Kender du det? At man kommer til at gå rundt med en fugtig bagdel, fordi man har siddet på en våd hynde? Vi har løsningen, du selv kan lave!


TEKST: MARIANNE & LENE, FOTO: MARIANNE
Om kort tid går du rundt i din have og klipper stauder ned,  river, roder og regerer. Og du har kaffen på kanden og får lyst til at sætte dig ned og nyde, at NU er det endelig så småt ved at være forår. Mange gange har du måske prøvet at sætte dig på en hynde, der er fugtig – enten fordi en byge kom forbi, eller også fordi luftfugtigheden i det høje nord bare er højere end alle mulige andre steder.
Vi har udtænkt løsningen. Og her får du “opskriften” på, hvordan du gør. Vi vil vove at påstå, at denne lille opskrift tager dig omkring ½ time at udføre – max. en time, hvis du først skal tråde symaskinen og lave kaffe. Ikke mere.
Læg alle materialerne klar:
MATERIALER:
  • 1 m tekstilvoksdug, 140 cm bred
  • ca. 85 cm elastik, bredde ca. 1 cm 
  • saks
  • målebånd
  • papirklips
  • madpapir
  • evt. velcrobånd
  • to puder 40 x 40 cm
  • en knæpude

STOLEHYNDER
Vi købte dette lækre stribede stykke tekstilvoksdug, og man kan, til en knæpude og to hynder til cafésættet, nøjes med at købe 1 meter. Cafestolens sæde måler 34 x 38 cm, men vi valgte at lave hynderne
40 x 40 cm, så de passer til de færdigkøbte puder. Hvis du ønsker en fladere hynde, kan du købe noget skumgummi, eller evt. bruge et gammelt vattæppe, som du klipper i passende stykker.
Til to hynder klippes 4 stykker på 40 x 40 cm plus 1 cm sømrum. Når du syr, skal stoffet lægges ret mod vrang, så stofsiden “vrangen” vender udad, når du vender puden – det er meningen!
Hvis voksdugen ikke vil glide ordentligt, når du syr, kan du lægge et stykke madpapir under (se billedet). Papiret er nemt at rive af bagefter. Det var nu ikke noget problem på den symaskine vi brugte. Da du ikke kan sætte nåle i “stoffet” kan du holde det sammen med almindelige kontorclips. Vi anbefaler at du syr med stinglængde 4, og at du hjælper stoffet lidt på vej ved at trække forsigtigt bagud.
Sy tre af kanterne sammen (husk at lægge stoffet ret mod vrang), og lad den fjerde side stå åben. Det er lettest at lade stofsiden vende opad, når du syr. Nu skal elastikken sys i. Klip et stykke elastik der passer til bredden af hynden. Sy 10 cm ind mod midten, samtidig med at du syr elastikken fast i hjørnet (se billedet tv.). Sørg for at det lange elastikstykke kommer til at ligge inde i “puden”.
Elastikken skal sikre at hynden ikke blæser væk.
Hvis du, som ovenfor skrevet, klipper elastikken i hyndens bredde, uden at strække den, vil den komme til at sidde så tilpas, at puden hverken kommer til sidde for løst eller folde.
Inden du vender puden, skal du klippe lidt af hjørnerne af – pas på du ikke kommer for tæt på syningen. Da stoffet jo er ret stift, kan det være lidt svært at få nogle pæne hjørner, men du kan evt. bruge en nål til at rette hjørnerne ud med.
Kom puden i. Buk åbningens sømrum, sæt clips i og sy puden sammen fra retten.
I stedet for at sy puden sammen på maskine, prøvede vi at sætte selvklæbende velcrobånd på. Det holdt fint på voksdugsiden, men klæbede ikke ordentligt på stofsiden. Så hvis du vil have velcrobånd i åbningen, skal du vælge den type der skal sys på. Buk sømrummet om og sy velcrobåndet på, inden du kommer puden i!

Vupti! Gentag med den anden pude på samme måde!
 
HVAD ER SÅ MENINGEN?
Meningen med at den ene side af puden er med voksdugssiden udad, og den anden er med stofsiden udad er, at det ikke gør noget, hvis du glemmer at tage hynderne ind. Ja faktisk kan det jo være praktisk at lade dem ligge ude altid (selvfølgelig ikke om vinteren). Lad voksdugssiden vende opad, og når du så vil sidde på den, vender du bare hynden om. Så er den også rarere at sidde på med bare ben. Nu skal du bare huske at vende hynden, inden du fortsætter i haven, hvor du slap.
Og når du så lige har en stofrest til overs, er det nemt også at lave et nyt betræk til din knæpude. Det tager max. et kvarter.
KNÆPUDE
Find en af dine gamle, grimme knæpuder i skuret. Rengør den og lad den tørre ordentligt. Brug den til at klippe efter, og læg 2 cm til som sømrum.
Vores knæpude måler 18 x 40 cm, og vi klippede et stykke på 42 x 48 cm.
Læg stoffet ret mod ret (voksdug mod voksdug) og sy den ene korte side samt den lange side sammen til en “pose”. Klip hjørnerne til, og vend posen, som skal være så trang, at hynden kun lige kan komme i og stoffet ligger helt tæt til.
Det kan godt være en smule vanskeligt at komme knæpuden i, men du kan forme den som en “tagrende” – så bliver det lettere at få den i.
Fold den anden ende ind i knæpuden og vupti, så er hynden færdig. Hvis du vil bruge mere tid på den, kan du sætte dobbeltklæbende velcrobånd på.