torsdag den 7. marts 2013

LAV AVISPOTTER MED EN POTMAKER

GODT GREJ

Du kan altså lave rigtig mange avispotter, der kan komposteres, for de samme penge som en købt såbakke af de fancy slags. Her kommer et kursus. 

TEKST & FOTO: MARIANNENår man er udgået for tørvepotter, og når alle ens plastikpotter allerede er i brug og når mælkekartonerne også er i gang, så må man ty til en metode der er billig og hurtig. Jeg har købt en Eco Potmaker til omkring 250 kr. i mit lokale havemarked. Det er ca. samme pris for den dims, der står ved siden af, men den optager jo planter i lang tid, inden du kan genbruge den.

Du kan købe rigtigt mange skønne frø for de penge du har sparet, hvis du tænker på hvad en plante, der er vokset op i en potte lavet af avis eller en toiletrulle, koster sammenlignet med prisen på en plante, der har vokset i en af de noget dyrere vækstbakker eller tørvepotter.

KLIP STRIMLER
Første skridt er at du klipper aviser op i lange strimler. Klip rigeligt. Du aner ikke hvor mange du får brug for, og det er praktisk at være klar til at lave lidt "samlebåndsarbejde". Hvis du har småbørn er det udmærket øje-håndkoordination at klippe langs tegnede kanter. Og det er hyggeligt samvær og godt for et barn at mærke man kan hjælpe. Men vælg dine hjælpere med omhu. Mine teenagedrenge kigger på mig med opgivende blikke - men de vil gerne agere fotografer, når jeg skal bruge begge hænder til at illustrere.

Nå, men du kan jo også gøre det selv:

Det gøres i tre størrelser, der passer til formene:

Lille: 26 x 6 cm.
Mellem: 30 x 8 cm.
Stor: 36 x 10 cm.

ROCK OG RUL
I min potmaker er der, som du kan forstå, tre "forme". Bliv ikke forvirret af at der kun er to forme på billedet. Det er fordi man bruger den nederste af den mindste form og den øverste af den største form og bruger sammen. Det giver den mellemste papirspotte-størrelse.


Nå, så er det i gang med at rulle. Læg papiret på bordet. Grib en af cylinderne og rul papiret - ikke for stramt - omkring den.

På med noget afslappende musik og rul. Eller hvis du er til det: Rock og rul.

Så skal du folde avispapiret ind forneden.
Så er det tid til at gribe ud efter bundformen, der sikrer at avispotten lukkes til i bunden. Det er den form, der i omfang er lidt større end den, du har brugt til at folde omkring. Hvis du ingen har, sætter du den lodret med bunden nedad mod bordet og drejer lidt.

Det er ikke så svært, man får hurtigt "taget". Drej potten lidt rundt og træk den forsigtigt af formen.


Det er ligesom om det hele går nemmere, når man laver dem i "industrielle mængder".Altså en vis form for samlebåndsarbejde. Jeg har også hørt mange lydbøger, mens jeg har rullet og foldet.

Dem laver du lige 50 stk. af eller hvor mange du nu lige står og skal bruge. Tæl gerne frø op inden. Note: De er bedst egnede til de større frø, ikke digitalis!

Nu er du klar til at fylde jord i:

Fyld den HELT op og glat til. Det synker jo lidt, når du vander, inden du sår.


Tryk jorden lidt til inden du vander f.o.r.s.i.g.t.i.g.t igennem. Lad dem også gerne lige stå lidt og lade vandet løbe fra inden du sår.

Ja, og så er det bare at køre der ud af med såningen. Jeg har fundet ud af at flødebolle-plasticæsker er geniale til at opbevare dem i (a la minidrivhus) inden spiringen. Men salat-plastik-æsker og dem til vindruer er også gode. Der kan de stå side om side, men blot ikke for tæt, for så kan de godt mugne.Husk også at prikke huller i toppen af eventuelle plastdrivhuse. Se her, hvordan du bruger en loddekolbe til at "prikke" huller med.

Tjek vandingstilstand dagligt. Ikke for meget vand - og vand helst fra bunden, så de kan suge. Ellers er der risiko for at de spæde stilke går til. Du kan altid registrere behovet for vand på om avispapiret er fugtigt eller tørt i toppen.


Og voila - så er der masser af vækstpotter til stort set ingen penge. I starten sorterede jeg artikler og billeder om krig, elendighed og fortrædeligheder fra, da jeg klippede i aviserne. Men det er altså alt for omstændeligt. Nu tænker jeg på, hvordan man kan transformere og forvandle de informationer, reklamer, beskeder og artikler fra den store verden omkring os til noget positivt, noget der komposterer og bliver til liv og skønhed. 


God fornøjelse!


9 kommentarer:

 1. Potmakeren er et rigtig fint alternativ.

  Grinede dog lidt af dit sorteringsarbejde inden pot-arbejdet gik igang, men kan sagtens følge din tankegang. For hvem gider tænke på nød og elendighed når man går i haven... ;o)

  SvarSlet
 2. Men alligevel - tanken om at krig og elendighed formuller - det er da ikke så ringe..

  SvarSlet
  Svar
  1. :D JA, den store "transformation" er i gang!

   Slet
 3. Sidste år lavede jeg masser af avispotter. Det fungerer bare helt perfekt også til prikling, og så kan man jo plante ud i bedet uden at forstyrre rødderne.
  Man kan da også bruge en plastflaske og så evt sætte et lille stykke tape på.
  Ida

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja,d et er en fordel. Det med ikke at forstyrre rødderne tror jeg er værd at tænke på. Det sætter jo altid planter lidt tilbage når de prikles eller ompottes.

   Slet
 4. Godt skrevet (som sædvanligt)

  Jeg bruger selv flasker i forskellige størrelser alt efter hvad jeg skal så. Det fungerer godt men man skal bare huske at avispotterne tørrer hurtigere ud.

  SvarSlet
 5. :) Taaak!

  Ja, det gør de - de ilter simpelthen mere. Men jeg synes, man hurtigt lærer at se hvornår de er ved at være tørre på den øverste del af "potten".

  SvarSlet
 6. Er der nogen der kan give mere detaljerede instrukser på hvordan jeg selv laver potter af avispapir... syns nemlig de potmakers jeg kan finde virker lidt for små, men jeg har svært ved at få aviserne til at hænge sammen

  mvh
  Nina

  SvarSlet
 7. Den originale artikel findes her. Måske du kan bruge de mål, der står?
  http://denhelbredendehave.blogspot.dk/2011/03/kursus-i-avis-potning.html
  Held og lykke med det!

  SvarSlet

ANNONCE