onsdag den 13. februar 2013

VINDEREN AF MIN BEDSTE FRØSUCCES


VINDER AF KONKURRENCEN

Det har været uhyggeligt tæt løb, men nu har I læsere kåret den bedste frøsucces. 

STORT tillykke til Berit fra Østerbro, der har introduceret os alle til kunsten at så porcelænsærenpris. Du modtager snarest de skønne frøposer fra Albinus Frø!


Og sikke en skøn samling af frøsucceser, vi har fået. Tusind tak til alle, der har haft lyst til at være med, og husk nu at kaste et ekstra blik på samlingen, når du planlægger hvilke frø du skal have købt ind. Her er skøn inspiration at hente!

Vi i redaktionen er så glade for den store interesse, der er omkring konkurrencerne her på HAVEFOLKET. Det er skønt når så mange melder ind og bidrager med haveinteresse, erfaringer og gode idéer. Det er bestemt noget, vi gerne vil blive ved med at tage initiativ til!

Håber I vil være med igen næste gang!

Og til Berit: Tillykke og held og lykke med såningen!
Her kan du se alle de bidrag, der deltog i konkurrencen:

____________________________________________________________________________________________________


Rikke fra Sorø 
skriver...
Dyrk noget nyt, dekorativt og nyttigt
Jeg sad og så på mine fugle en dag sidste forår, og kom til at tænke på at man da må kunne dyrke hirsekolber; ikke fordi de koster en formue, men bare fordi der er hyggeligt at lave sine egne. Der er ikke så langt fra tanke til handling, så jeg gik i krig med projektet. Det kom der et fint bundt kolber ud af, og lyst til at gentage successen i år.

Her følger en helt enkelt opskrift:

1. Tag frø fra fuglenes hirsekolber

2. Bredså dem i en bakke eller plugbox når foråret har godt fat, gerne i drivhuset. Vand jævnligt.

3. Når der er vokset et fint grønt tæppe frem, og vejret er lunt og godt, plantes ud i køkkenhaven eller i andre bede. Plant små totter eller enkelte planter ud i rækker eller grupper.

4. Vand og pas på samme måde som eksempelvis majs.

5. Høst når kolberne bliver modne og inden havens fugle tager dem. Hæng dem til tørre og brug dem i løbet af vinteren.

Jeg dyrkede bare et par rækker som et forsøg, men i den kommende sommer skal der mange flere til. Fuglene elsker dem, og de ser godt ud i haven. Planterne er ganske dekorative, og kan fint stå i havens staudebede, på samme måde som andre græsser, eller i køkkenhaven. De bliver ca. 1 meter høje og flot grønne. Hvis man ikke har undulater, kan man lade kolberne sidde på planterne i haven, og lade de vilde fugle spise af dem.

Det er en gevinst for alle!____________________________________________________________________________________________________

Esther fra Hårlev
skriver...
Min frøsucceshistorie
Er nybegynder udi så-kunsten og succesraten var mildest talt temmelig moderat i den første havesæson ('11). Havde dog ikke opgivet, og da sæsonen '12 stod for døren, var jeg klar igen. Denne gang med endnu flere frøposer!

Havde via et af de engelske haveblade fået en pose tomatfrø 'Black cherry'. Med min tidligere mangel på succes in mente, tænkte jeg, at jeg nok hellere måtte så hele posen (18 frø), for så var for pokker håb om at blot en eller to planter ville blive til noget. Som sagt så gjort.

Ud af de 18 frø blev der så 17 levedygtige tomatplanter! Denne succesrate var forøvrigt symptomatisk for alle de frøposer jeg såede! Det nød familie, venner og kolleger så temmelig godt af :)

Nu starter min 3. så-sæson snart og jeg er spændt på, om jeg kan lade være med at så alle frø i hver en pose i år... ;)

Plante: Tomat 'Black cherry'
____________________________________________________________________________________________________

Berit fra Østerbro
skriver...
Den her er nem at frøså og så skøn i haven
Veronica Gentianoides - Ensianbladet ærenpris - også kendt under navnet Porcelænsærenpris.

Hvid med blålilla tegninger - på afstand lyseblå.

Blomstrer i maj/juni - lige hvor vi trænger allermest til det!

