Udstyret skal være i orden, det ved vi godt! Men hvor tit får vi slebet værktøjet? Jeg vil i hvert fald i gang med mit efter at jeg har set, hvor nemt det gøres. Lisbeth fra Countryliv viser her hvordan. 


TEKST & FOTO: MARIANNE
Lisbeth har taget sin gamle Felcosaks frem, som hun fik, da hun blev udlært gartner i 1979. Det er den hun bruger til daglig i sin have – året rundt. Når jeg spørger hende, hvorfor hun er så pertentlig med hensyn til at slibe sine redskaber, fortæller hun at der jo er en afgørende forskel, når du klipper et rent snit eller du klipper med en sløv saks.
Dels er det langt nemmere med en skarp saks, dels “flår” den sløve saks grenene af, og det efterlader flere åbne og flossede “sår” på grenene. Her kan svamp og andet skidt få øgede vækstbetingelser til stor gene for dine planter. Grenene er jo levende væv – ligesom menneskers hud – så det heler langt hurtigere, hvis “sårene” er små, lige og med så rene og jævne snit som muligt.
JAMEN SÅ VI GÅR I GANG
På med handsken, grib saksen med venstre hånd og slibestenen med højre (eller omvendt hvis du bruger den anden mest). Så skal der vand på, men som Lisbeth, siger: “Man står jo ofte et eller andet sted udenfor langt fra en vandhane, og så er det nemmest at gøre som man har gjort siden tidernes morgen; spyt på skæret”.
Med slibestenen laver du et let vip, så slibefladen rammer skæret på saksen i den vinkel, skæret er. Med roterende bevægelser sliber du nu med et let tryk nedad, så der er fæste mellem slibesten og knivsbladets æg. De eventuelle grater (ridser/hakker) knivsbladet har fået, bliver nu jævnet og slebet ned.
Du skal også sørge for både at slibe helt hen til det lille “øje”, hvor du kan klippe ståltråd over, og helt ud mod spidsen af kniven.
Så vender du bladet om med den flade side opad. Her er som regel en meget lille æg, og derfor er “vippet” med slibestenen helt minimalt – max. 5 graders vinkel.
Bevægelsen er ikke længere roterende, men derimod trækker du slibestenen langs æggen ud mod spidsen af skæret.
Det var det, mine damer og herrer!
OG HVOR OFTE SKAL DET SÅ GØRES?
Lisbeth anbefaler at du smører med olie – særligt fjederen, og sliber din saks efter behov. Hun sliber selv sin saks jævnligt, efterspænder 1 gang årligt, og så udskifter hun blad hvert tredje eller fjerde år. Har du købt en ordentlig saks, kan du for det meste udskifte alle delene, hvis du skulle få brug for det, men ellers vil almindelig vedligeholdelse sørge for at du kan have din saks i lang tid.