Det er fristende at komponere staudebede tone-i-tone, men brug af kontrastfarver skal ikke underkendes. Se her et elegant eksempel fra Hidcote Manor Garden


TEKST & FOTO: LONE
Hidcote Manor Garden er skabt af Lawrence Johnston der tog afsæt i sin passion og kreativitet, da han skabte en have inddelt i en lang række haverum. Alle rummene har sin egen specielle atmosfære og karakter – fra formelle haverum til landskabelige rum i de fjerneste dele af haven. Og når man besøger haven, erfarer man hurtigt, at det ikke er uden grund, at Hidcote Manor Garden er en af de mest indflydelsesrige haver i England.
Haverummet Mrs. Winthrop’s Garden, der er en af Hidcote Manor Gardens mindre haver, har Johnston opkaldt efter sin mor. Haven er holdt i et farveskema der bevæger sig fra gule og over i de limefarvede toner og er tilført en stærk, blå farve som kontrast. Desuden er hele sceneriet understøttet af hække og enkelte øvrige elementer i det mørke løv – blandt andet den røde blodbøg og mørke yucca. Desuden er belægningen i haven gennemført i rødlige tegl.
Stormhat vajer over hele haven i juni måned.
For at undgå at de smukke spir vælter, er der i bedene omkring stormhattene elegant stukket grene ned til støtte. Disse fletter sig fint ind i stauderne og ses kun, når man går tæt på.
Langs belægningen ses her det overvældende flor af Alchemilla mollis ‘Robustica’ – Lodden løvefod.
I den store krukke står citronverbena – aloysia triphylla
Udover de limefarvede lodne løvefod, der er meget dominerende i haven i juni er der mange andre gode forslag til de gule og limefarvede planter. Fx. vortemælk (euphorbia epihtymoides), staudedigitalis (Digitalis lutea) og liljer.
I den blå genre er de bredbladede ærenpris medansvarlige for den smukke, dybe, blå farve.
Særligt kombinationen af vortemælken og den blå ærenpris er fantastisk.
I øvrigt var jeg glad for at se disse allium – Nectaroscordum siculum ssp bulgaricum – som jeg også har lagt i min egen have. De var forrygende sammen med løvefod, og jeg glæder mig til at gense kombinationen i min egen have.
Se evt. mere fra Hidcote Manor Garden i artiklerne: “Havens trofaste elementer” og “Kreative engelske hække“.