Bliver 30-50 cm alt efter jordbundsforhold - plantes i sol eller halvskygge. Vokser med pudedannende vintergrønne blade og har blomsterspir.

Denne forårsstaude er meget let at så - der er meget hurtig og nem spiring. Den behøver ikke kulde for at spire. Frøene sås så spredt som muligt - jeg har oplevet meget stor spireprocent. Frøene skal kun dækkes med lidt sand eller fin jord.

Den kan faktisk sås på tre måder:
-       for-spiring i marts/april
-       nyhøstede frø såes i juli
-       efterårssåning okt/nov til forårsspiring

Frøene sås så spredt som muligt - jeg har oplevet meget stor spireprocent. (se urtepotten på collagen)

Sæt småplanterne med 8-10 cm afstand i grupper og gerne forskellige steder i haven, så der er lidt forskel på hvor mange sol-timer gruppen  får - så kan du på den måde "forlænge blomstringen" som ellers er 2-3 uger.____________________________________________________________________________________________________

Marit fra Hvittingfoss
skriver...

Rhodochiton atrosanguineum
Denne planten har det vanskelige navnet Rhodochiton atrosanguineum. Den kommer opprinnelig fra Mexico, men regnes som ettårig sommerblomst her. Dvs. så sant en ikke tar den inn før det blir frost og overvintrer den inne. Da må den oppbevares litt kjølig og lyst, og må vannes litt gjennom hele vinteren.

Dette er den planten jeg har hatt størst suksess med av alt jeg har sådd. Det startet med at jeg kjøpte noen frø på 1990 tallet en gang. Jeg klarte å få frem planter ved første forsøk, og har siden vært hekta på denne planta. I min collage har jeg prøvd å ta med alle stadier fra frø til ferdig plante.

Bilde oppe til høye: Modne blodbegerfrø. Det er mange som har trodd at de har fått masse frø på disse plantene, og har sådd de uten resultat. Hemmeligheten her er å få frøene modne. Det er ikke alltid at de rekker det i en regnfull og kald norsk sommer. Min metode er å ta plantene inn, og la frøkapslene henge på til de er modne. Det tar gjerne et par mnd. Såtips: Sett de lunt med undervarme som f.eks på varmekablene på badet, eller på en varmvannsbeholder.

Bilder øverst til venstre og på midten på høyre side: Frøplanter klare til å prikles over i egne små potter. Da bør de setter lyst og kjølig. Jeg bruker sandblandet jord til de.

Bilder på midten, øverst og nederst: Priklede småplanter i mitt drivhus med agrykduk over om natta pga. at det er kjølig i mars her i Norge. Selv med varmeovn på blir det ikke så varmt der ;-))

Bilder på midten og nederst til venstre og høyre: Blodbegerblomster!
____________________________________________________________________________________________________

Vibeke fra Odense
skriver...

Mine kaktusser!
For længe, længe siden købte jeg nogle blandede frø til kaktusser, egentlig mest for sjov, for jeg havde ikke regnet med, at det kunne lade sig gøre. 

Efter at frøene havde ligget i skabet i et par år, besluttede jeg alligevel, at nu skulle det være. Jeg fyldte en potte med almindelig jord fra en plantesæk, fugtede det igennem, fordelte alle frøene på overfladen og sluttede af med et tyndt lag sand. 

Potten blev stillet i drivhuset midt på sommeren, hvor det er varmest og efter noget tid tittede nogle kimblade op. 

Jeg regnede egentlig bare med, at det måtte være frø, der var blæst ned i potten, for jeg havde ikke troet at kaktusser startede med kimblade. 

Jeg lod dog potten være og vandede kun let og pludselig, mens jeg havde haft ryggen vendt til, groede de sødeste bitte små kaktusser op af jorden. 

I dag er de vel omkring 5 år gamle og trænger i den grad til at blive taget op af kravlegården og sat i egne potter. En enkelt blev pottet om i dekosten sidste forår og den er nu på størrelse med en 5-krone i diameter.____________________________________________________________________________________________________

Helga fra Gistrup
skriver...
Rosenslynger
Et at de faste elementer i min have hver sommer, er rosenslynger eller Rhodochiton.

