torsdag den 14. marts 2013

STØTTE TIL AFGRØDERNE

TEMA: KØKKENHAVEN

Find her nogle forskellige forslag til, hvordan du kan give dine afgrøder støtte. Vi kigger på bønner, squash, frilandstomater og bærbuske.

TEKST & FOTO: LONE


En del af planlægningen til årets køkkenhave er også valg af støtte til afgrøderne, og her vil vi kigge nærmere på forskellige løsninger, der er lette at gøre efter hjemme i din egen have. De fleste løsninger kan med fordel arrangeres allerede, før du sår. Så er det bare at hjælpe lidt til undervejs, så planterne kravler den rigtige vej.

Nogle af de smukkeste stativer - efter min mening - når man ser de store køkkenhaver, er arrangementerne til pralbønnerne. Herunder er arrangementet fanget i West Dean Garden, hvor stativerne er sammensat af bambuspinde placeret i to rækker med ens indbyrdes afstand mellem stokkene, og så støttet foroven af en langsgående bambuspind. Her kræves ikke meget hjælp - bønnerne kravler selv til tops, da de er sået enkeltvis ved foden af alle stokkene.


I samme have har vi fundet disse dekorative stativer. Hver komposition består af fem grene blottet for sideskud. De er stukket lodret i jorden og herefter surret sammen i toppen. Der er så suppleret med garn, der løber omkring grenene som en spiral fra bund til top. De uregelmæssige former er et charmerende indslag i denne køkkenhave, hvor alt ellers står på snorlige rækker.


I relation til bønnerne er også at bemærke, at man mange steder udnytter squash og bønneplanternes positive indvirken på hinanden, og derfor planter dem sammen. Når squashplanterne er så store at de har brug for meget plads, er bønnernes tid ved at være ovre og kan fjernes - hvorefter squashplanterne får ekstra plads.


Squash fylder i øvrigt ofte rigtig meget i køkkenhaven, og de kan med fordel også vokse på espalier, så de bliver hævet fra jorden og fylder mindre. Squashplanten har fangearme og kan til en vis grad selv gribe om stokkene, men der er bestemt også behov for lidt hjælp undervejs.

Stativerne vist herunder er lavet ved at banke træstokke i jorden som lodrette støtter, hvortil de vandretliggende bambus er bundet. Squashrankerne vokser således vandret langs bambusstokkene.
Bærbuske som hindbær - og her også den lidt sjældnere boisenbær - kan have fordel af støtte, især hvis du har større arealer med buskene. Ved at binde dem lidt op har du styr på de lange grene og kan komme til buskene uden at skulle gå og hive op i grenene. Ved at have flere wirer som vist herunder, kan man løbende holde lidt orden i rækkerne ved opbinding.
Har du prøvet at have frilandstomater i køkkenhaven, har du måske opdaget, at det kan være svært at holde tomatplanterne oprejste ved bambuspinde sidst på sæsonen, hvor tomaterne hænger tungt fra grenene. Og ophæng til loftet - som i drivhuset - er jo som bekendt ikke en forhåndenværende mulighed.

Se herunder det sidste forslag med brug af solide træstokke slået i jorden - én ved hver plante. Mon ikke det kan holde til vægten af de mange modne tomater, vi håber på?God fornøjelse i køkkenhaven!2 kommentarer:

  1. Man får helt lyst til at anlægge køkkenhave med alle de gode råd og spændende afgrøder I frister med. Men det bliver nok ved drømmen, alligevel er det inspirerende og skønt at læse med på temaet!
    Hilsen Pia

    SvarSlet
  2. Ang. opbinding af hindbær, så bliver de jo næsten altid bundet, så de står helt lodrette. Af pladsmangel bandt jeg mine nærmest vandrette, og som roser, der bindes lignende og producerer mange flere blomster, kan man på den måde få mange flere bær ud af sine hindbærplanter.

    Hilsen Helle

    SvarSlet

ANNONCE