mandag den 4. marts 2013

PYNT MED STENCILS

DEKORATION

Når man går rundt som en løve i et bur og længes efter at kunne være ude i mere end en time, kan man jo passende lege bogstavleg!

TEKST & FOTO: MARIANNE OG LENEVi vil gerne bringe en advarsel! Når man først er i gang med at lave stenciltryk kan det være svært at begrænse sig. Man finder hele tiden nye ting, der lige kunne få et lille bogstav eller et tal. Og det er jo meget sjovt med de små beskeder, men det kommer til at miste lidt af charmen, hvis du går helt "stencilamok".

Hvis du bruger kurve bliver det bedst, hvis kurven er flettet lidt fast og flad i det, sådan lidt á la sivflet, som kurven på billedet nedenfor. Hvis du vil prøve på en almindelig flettet kurv, og det ikke bliver pænt kan malingen hurtigt tørres af med en våd klud eller svamp.

Og så kan du jo trykke tal eller bogstaver på manillamærker i stedet for - som vi har gjort!

De stencils vi har brugt er købt for en del år siden, og vi har ikke kunnet finde dem nogle steder. Til gengæld kan de fås i zink med alle bogstaver på samme "plade". Prøv at google "stencilbogstaver" og se hvad der kommer frem. Hos Panduro Hobby har vi også fundet nogle, der kan bruges. Der er både bogstaver, tal og forskellige andre motiver.

Før du går i gang med at duppe med maling gennem stencils, er det derfor også en god idé at tænke over, hvad du vil bruge det, du dekorerer til. Er det en potte, der skal stå ved hoveddøren? Eller en kurv til klemmer? Er det kasser til frugt eller kasser til måske lidt af hvert?

MATERIALELISTE 
 • Engangshandsker
 • Sort og hvid hobbymaling 
 • Rørepind
 • Natursvamp eller en almindelig rengøringssvamp
 • Paptallerken eller en gammel tallerken
 • Køkkenrulle
 • Vatpinde
 • Kurve, glas, potter, zink, trækasser, skuffeforsider - du bestemmer
For ikke at skulle sidde og ærgre sig over, at der ikke er plads til det, du vil skrive er det en god idé først at skrive ordene på et ark papir med den størrelse du vil bruge. Det vil give en fin fornemmelse af, hvor stort et mellemrum der skal være mellem bogstaverne, og så er du også fri for at stave forkert i "kampens hede"

Så lægger du dine stencils op. Hvis det samme bogstav går igen kan du lige bruge et andet, når du skal vurdere, hvordan det vil komme til at se ud.
Hæld kun en lille smule maling op ad gangen. Det er nemlig ikke meget maling, der skal på svampen. Det ser mest rustikt ud, når man stadig kan ane materialet i baggrunden. Og HUSK: Ikke gnide, ikke male - bare duppe! Hvis du ikke har en natursvamp, kan du fint bruge en almindelig rengøringssvamp. Klip den ud i mindre stykker - så er det lettere. og HUSK at svampen skal gennemvædes og "vrides" meget hårdt først. Så suger svampen nemlig ikke så meget maling - og det bliver meget pænere. Og pas på du ikke dupper ved siden af.


Sørg derfor for at duppe noget af malingen af, inden du går i gang. En paptallerken eller en gammel tallerken er glimrende til formålet. Hobbymalingen kan i de fleste tilfælde vaskes af din gamle tallerken efter brug, hvis du ikke venter for længe.

HUSK at lade hvert enkelt bogstav tørre lidt inden du går videre - det tager ikke lang tid. For den utålmodige er en hårtørrer god.Brug evt. en overkant til at flugte med. Det giver et roligere resultat, når bogstaverne sidder med lige stor afstand fra en kant. Desuden gør det at de ikke "hopper og danser".

Omvendt - hvis det er meningen at de skal "hoppe" så er det nok bare fri hånd, der skal til.
Nogle gange kan man komme til at duppe maling på steder, hvor det ikke er meningen. Her er det at køkkenrullen eller vatpindene kommer i brug. Det er smart, hvis de er en smule fugtede, så går det nemmere. Og sørg så for ikke at vente for længe, for det tørrer hurtigt ind. Du kan kun "vaske" overskydende maling af, hvis du stencilerer på et glat materiale. Hvis det er på træ er løbet kørt, for det suger meget hurtigt ind.
DE TRE GODE HUSKERÅD
 • Svampen skal gennemvædes og "vrides" godt inden brug.
 • Ikke gnide, ikke male - bare duppe.
 • Lad hvert bogstav eller tal tørre inden du går videre.

8 kommentarer:

 1. Hvor er I bare kreative, I to.
  Jeg er helt vild med mælkejungen med 'No milk today' :-)
  Og det nederste billede med vibeæggene er bare skønt.
  Hm hm... rundt og kigge efter steder hvor man kan sætte lidt stencils på.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Hanne, alle os "gamle" kender jo sikkert det gode, gamle hit med Herman's Hermits :), og hvad var mere nærliggende end at sætte det på en mælkespand!

   Slet
 2. Jamen så skal vi da til at stencilerer, skal vi så.... ;). ;)

  SvarSlet
 3. God ide, det ser meget godt ud.
  K.H. Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
 4. Det ser rigtig hyggeligt ud med lidt tekst hid og did - måske man skulle eksperimenterer lidt, det er i hvert fald lige til at gå til efter din fine DY introduktion.
  Kassen med Vibeæggene........suk....hvad skal man sige......så smukt.
  Kh Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Alle de vibeæg, der er i kassen plus lidt flere, købte Marianne for en slik, og så er det jo oplagt rigtigt at frådse :)

   Slet
 5. Super fin ide. Et lille fif: man kan i Panduro og Søstrene Grene få små svampe i forskellige størrelser på et lille skaft. De er perfekte til formålet og nemme at styre og så koster de meget lidt. Hvis man vil have en anden skrift, størrelse eller andet kan man lave 'engangs' stencils ved at skrive ark ud med den tekst man vil have - brug en lidt kraftigere papirtype - og derefter skære bogstaverne ud. Det har jeg selv brugt med gode resultater.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Trine,
   Tak for dine små tips. Jeg har selv tidligere lavet engangsstencils, men af en plastiklomme - og det fungerede også perfekt, men tog godt nok lidt tid!

   Slet

ANNONCE