Jeg indsamler frø hvert år og sår inde i vindueskarmen i februar måned. De er lidt seje til at spire og gør det lidt uens. Men med tålmodighed og kærlighed får man en masse småplanter ud af anstrengelserne.

De pottes om flere gange og når risikoen for kolde nætter er ovre, kommer de ud i mit kolddrivhus for at vokse videre. Og så begynder det at gå stærkt.

I maj - juni udplantes de på voksestedet og når her hos mig i det nordjyske altid at vokse 4 - 6 m.

Skal have noget at klatre i og "tving" dem gerne ned på noget i vandret position. Så vokser de endnu mere da de vil opad.

På det viste billede, er det et jernstativ de vokser i. Jeg "kører" dem rundt og rundt og resultatet bliver super godt.

God fornøjelse.
Helga

PS. Kan ikke forstå at frøene er så dyre da een plante sætter rigtig mange og de er nemme at indsamle.____________________________________________________________________________________________________

Kirsten fra Langå
skriver...
De mest fantastiske høje, lilla blomster
For flere år siden gik jeg en tur i vores nybebyggede kvarter og kom forbi nogle højbede, hvor der voksede de mest fantastiske høje, lilla blomster. Jeg fik af ejeren at vide, at det var kæmpeverbena (Verbena bonariensis), og at det var en staude. Jeg havde jo læst om planten og måtte bedrøve hende med, at det kunne man absolut ikke være sikker på i Danmark.

Jeg gik dog derfra med en håndfuld blomsterhoveder, og sidst på vinteren såede jeg dem i en kødbakke, som jeg havde prikket huller i. Bakken satte jeg under en busk i haven, og så glemte jeg ellers alt om den.

Da den dukkede op til foråret, tog jeg den ind og forventede, at det nok var et af de andre halvhjertede forsøg, jeg havde udført i tidens løb.

Men nej. En dag var bakken helt fyldt med små grønne spirer, og i løbet af kort tid var de ’prikleparate’. Jeg priklede og priklede og havde små verbena-planter over det hele.

Det år var jeg kæmpeverbena-verdensmester. Jeg forærede til højre og venstre, og alle blev så imponerede over den smukke, stærke plante. Dog var min mand ikke så begejstret for, at jeg havde plantet en i det midterste hul i plantesækken med tomater på terrassen. Verbenaen blev enorm, og de arme tomater fik flænset blade og stikle, når de kom i berøring med verbenaens skarpe og skærende stilke.

Siden har jeg hvert år haft held med denne smukke blomst og glædet mig, når jeg har mødt den både hos mine aftagere og på besøg i besøgshaver og i det offentlige rum.

____________________________________________________________________________________________________

Lisbeth fra Bagsværd
skriver...
De dejlige ærteblomster
Min største frøsucces og en af mine største favoritter blandt sommerblomsterne er Lathyrus. De dejlige ærteblomster som er så smukke og dufter vidunderligt og belønner med masser af blomster når bare man klipper buketter og frøstande af dem.

Jeg har fundet 2 veje til succes med Lathyrus:

Den første metode foregår i min havestue, hvor der er stuetemperatur.
Jeg lægger frøene i en kop vand i et døgn og sår derefter i 10-12 cm. plasticpotter med i jord som er gennemvandet -  4-5 frø fordeles i hver potte. 
Oven på toppen lægger jeg et drys  vermiculite og dækker potten med en plasticpose med hul til udluftning.
Herfra foregår vanding nedefra. 
Efter en uge begynder spirerne at kikke frem og jeg letter på posen og når spirerne er kommet godt igang fjerner jeg den helt. Når der er afsat mindst 2 sæt bladpar kniber jeg toppen af - det kan ske at planterne når at blive væsentlig længere, men det er nærmest en fordel for så kan de kraftige topskud bruges til stiklinger.
Når vejret tillader det (først i maj) plantes de i krukker og bede med mulighed for at kunne kravle op ad hegn eller stativer af en slags.

Den anden metode er efter Isabella Smith og jeg har afprøvet den med succes: I marts måned fyldes store krukker i plast med jord som vandes igennem. Så frøene i krukken og dæk med jord og igen med plastikpose eller fiberdug. Stil potterne på terrassen (jeg satte dem helt inde ved husmuren) Glem alt om potterne - indtil pludselig en dag - så har du fine planter som i maj plantes til deres blivested.____________________________________________________________________________________________________

Mathias Emil fra Otterup
skriver...

