Vi har kigget mod øst – til Sverige, hvor der findes mange skønne bloggere. Her skriver Charlotta fra Cesars Trädgårdsblogg om sin køkkenhave.


TEKST & FOTO: CHARLOTTA FRA CESARS TRÄDGÅRDSBLOGG, GÆSTEBLOGGER, INTRO: HAVEFOLKET
Nu när snön fortfarande biter sig fast i marken är det underbart att blicka tillbaka och förundras över hur vackert det var i köksträdgården för bara ett halvår sedan.

 

Det är nästan omöjligt att föreställa sig detta grönskande överdåd, när köksträdgården nu ligger öde, nervissnad och i en torftig färgskala av brunt, grått och vitt. I min köksträdgård trängs och samsas både blommor och grönsaker. Det blir så vackert och prunkande samtidigt som mångfalden gynnar växterna och förebygger invasion av allehanda sjukdomar och skadeinsekter.

 

I slutet av säsongen kan det lätt se lite tråkigt ut i odlingsbäddar som redan är skördade. Antingen kan man plantera en sista omgång sallat eller man kan göra vackra stilleben, som här med lök som hängts på tork.
Jag tycker om att odla på höjden. Framför allt störbönor, höga ärter och blomsterbönor är tacksamma, då de snabbt skapar ”väggar” och ”rum”. Även en liten köksträdgård upplevs som större när växterna bygger på höjden och man inte kan ta in allt med en enda blick.

 

På bilden ovan syns hur jätteverbena och violer samsas i samma odlingslåda som rödbetor, rödkål och kronärtskocka. Det går fint att komponera vackra odlingar om man också tänker på bladens färger och former och inte bara stirrar sig blind på blomfärgen.

I köksträdgården är det lätt att glömma bort bord och stolar, men inget är härligare än en skön sittplats med utsikt över sin köksträdgård. Där kan man njuta av en härlig kopp kaffe i slutet av dagen och berömma sig själv för dagens slit med ogräs och vattning. – Se så fint det blev!I köksträdgården är det lätt att glömma bort bord och stolar, men inget är härligare än en skön sittplats med utsikt över sin köksträdgård. 

Att använda singel i gångarna har många fördelar. Framförallt ser det alltid städat och prydligt ut, även när vissa odlingslådor inte hunnits med och är lite vanskötta.  I slutet av säsongen när vissa odlingslådor börjar tömmas på sitt innehåll, blir det vackert att lägga ut lite halm över jorden.

 

Varje år låter jag en odlingslåda stå tom. I den gräver jag ner all kökskompost hela sommaren och nästa vår har jag fantastisk jord till nya plantor och på sommaren får squash och gurka eller andra näringskrävande grönsaker växa där.
Men än är det bara mars månad och det dröjer många månader ännu innan jag kan fylla en skördkorg med solmogna tomater!