Hvorfor dog bruge så meget energi på at dyrke køkkenhave, når man kan få det hele til det halve i nærmeste Føtex? – næsten i hvert fald! Ja, mellem os to: Så er det måske, hvis man gør det hele op i tid og penge, ikke den store forretning at have køkkenhave. I hvert fald ikke når den er af samme størrelse som min, men det er jo overhovedet ikke det, det drejer sig om!


UGENS LEDER: LONE

Det er ikke fordi vi overhovedet er selvforsynende, og absolut heller ikke fordi min familie jubler hver gang jeg har hentet bønner eller rødbeder af egen avl. Det er ikke fordi jeg elsker at stå og vande en stiv time næsten hver aften hele sommeren igennem, eller fordi jeg får energi af at konstatere, at nu er dræbersneglene også nået frem til salaten.

Så hvad er det så lige der gør, at jeg alligevel hvert år kaster mig ud i dette køkkenhaveparadis? For ja, jeg vil kalde det et paradis! Jeg synes simpelthen det er fortryllende at gå rundt der i min køkkenhave og planlægge, så, flytte rundt, afdække, beskytte, støtte, forme – for ikke at nævne snuse, dufte, smage, spise og nyde med alle øvrige sanser ligeså. Og så smager ens egenproduktion bare MEGET bedre end det man kan købe i nærmeste supermarked!

EGEN PRODUKTION SMAGER BARE BEDRE…

Udover smagen er der også en helt særlig tilfredsstillelse ved at producere selv. Jeg glæder mig over hver eneste lille plante, der dukker op og på rekordtid producerer noget, jeg kan servere for familien – hvad enten de sætter pris på det eller ej. Og lur mig, jeg er nu ret sikker på, at de ville savne det, hvis pludselig ærter, radiser, basilikum, jordbær, hindbær m.v. forsvandt ud af egenproduktionen.

Min egen private køkkenhave består af 9 stk. 120 x 120 cm højbede, hvoraf det ene er dækket af en mistbænk. Den bruger jeg primært til basilikum, da jeg ikke har drivhus – endnu. Mellem højbedene har vi lagt belægningssten, og rundt om hele den lille have tegnes rummet op af en bøgehæk, der gør at rummet næsten er helt lukket af for øvrigheden i hele vækstsæsonen. Derfor er det ikke blot en køkkenhave – det er mit helt eget værelse, hvor kun vores dværgschnauzer Nugga kommer på hyppige visitter. Og så ungerne, når det er ærte- eller hindbærsæson!

Når jeg nu skriver “køkkenhave”, så tænker du nok primært på grøntsager, men alle bedene er også krydret med blomster – og gerne den spiselige slags. Jeg har ofte tallerkensmækker, hjulkrone, tagetes, squash m.v., men også dahlia har de senere år fundet vej ind i køkkenhaven. Jeg finder sorterne med kraftige farver for voldsomme i staudebedene, men i køkkenhaven er de helt perfekte.

SPISELIGE BLOMSTER & SKØNNE FARVER!

Mon ikke en stor del af min begejstring og passion ved køkkenhaven er det, at man kan planlægge, udføre, følge med og se resultater nærmest indenfor et halvt år. Der er kontant afregning på de ting man gør godt, og ligeså på de ting der slår fejl. Og så er der læringen – det der gør at man året efter prøver noget nyt. Og ofte med succes. Og her kommer alle erfaringerne altså virkelig én til gode. Også erfaringerne fra naboen, vennerne eller kollegerne.

Og dem vil vi da også gerne dele ud af her i magasinet. Dele ud af de erfaringer vi har gjort os eller de idéer vi har. Måske har du også lyst til at fortælle om dine erfaringer, så andre kan lære af dig! Derfor tager vi nu køkkenhaven op som tema, og vær forsikret om, at vi vender tilbage til det flere gange hen over sæsonen, så der bliver rig lejlighed til at give sine besyv med!

I denne uge får vi input fra Charlotta, der byder os indenfor i sin fantastiske, svenske køkkenhave. Vi giver tips til at holde katte væk fra køkkenhaven, idéer til de spiselige blomster, der jo er det store hit til køkkenhaven i disse år – og meget mere. Vi håber, at du har lyst til at læse med.

Er du til genbrug og “Urban Farming”, kan du også lige gribe linksene her til at vende tilbage til vores allerførste tema med inspirerende eksempler fra både Vancouver og Berlin. Følg også gerne lidt med på Facebook, hvor vi ind imellem deler ud af endnu flere tips – også om køkkenhaven.

Rigtig god fornøjelse!


Ugens artikler om KØKKENHAVEN
VÆK FRA MIN KØKKENHAVE!

Med en lettere omskrivning af “hvor godtfolk er, kommer godtfolk til” vil jeg sige: “Hvor katte er, kommer katte til”

DRÖMMER OM MIN KÖKSTRÄDGÅRD
Vi har kigget mod øst – til Sverige, hvor der findes mange skønne bloggere. I denne uge skriver Charlotta fra Cesars Trädgårdsblogg om sin køkkenhave.

 
SÆT BLOMSTER PÅ MENUEN
De spiselige blomster hitter!
Så dem selv i køkkenhaven og giv senere på sæsonen din salat, kage eller pastaen et trendy pift.

SMAGEN AF SOMMER
Vi laver en tomattærte, der smager 100% af sommer.

STØTTE TIL AFGRØDERNE
Find her nogle forskellige forslag til, hvordan du kan give dine afgrøder støtte. Vi kigger på bønner, squash og bærbuske

NORDISKE URTER – REBORN
Der er gået mode i at hive de gamle, glemte køkkenurter frem af gemmerne og op på køkkenbordet. Mange af dem kan både nydes for deres pryd og for mavens fryd.

 

TOMATER PÅ FRILAND
Bare fordi man ikke har et drivhus, skal man ikke snyde sig selv for tomater i haven.
Dyrk dem på friland! 

CAMILLAS SKATTEKISTE
I sin tid var “Grønt 1 & 2” en bibel, der stod på mange selvforsyneres bogreol. Nu er den udgået fra forlaget og erstattet af flere forskellige bøger. Her anmelder vi Camillas Køkkenhave.

 

Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.