Lantana camara
Sidste år hoppede jeg i med begge ben og bestilte en mængde frø hjem fra England - mange nåede aldrig at spire, flere dejsede omkuld, da jeg en weekend ikke havde fået vandet i drivhuset. Sådan kan det gå.

Men ildkronerne (Lantana camara) som I ser her, var mine venner.

De går ellers for at være ret svære at så, men det blev en bragende succes. Skønt synes jeg også det var, med de varme farver i krukkehaven. Alt for ofte synes jeg vi svælger i lyserøde blomster. Jeg har prøvet at overvintre dem, nu må vi se, hvordan det går.
____________________________________________________________________________________________________

Susanne fra Stenløse
skriver...


Tagetes
Tagetes vækker minder hos mig om mine bedsteforældre og forældre og mon ikke mange kan se staudebede afgrænset af en række tagetes for sig. I flere år har den dog være været "u-moderne" og sjældent brugt i vore haver, omend den hvert evige år troligt er at finde på havecentrenes plantereoler. Men nu stormer den frem og den er at finde i mange haver igen. 

Tagetes findes i forskellige farver fra sart gul til stræk rød og i forskellige højder. Det er derfor en blomst, som er nem at finde en plads til i haven. Derudover har den gode egenskaber i forhold til jordforbedring. Ex. kan den plantes i et stykke jord, hvor der tidligere har stået roser. På én sæson har tagetes "kureret" jordtrætheden, således er det muligt at plante roser sæsonen efter. Også i urtehaven har den en rigtig god effekt mod nematoder i jorden og er god til at tiltrække nyttige insekter. Tagetes er derfor et naturligt bekæmpelsesmiddel i urtehaven.

Tagtes Lucida bliver kaldt lakrids tagetes, er spiselig og kan erstatte esdragon i madlavningen. Den kaldes derfor også mexicansk tagetes.  

Tagetes er nem at så og har en stor spireprocent. Jeg sår dem indendørs omkring 1. april i så- og priklemuld. De små planter ompottes, når de har fået de første rigtig bladpar. Planterne plantes ud i haven, når faren for frost er ovre efter midten af maj. De første planter vil allerede starte blomstringen i juni. 

Tagetes blomster konstant gennem hele sæsonen. Når den enkelte blomst er afblomstret, sætter den frø og der er derfor masser af frø at høste i blomstringsæsonen. Så bliver frøene høstet og sået året efter, er tagetes sikret i haven de næste mange år.  
____________________________________________________________________________________________________


Helene fra Roslev
skriver...
Paeonia 
Faktisk opleves det som en succes hver eneste gang, de frø man har sået, spirer og udvikler sig til planter; men hvis jeg skal vælge en enkelt succes, vil jeg vælge disse pæonvildarter.

Man sår dem i fugtigt sand, sætter potten ud et skyggefuldt sted og sørger for, at sandet ikke tørrer ud, og så venter man, for det første år er der absolut ingenting at se. Næste forår, eller måske det næste forår igen, viser der sig spæde grønne skud, og så er det bare med at have tålmodighed 4-5 år; for så lang tid kan der sagtens gå før de rigtigt begynder at blomstre.
Hvis man kan lide en udfordring og er i stand til at væbne sig med tålmodighed, er pæonfrø absolut sagen, specielt hvis man er interesseret i vildarterne.

De to øverste er paeonia veitchii fra 8. og 20. april sidste år.
Den hvide er paeonia emodi fra 28. maj.
Den sidste er paeonia anomale fra 3. juni.
____________________________________________________________________________________________________

Janne fra Vodskov
skriver...


Tomatplanten
Den største frøoplevelse må da absolut være disse skønne tomater i drivhuset som kommer år efter år - helt uden at købe frø.

