Mens vi sukker efter forårets komme er det skønt at sætte gang i bønnespirerne i køkkenet. Det lugter lidt af nyttehave, er noget af det letteste at give sig i kast med, og så er det herligt i salatskål eller wok.


TEKST & FOTO: LONE

Jeg skal ikke være sen til at indrømme at vinteren er lang for mig som havemenneske. Selvom jeg hører på alle rådene om at slappe af og nyde pusterummet, så kan jeg altså ikke helt slippe havedrømmene, og én af de ting, jeg bruger vinteren til er at planlægge årets nyttehave. Men ja, der er tid endnu. I mellemtiden er én af hyggebeskæftigelserne spirer til salaten! Spirer kan købes i de fleste supermarkeder, men hvis du gerne vil have dem helt friske, så er det nu altså bedst bare at lave dem selv!

OM BØNNESPIRER
Bønnespirer er sprøde og smækfyldt med C-vitaminer. Der er ikke så mange C-vitaminer i de uspirede bønner, men under selve spiringen dannes det høje niveau af C-vitaminer.
Spirerne kan bruges i salater, wokmad og meget mere. Det er nemt og så smager det skønt!
Fra venstre mod højre:
Alfalfa, boghvede, broccoli
Bukkehorn, grønne ærter, hvedekerner
Kløver, mung, radise
Solsikke, karse, rucola
HVAD KAN MAN LAVE SPIRER AF?
Det aller letteste er fx mungbønner og lucerne, da de har høj spireevne, men man kan godt spire andet end disse. Går du i gang med at eksperimentere er det godt at slå op på nettet først, og tjekke om din idé er tilrådelig.
Her til venstre ses nogle idéer fra rawandmore til frø, der kan bruges til bønnespirer. På rawandmores hjemmeside kan du købe frø til spiring samt finde mere info om typerne – om udblødningstiden, spiretid mv.
Eksempler:
Bukkehornsfrø: Udblødes 6-8 timer og spirer efter 7-8 dage.
Grønne ærtefrø: Spirerne kan spises efter to dage som spirede ærter, eller du kan vente en uge mere til de bliver store og grønne og ligner starten på en ærteplante
Solsikkekerner: Udblødes og spirer efter 9-10 dage.
Karse: Udblødes evt. 15 minutter og spirer efter 6-7 dage.
Rucola: Udblødes i 15 min. og spirer efter 4-5 dage på et klæde eller vat.

SÅDAN GØR DU (SÅDAN CA.)
Jeg kastede mig denne gang ud i de klassiske mungbønner og bukkehornsfrø! Der er forskellige vejledninger til udblødningstiden på forskellige frø, men til mungbønnerne og bukkehornsfrøene brugte jeg samme vejledning:
  1. Læg ca. 1 dl i rigeligt med koldt vand. Her skal de ligge i ca. 24 timer ved stuetemperatur.
  2. Efter 24 timer sier du så alt vandet fra og putter dem i den beholder du vil spire dem i. Det kan være en pose fyldt med huller, i et dørslag med køkkenrulle henover eller i et syltetøjsglas med masser af huller i låget. Det er vigtigt at alt vandet hældes fra, da spirerne ikke må ligge i vand.
  3. Bønnerne sættes så et mørkt sted – fx i et køkkenskab eller under en skål.
  4. 2-3 gange om dagen skylles bønnerne med koldt vand og sættes tilbage på plads.
  5. Efter ca. 5 dage er spirerne klar til at blive spist, og her er det så at de skal spises med det samme. De går hurtigt til igen.
Skyl altid spirerne grundigt, før de bruges til madlavning og sortér evt. tomme skaller fra. En stor del af skallerne vil flyde ovenpå eller bundfældes, når der skylles og de tages dermed nemt fra.
KAN MAN DA IKKE LIGE GØRE DET LIDT EKSTRA LÆKKERT?
Hvis du tænker på udstyr? Ja, så er der den simple løsning med dørslaget. Men – hvis du nu har hang til lidt lækkert udstyr – og det er der jo nogen af os der har – ja, så kan man selvfølgelig også skaffe sig skønne spireglas. Eller måske en spirepose i hør. Bare fordi det er lidt lækkert og garanteret også sundere end at bruge plastikposer, hvis det er den metode, man er mest til.
Det skønne udstyr vist her er fra rawandmore