ikke kan finde ud af at stoppe inden jeg bliver alt for smadret når jeg er i haven ;-)
  ps. jo at samle stikkende hækmateriale op kan jeg tilslutte mig.

  SvarSlet
 14. ... ukrudt mellem fliserne

  Det er ØV!

  SvarSlet
 15. Før jeg for alvor blev interesseret i at lave have, elskede jeg vinbjergsnegle - især at spise dem med hvidløgs- og persillesmør. Men efter i 4-5 somre i træk at have klippet 500 sorte skovsnegle over hver aften, kan jeg ikke længere abstrahere fra synet af artsfllerne, hvis der kommer vinbjergsnegle på bordet. Det var heldigvis ikke dræbersnegle, men der var så m-a-n-g-e af de sorte og stribede, og jeg hadede at gøre det af med dem, men jeg syntes jo, at jeg var nødt til at gøre noget. Imidlertid var de femhundred jo bare dem, jeg besluttede mig for at gøre det af med, og jeg vidste jo også godt, at det var en dråbe i havet sammenlignet med alle dem, der gemte sig i det høje græs uden for gangene.

  Jeg kan godt lide at bilde mig ind, at min indsat var det, som decimerede antallet hos mig, for de sidste par somre har der været meget færre; men måske skyldes det bare, at vi har haft et par rigtigt kolde vintre, som har taget livet af yngelen?

  Glædelig Valentinsdag
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Uhhhh, de slimede bæster. Desværre, Jytte, så dør de ikke pga. kolde vintre, sådan som HAVENYT-linket nedenfor afslører. Så jeg tror faktisk godt du kan klappe dig selv på ryggen for din indsats. Og så kan du jo overveje høns - de er vilde med opgaven og behøver hverken rosensaks eller spade.

   http://www.havenyt.dk/artikler/dyrkningsmetoder/skade_og_nyttedyr/1258.html

   Slet
  2. Hej Jytte,
   Jeg vil lige tilføje at de stribede skal du altså ikke myrde. De skulle efter sigende æde dræbersneglene!

   Slet
  3. Jamen tak, Lene, for den oplysning. Så er det måske pga af alle de stribede, at jeg i det mindste ikke har dræbersnegle (7-9-13!)

   Slet
 16. Jeg hader at gøre drivhuset klart til småplanterne i april - hader simpelthen det roderi der opstår når ALT skal ud og vaskes og hader at vaske ruderne i taget med børsten mens sæbevandet vælter ned ad mine arme og ned i hovedet på mig. Og jeg er ikke til at skyde igennem når det er overstået:o)
  Og så hader jeg at samle og myrde dræbersnegle og da Pia Kbh. så gennemført beskriver hvor klamt og ulækkert det er ovenover vil jeg undlade at uddybe det nærmere:)

  SvarSlet
 17. Hader 3 ting : vaske drivhus, klippe tjørnehæk, og luge gårdspladsen, den har ærtesten, så et hakkejern dutter ikke, gasbrænder tager en evighed, og skal gentages og gentages og....
  så det er ned på knæ og med klør fem, 2 eller 3 gange hver sommer, men så holder det osse i uger. Meen den er stoor., det tager tiimer, arghh.
  Men så synger fuglene, katten slikker solskin, hønsene gokker rundt og så er det ren haveskønt igen.
  Måske skulle man bruge Claus Dalbys trick med gasbrænderen til at "lad som det er forår" hihi

  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det slår mig, at sneglene måske kan klares med gasbrænderen? Men det er måske det, CD foreslår?

   Slet
  2. Marianne, jeg har prøvet at brænde en dræbersnegl med gasbrænderen - og det er ret ulækkert, og de dør altså ikke med det samme. Det er NÆSTEN synd for dem!

   Slet
 18. Der har været somre i min nyttehaveforening hvor myggene gjorde det umuligt at være efter kl. 17 og der har været somre hvor hvepse har svirret om ørerne og der har været somre med regn regn og atter regn, men det allerværste som jeg virkelig hadede var ROTTEÅRET. De spadserede rundt ved højlys dag. Sad ved siden af mig og kikkede med "tiggerblik". Fræsede samtlige majskolber for hver et majskorn. Ahhhrrrrggg.
  Tak for skybrud 02.07.11, tak for frostvintre og tak til københavns rottebekæmpere.