Det startede, da vi var meget unge og selv byggede et drivhus, som skulle indeholde en masse skønne tomater og sprøde agurker. Det tiltalte os rigtig meget, at børnene bare kunne gå der ud og plukke gode usprøjtet afgrøder. Det at gå at gnave af havens guld var målet, det tiltalte os. Som alle andre indkøbte vi 3 tomatplanter og 3 agurkeplanter. De blev placeret i flamingo-vand-selv-kasser og købte dertil pose jord, gødning og resultatet var da fint nok, men slet ikke noget at råbe højt hurra for. Nogen af disse tomaterne gik tabt, dem gravede jeg ned ved siden af (hvilket spild).  

Vi fik så den vildste a-ha oplevele, da vi siden var på ferie i Italien, og der plantede de deres skønne tomater i den bare jord og hvilke resultater. Det skulle da afprøves, så vi gravede et langt hul i drivhuset ene længde og så bredt at hullet gik ud til døren, dybde til knæet. Vores nabo der har heste i bokse og har møding, fik vi til at fylde grabben på traktoren et par gange med noget godt møg blandet med halm. Dette møg blev skovlet ind i drivhuset, hvorpå jorden kom ovenpå igen. Ligeledes i den anden side. Så blev der vandet godt......

Fra den dag piplede det op med tomatplanter. 1000 vis. De bliver sorteret, så de står i to rækker og ca. 15 cm afstand. Nu har vi tomater, så mange tomater helt hen på efteråret. Ja vi praler faktisk med vores tomater:) Det er selvfølgelig frøene af affaldstomaterne, der stadig bare dækkes til med jord i løbet af sommeren, som spirer helt vidunderligt næste forår.

Der burde tilføjes at nu sparer vi de dyrt indkøbte tomatplanter, kunstig gødning og vander ca. 1-3 gange om ugen afhængig af vejret.

____________________________________________________________________________________________________


Helle fra Hillerød
skriver...
Smukke Linaria Purporea Cannon Vent
På dansk hedder planten torskemund, og den har de smukkeste små lyserøde blomster og et fint gråligt løv. Den blomstrer hele sommeren og langt ind i efteråret og giver mit staudebed en dansende lethed med sine lyserøde spir.

Jeg købte planten som staude, og til min store skuffelse var der året efter kun 1 plante tilbage i bedet, men jeg opdagede hurtigt, at planten flittigt havde sået sig selv. Jeg gravede små planter op og flyttede rundt, så der igen stod planter, der hvor jeg gerne ville have dem. Klog af skade tog jeg selvfølgelig frø af planten om efteråret.

Jeg såede frøene i løbet af vinteren i en flamingokasse, som jeg stillede udenfor på et beskyttet sted. I løbet af foråret spirede frøene og blev til mange nye planter, som kunne prikles og plantes ud i mit bed.

Nogle af planterne går stadig ud om vinteren, men ikke uden at så sig selv først, og da de blomstrer første år, gør det ikke noget.

Jeg har kun sået torskemund en gang, for selv om jeg er en "så og prikle nørd", der elsker at lave mine egne planter, så er det da dejligt at nogle planter gør arbejdet selv.

Planterne står selvfølgelig, hvor de selv vil, og det giver staudebedet en dejlig tilfældighed, som jeg synes er så smuk.

Jeg har også stort held med at sætte nogle af planterne i krukker - så står de på terrassen og blomstrer hele sommeren.

I år har jeg købt frø af den hvide torskemund, som jeg skal til at så nu.


6 kommentarer:

 1. Det var et godt valg. Tillykke Berit det er velfortjent!

  SvarSlet
 2. Stort tillykke til Berit :-)

  SvarSlet
 3. Tillykke Berit! Det var en spændende afstemning. Jeg håber at du bliver glad for frøene, og at alt vil spire og pynte flot op i din have.

  SvarSlet
 4. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 5. Åhh ja, det var lidt af en gyser i går aftes - tak for lykønskninger.
  Jeg er glad for at kunne være med til at sprede glæden ved frøsåning af de nemme stauder og 2-årige. Nu glæder jeg mig rigtig meget til at forsøge mig med de spændende frø jeg har vundet fra Albinus Frø - det er nye udfordringer.
  Tak til alle der stemt på mig - jeg skal fortælle videre om frøsåning og resultater på min blog IRISHAVEN.

  SvarSlet
 6. Flott blogg med masse nyttig informasjon. Tusen takk for gode tips og ønsker dere en fin dag!
  Hilsen Marianne

  SvarSlet

ANNONCE