søndag den 24. marts 2013

FORÅRSOPRYDNING

TEMA: KLAR PARAT START

Nu begynder solen at få magt og forårsløgene er ved at dukke op over det hele. Også stauderne og de toårige begynder at røre på sig, og hvis du er modig, er det straks sneen er væk vildt nemt at rydde op i bedene.

TEKST & FOTO: LONE


Staudebedene er endnu fyldt med alle staudetoppene fra sidste års blomstring, men inden længe kommer tulipanerne op, og så er det nu smukkest, at staudetoppene er væk, så tulipanerne kan få scenen for sig selv. 

Nogle anbefaler at vente lidt endnu, da staudetoppene beskytter mod evt. frost, men jeg vælger at rydde op i bedene, mens det er til at komme til med en løvrive. Og så er det nu man skal i gang!Det gode ved at tage staudebedene med en løvrive er ganske enkelt at det kan gøres på meget kort tid.

KLIPPER TOPPENE
Først klipper jeg lige de mest genstridige staudetoppe med en hæksaks. Jeg klipper ikke helt i bund, for de sidste dele falder enten af af sig selv senere på sæsonen, eller også bliver de dækket når først stauderne kommer op. Desuden tager jeg senere på foråret en tilbundsgående lugning i bedene, og så kan eventuelle rester fjernes i samme ombæring.
LØVRIVEN
Og så er det i gang med løvriven. Der rives lidt let, så de tulipaner mv. der allerede har stukket næsen op, ikke tager skade.

Der er allerede en del ukrudt i bedene her - mest græs - men det får være lidt endnu, for formålet er at få staudetoppene væk, og så må resten vente til en anden dag.


VENT MED LAVENDLER OG ROSER!
Husk i øvrigt at lavendler og roser endelig ikke må klippes endnu!

De er jo heller ikke er stauder, men kunne være nærliggende at tage med i den store oprydningsproces, hvis man ikke lige når at tænke nærmere.

Lavendler klipper jeg først, når forsythiaen blomstrer! Roserne ligeså.


GRÆSSERNE
Nedklipning af græsserne kan sagtens nås endnu. Det kan være en fordel at have klippet tidligere, hvor de nye skud ikke er begyndt at bryde. Men har du ikke gjort det endnu, skal du blot passe på ikke at klippe i de nye skud, der nu allerede er brudt frem.

Jeg klipper det visne af lidt over de nye skud og trækker de øvrige visne aks af/brækker dem fra hinanden. Jeg har ikke tålmodighed til at gøre dem helt rene, men er det som vist her, bliver de også fine, når det nye er vokset op over.

RESULTATET
Og sådan ser det ud, når man er færdig med denne første lynomgang.

Som det kan ses på billedet her, er der stadigvæk lidt tilbage ved nogle af stauderne. Det tager jeg måske noget mere af ved lugning senere i foråret.

Det vigtigste er, at det hele nu kan vokse op uden at skulle slås om pladsen med alle de visne toppe, og så ser det jo lidt bedre ud. Og jeg slipper for senere at skulle stå og tage det lidt ad gangen, for ikke at komme til at ødelægge tulipanskud eller forårsfine stauder.

GRANRISENE
Hvis du har granris liggende som beskyttelse for roser, hortensia m.m., kan du sagtens lade dem ligge lidt endnu. Så kan de nemlig beskytte de sarte vækster her i den kommende periode, hvis der skulle komme mere frost (og det gør der nok!).


9 kommentarer:

 1. Jeg har klippet stauderne ned, dengang det var forår :) nu ligger sneen om dem derude. Græsserne har jeg heldigvis ikke klippet endnu.
  Tak for opskriften.

  SvarSlet
 2. Lige som Lisbeth, nåede jeg også at lege forår med klipperen på stauderne... åhhh.. det var nogle gode timer!! Og det gør nu en forskel at få alt det visne væk, så vi rigtig kan følge med i alt det der forhåbentlig snart kigger frem... :o)

  SvarSlet
 3. Ups - jeg er kommet til at klippe vores lavendler ned. Helt ned til sokkeholderne!
  Gad vidst om de nu gider at leve videre. Har efterfælgende også læst, at der skal være lidt ´grønt´ tilbage på grenene efter klipningen. Vores er altså helt nøgne nu?
  Kryds fingre for mig og mine lavendler!
  Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh, ME, det vil vise sig. Men det - når noget går galt - giver jo altid én lejlighed til at finde på noget nyt, (hvis nu det skulle gå så galt).

   Du kunne jo evt. dække dem til med gran, så de ikke bliver svidet af barfrosten og så bede lavendelfeerne om hjælp. ;)

   Slet
  2. God idé med lavendelfeerne :-)
   Jeg må ud med granris i morgen, tak for råd. Selvom jeg nu et eller andet sted håber at de er gået i graven. Så får jeg plads til judaspenge, allium, opiumvalmuer, stolt kavaler, lathyrus ... Måske skulle jeg i virkeligheden bare myrde lavendlerne? Det andet lyder meget bedre!

   Slet
  3. Det er da dét, du skal! Lad naturen gå sin gang. Det giver også sådan en god følelse. Og du har self. masser af idéer, som alle skal iværksættes før du får endnu flere. Jow jow. Tror jeg har luret dig ;)

   Slet
  4. Hold lige på hestene, Mathias. Har lige set hos Hr. Dalby, at han klipper sine ned 'til sokkeholderne'. I hans bog, Den levende have' er der ikke neget grønt tilbage efter nedklipningen. Har ellers selv hørt, at der skal være lidt grønt tilbage, men CD ved oftest, hvad han taler om.

   Nå. Du må jo lade os høre om de lever eller dør. De planter du drømmer om (og ja, jeg ved, der er mange flere), skal der nok blive plads til, alligevel, mon ikke? Om ikke andet kan de jo 'skrues' ned i en krukke eller 10. ;)

   Slet
  5. Hej Mathias og Marianne.. Jeg holder mig selv til at klippe lavendler ned, således at der er lidt grønt tilbge. Men min mor er derimod ubarmhjertig, og klipper dem helt ned, og hun får flotte velformede lavendler hver år! Så fortvivl ikke endnu Mathias.. :)

   Slet
 4. Tak for en masse gode råd. Jeg kan jo heller ikke vente med at komme i haven. Skal anlægge en ny Spiræa hæk, hvornår vil I anbefale at jeg planter den?

  SvarSlet

ANNONCE