  SvarSlet
 19. Jeg ved ikke, om der er noget havearbejde, jeg decideret hader, men jeg bryder mig i hvert fald meget lidt om:

  1) - at grave kørt-helt-sammen-af-store-tunge-maskiner-lerjords-græsplæne væk for at lave nye bede - NØJ, hvor jeg har fjernet meget græs de første to havesæsoner - og jeg er ikke helt færdig endnu....Gætter på der, før jeg gik i gang, var stillingen 90-10 i græsplænens favør....nu står den vist på 60-40 i bedenes favør og skal gerne ende på 85-15 eller deromkring.

  2) - at vaske udestuen ned om foråret - men som så mange andre herinde, elsker jeg når det er gjort :)

  3) - dræbersnegle

  Nå ja - og 4) så synes jeg ikke det er det sjoveste at luge....og få fat omkring kroppen på en stor fed tudse....får et CHOK hver gang :D - Det sker dog heller ikke så tit mere, efter kattene er kommet ud ii haven...men nu er jeg så træt af delvist gnasket-lidt-i-frøer-og-tudser på stuegulvet...!

  SvarSlet
  Svar
  1. Yddddrk! Siger jeg bare- Bwarrrrd!

   Slet
 20. Selvfølgelig har vi alle nogle opgaver vi ikke synes er helt fantastiske i ahven, men generelt elsker jeg at være i min have og kan bruge stort set alle aktiviteter til at komme i en nærmest meditativ tilstand. At det så er umuligt at nå det hele er en anden snak, det får mig ind i mellem til at hade alle havemagasinerne, hvor alting altid er så perfekt og ønske at jeg havde ubegrænsede midler som hr. Dalby, så jeg bare kunne lave alt det jeg synes er interessant mens ukrudtet forsvandt bag ryggen på mig og grusstierne rev sig selv........

  Meeeeeeen hvis jeg skal nævne nogle hadeopgaver må det være disse:
  1. At lægge forårsløg. Den kloge kan jo så bare mene at jeg kan lade være, men hvordan skal jeg ellers få det skønne forårsflor????? og jeg kan jo ikke betro manden at lægge dem i staudebedene - det svarer til at sende en flok elefanter ind i en glasbutik, han har bare ikke forstået at der skal danses ballet i de bede......
  2. At flytte stauder om efteråret. Jorden er bare tung og våd, fodtøjet bliver 20 cm. højt i løbet af et øjeblik og alt er mudret til. For slet ikke at tale om at det hele ligner en katastrofe og er meget svært at se for sig i fuldt flor.........
  3. Den åbenbart meget forhadte vask af drivhuset, hvor vandet netop løber alle mulige mærkelige steder hen og før eller siden lykkes det altid vandslangen at få sat et hårdt bagholdsangreb ind, så man pludselig er drivvåd........ (kan i øvrigt kun tilslutte mig dine ord om haveslanger Marianne, det er da simpelthen en irriterende men nødvendig anordning)Måske skulle man overveje at udvikle de selvrensende drivhusglas, det lyder som noget der kunne blive populært...........
  4. At klippe efterårshindbær ned om foråret - den havehandske er ikke opfundet der kan klare det. I samme kategori er i øvrigt fjernelse af vilde brombær...........
  5. At smide brugbare planter på komposten. men selv jeg må indse at det er begrænset hvor mange plantebabyer der kan bo i en have på 1200 m2.......
  Det var lige det jeg kunne komme i tanker om, der kommer sikkert mange flere til i takt med at havearbejdet rent faktisk sætter ind igen.

  SvarSlet
 21. Jeg ELSKER havearbejde men jeg HADER

  -at fjerne ukrudt i den nye hæk
  det gælder specielt græsset det er så utroligt hårdt

  -at rulle haveslangen sammen
  den er lang og grim

  -at skille mig af med haveaffald
  da vi endnu ikke har en kompost

  -at grave nye bede ud i hånden
  igen hårdt arbejde (som jeg gør alene)

  -at ikke alle mine planter og plantebabyer altid lykkedes
  jeg bliver helt ked af det og så føler jeg det er en smule spild af arbejde (selvom jeg er blevet en erfaring rigere)

  Venlige hilsner
  fra den ellers taknemmelige haveejer.. :)

  SvarSlet
 22. De ting jeg HADER i haven er

  AT luge
  AT samle snegle
  AT ... tænk er der virkelig ikke mere...!

