onsdag den 27. marts 2013

SLIB DIN SAKS

TEMA: KLAR, PARAT, START

Udstyret skal være i orden, det ved vi godt! Men hvor tit får vi slebet værktøjet? Jeg vil i hvert fald i gang med mit efter at jeg har set, hvor nemt det gøres. Lisbeth fra Countryliv viser her hvordan. 

TEKST & FOTO: MARIANNE
Lisbeth har taget sin gamle Felcosaks frem, som hun fik, da hun blev udlært gartner i 1979. Det er den hun bruger til daglig i sin have - året rundt. Når jeg spørger hende, hvorfor hun er så pertentlig med hensyn til at slibe sine redskaber, fortæller hun at der jo er en afgørende forskel, når du klipper et rent snit eller du klipper med en sløv saks.

Dels er det langt nemmere med en skarp saks, dels "flår" den sløve saks grenene af, og det efterlader flere åbne og flossede "sår" på grenene. Her kan svamp og andet skidt få øgede vækstbetingelser til stor gene for dine planter. Grenene er jo levende væv - ligesom menneskers hud - så det heler langt hurtigere, hvis "sårene" er små, lige og med så rene og jævne snit som muligt.

JAMEN SÅ VI GÅR I GANG:
På med handsken, grib saksen med venstre hånd og slibestenen med højre (eller omvendt hvis du bruger den anden mest). Så skal der vand på, men som Lisbeth, siger: "Man står jo ofte et eller andet sted udenfor langt fra en vandhane, og så er det nemmest at gøre som man har gjort siden tidernes morgen; spyt på skæret".Med slibestenen laver du et let vip, så slibefladen rammer skæret på saksen i den vinkel, skæret er. Med roterende bevægelser sliber du nu med et let tryk nedad, så der er fæste mellem slibesten og knivsbladets æg. De eventuelle grater (ridser/hakker) knivsbladet har fået, bliver nu jævnet og slebet ned. 
Du skal også sørge for både at slibe helt hen til det lille "øje", hvor du kan klippe ståltråd over, og helt ud mod spidsen af kniven.
Så vender du bladet om med den flade side opad. Her er som regel en meget lille æg, og derfor er "vippet" med slibestenen helt minimalt - max. 5 graders vinkel.
Bevægelsen er ikke længere roterende, men derimod trækker du slibestenen langs æggen ud mod spidsen af skæret.

Det var det, mine damer og herrer!

OG HVOR OFTE SKAL DET SÅ GØRES?
Lisbeth anbefaler at du smører med olie - særligt fjederen, og sliber din saks efter behov. Hun sliber selv sin saks jævnligt, efterspænder 1 gang årligt, og så udskifter hun blad hvert tredje eller fjerde år. Har du købt en ordentlig saks, kan du for det meste udskifte alle delene, hvis du skulle få brug for det, men ellers vil almindelig vedligeholdelse sørge for at du kan have din saks i lang tid.
9 kommentarer:

 1. Det vil jeg straks vise min kære mand!

  SvarSlet
 2. Enig med Bente det vil jeg også, meeen Lisbeth kan jo selv, så det burde vi også kunne Bente :)
  Jeg fik en felco saks i fødselsdagsgave, den skal passes som det, der vises her.

  SvarSlet
 3. Virkelig god og nyttig info.. TAK.
  Tænk at jeg aldrig har gjort det ved mine sakse - så tror da pokker de er sløve!!!
  Rigtig god påske.
  Mange hilsner fra Susan

  SvarSlet
 4. Kan selv... tjaaeee... det kan jeg vel, har aldrig prøvet!! Måske jeg bare skal starte med lidt saksedisciplin!! Og nu til dagens dummy-spørsmål! Hvordan kan man se om en saks er en felco saks?? Hører så tit det fine navn og kan se at de er orange på skaftet... er der præget Felco på den så enhver kan se det eller hva' var?? Jeg har en arvesaks, som ligner den Lisbeth står med men jeg aner ikke hvad jeg skal kalde den hverken til for- eller efternavn!
  Under alle omstændigheder et meget nyttigt indlæg, som vist giver stof til eftertanke hos flere af fruerne. Dejligt du kan være rollemodel, Lisbeth... ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Der står Felco på den ene side og Felco og så nr. på den på den anden side.. (hentede lige min for at se efter ;) )

   Knuss Lena

   PS.. Jeg har nr. 2 og synes den er rigtig god :)

   Slet
 5. At slibe sine redskaber giver god mening! Men....nu er jeg altså af gammel smedefamilie, (min oldefar var "Søren Pandesmed" fra Grejsdalen, min morfar var smed og mine onkler var også smede) og jeg har lært at man sliber ALDRIG!!!! en saks fra indersiden, så for mig at se er billede tre helt forkert! -og mine sakse har heller ikke hverken for- eller efternavne, men de er pænt slebet :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja uha Birgitte - jeg må give dig ret - det ville jeg da heller aldrig gøre - det rækker at slibe den en side og selvfølgelig ydersiden.

   Nu tror jeg ikke Felcoen tar stor skade af det - dens knive er jo i totalt kvalitetsstål, så der skal virkelig slibes før man skader den.
   Har kniven fået grater på indersiden ville jeg skifte bladet omgående, og så bestræbe mig på at undgå fremover at klippe i sten ;-)

   Slet
 6. Vilket bra inlägg! I år ska det minsann slipas.

  Tack för en mycket trevlig blogg!

  Glad Påsk!

  Maria

  SvarSlet
 7. Nu har jeg fået lyst til at gå i gang med slibningen af en Felco model fra Ruder Konges tid - måske den kan blive helt fin igen. Og så er det jo fint, at det kan gøres nu, hvor det er helt umuligt at gøre så meget andet derude i havelandet.
  Havekonen

  SvarSlet

ANNONCE