  Nej for jeg nyder havearbejdet

  Ha' en skøøøn weekend, haveknus
  Annette

  SvarSlet
 23. JA, vi er vist alle "ellers taknemmelige". Vi er i haverne i det tempo og omfang, vi kan magte og afse tid til. Vi elsker vore haver og kan og vil ikke leve uden. Jeg personligt ville gå til grunde uden én, i hvertfald. Det er som om jeg "ånder gennem den".

  Men samtidigt tror jeg det er godt at "turde" sige lidt om, hvad vi er mindre glade for, så jeg vil takke jer alle for jeres inpyut og invitere andre, der kommer forbi dette indlæg til at5 give sit besyv med, hvis I/du har lyst (tænkt over det). Jaja, jeg ved godt det er lidt "vovet", men det kan vi jo også godt trænge til ind i mellem - eller hva?

  I min verden kan man godt elske hovedkulds og inderligt altoverskyggende, og SAMTIDIGT have "kroge" som man mindre bryder sig om. Og i min verden er det også vigtigt ikke at narre sig selv (det er et personligt tema i øjeblikket at være i stand til at SE det, der ER og kunne rumme det hele på alle mulige planer).

  Hvis I er på det der Facebook, så skal I være velkomne til også at følge debatten i gruppen "Den helbredende have". http://www.facebook.com/groups/238512626178147/?notif_t=group_r2j - for dér er også mange gode input!

  Dejlig fredag og håber en vidunderlig og glædesgivende weekend venter forude!

  SvarSlet
 24. Ja lige nu kan det ikke går hurtig nok, med forår altså.

  Men hvor jeg hader at feje! Jeg elsker at luge, og selv de største bede er som terapi, men når jeg så skal igang med en kost, selv på den mindste terrasse, får jeg frygtelig ondt af mig selv! men det pynter jo gevaldigt.

  Tror også at kantskæring næsten kommer på højde med kosten, det ville jeg gerne ansætte en til

  SvarSlet
 25. Klippe plen står ganske høyt på den lista vil jeg si! Men også når skvallerkålen (ukrutt) tar helt overhånd :(

  SvarSlet
 26. Alletiders indlæg... jeg hader at skulle vaske drivhus ned, men det hænger nok sammen med manglene kræfter i armene, og jeg ca 2 uger efter er helt ødelagt. Jo og så at haven er for lille, synes jeg. Hvis jeg for 12 år siden havde vidst det jeg ved i dag, havde den været helt anderledes, men sådan er der så meget :-)

  SvarSlet
 27. Ja, lad og brokke lidt! Det giver luft i systemet.
  Jeg hader at skuffe havegange. Det er hårdt arbejde, og jeg er slet ikke sikker på at jeg synes at det pynter. Faktisk har jeg overvejet at lade dem vokse til, og så nøjes med de slidte spor, som på en måde har fortjent at være der.
  Jeg hader også at klippe kanter. Det skal gøres en gang imellem, men jeg indrømmer at jeg ofte springer det over.
  Til sidst hader jeg storskrald. Det er bare så surt at skulle hale snavset og klamt grej ind i bilen. Det føles godt, når det er overstået, men jeg udsætter det tit lidt for længe.
  Så må det være nok med brokkeriet her fra.
  God søndag!

  SvarSlet
 28. Jeg "Hader" og have fået et så dårligt helbred, at jeg kun kan holde til lidt havearbejde af gangen, og hele tiden huske på og stoppe i tide. Det ville jeg gerne være foruden. Og det og vakse drivhús ned har jeg kun haft æren af en gang ( mit drivhus er fra 2011)at det så faldt sammmen med Dahlaier der skulle op så det blev ekstra hårdt, må nok tænkes lidt over næste gang. Ellers mener jeg at alt slags have arbejde er en lise for sjælen og man bare skal variere lidt mellem det, som er meget sjovt og det som er mindre sjovt. Mange hilsner fra Helle

  SvarSlet

ANNONCE