søndag den 24. marts 2013

TEMA: KLAR, PARAT, START


UGENS LEDER

Der er to ting, der gør det rigtigt svært for en haveelsker: At vente på at vinteren er ovre og så at skulle fraflytte sin elskede have. Begge dele har været spekulationer i mit liv, og begge dele ender lykkeligt. Jeg bliver i haven - gudskelov, og foråret - det kommer altså nu, gør det! Frøken tø har rejst sig fra bænken ved Søndersø og er på vej. 


Det har ellers været de lange listers tid. Og de blev længere og længere for hver gang, vi har lænet panden mod ruden og stirret ud i alt det hvide. "Et eller andet med have" måtte jo til! Og drømme og planlægge, dét er vi gode til os havefolk!

grupperne på Facebook, på havesites, i havemagasiner osv. kan jeg læse om alt det, alle mulige andre har fået gjort allerede, (eller anbefalinger om hvad du skal nå i haven i marts), så bliver to-do-lister blot endnu længere. De justeres, der tegnes om og noteres, streges ud og skrives ned

HALOOOO, FRU OLSEN
Men  er det jeg kan mærke, at det er på tide jeg tager en fornuftig snak med mig selv. "Er det nu fornuftigt, Fru Olsen, at sætte dig alt muligt for, der ikke er energi til?", spørger jeg mig selv. Og: "Er det virkelig sådan, at du kun holder af din have, hvis der er totalt tjek på det hele? Hvis drivhuset allerede er vasket ned i efteråret, hvis redskaberne er slebet og olieret, hvis alle stauderne er sået og første hold står færdigtpriklede, hvis alle havemøblerne er stillet væk og bliver hevet frem igen rene og klargjorte til sommertid"?

Der sker gudskelov det heldige, at "vi" bliver enige om, at det, der bliver gjort - det er storartet! Resten må altså vente - eller blive droppet. Og som for at overbevise mig selv om, at "vi" har truffet den rigtige beslutning, kigger jeg tilbage på mine lister fra de forrige år og kan se, at jeg såmænd kun plejer at nå/orke under en tredjedel. Det er som regel også ok - især hvis jeg har nydt det undervejs. Og det har jeg jo!

Nå,  vi kan ikke snakke os fra det, selvom der i skrivende stund stadig er sne i haven og kun lidt nødtørftig tø om dagen. Foråret kræver sit, hvilket fremgår tydeligt, når al den heldækkende sne er borte. Så på med støvlerne og ud - der er nok at tage fat på.

denne uge tager vi hul på noget af det alt sammen, og det vil vi så gøre drypvis (eller med vandspreder) over de næste måneder. Vi indleder med at gå ud i haven. Og når vi gør det, så gælder det jo om at være varmt klædt på. Så efter de indledende knæbøjninger (læs: opvarmning) fortæller Fru Friis fra havebloggen "Fru Friis´frøbo" om at være en garden woman. Dernæst giver vi dig tips til oprydningen i bedene. Så kan du læse om hvordan du starter en kompost, og endelig lægger vi op til lidt sjov, hvor du kan deltage i løjerne.


Rigtig god fornøjelse!Ugens artikler om KLAR, PARAT, START!

FORÅRSOPRYDNING
Vi rydder op i bedene og fjerner de visne stauder på en hurtig måde.

ÅHH, AT VÆRE EN GARDEN WOMAN
Gæsteblogger Fru Friis gør indrømmelser.

VIS MIG DIN DAMETASKE
Ryd op i redskaberne og skab overblik. Vi opfordrer til havefis.

START DIN EGEN KOMPOST
Omstik komposten og lav en ny. Derfor ser vi på, hvordan du gør det.Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.15 kommentarer:

 1. Du må helt gratis få mine to bedste råd:
  1. Der er aldrig nogen, der har fået stjålet en opvask! Så hvis du ikke har taget den er der nok heller ikke nogen andre der gør det.
  2. Kun kedelige kvinder har perfekte hjem (og haver!).

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Birgitte - jeg kan sagtens høre din positive intention. :)

   Nu er det faktisk sådaan, at bla. opvasken har jeg været for lydoverfølsom til at tage de sidste 3 års tid, så den er der rigtigt ofte "nogen" der stjæler. ;)

   Men punkt 2, den er jeg enig med dig i.

   Slet
 2. Kære Marianne/fru Olsen
  Jeg bed især mærke i en ting. Du bliver i din have. Tak for den oplysning :) Du holder jo af den og kan ikke undvære den, så pyt med ukrudt i hjørnerne, eller hvad det nu kan være.
  Knus
  Lisbeth/fru Høneballe :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nemlig, Lisbeth - det er SÅ godt! Og ukrudt - det trives i bedste velgående hos mig. MEn som du ved, tager jeg alt i slow og anvender flere timer fordelt ud over hele døgnet end før jeg slog hovedet. Så når man lidt alligevel.

   Slet
 3. Hvor blev jeg glad da jeg læste at du bliver i din have :)
  Den betyder jo alt for dig og er til så stor glæde! Tillykke med det Marianne :)
  Og det med det perfekte, er der vist ingen der er. Hvor ville det også være kedeligt hvis alt var lavet!
  Og nu har vi en ny skøn havesæson at se frem til :)
  Knus Vibeke

  SvarSlet
 4. Pyyha... jeg blev helt lettet over at jeg ikke laver lister, så skal jeg da ikke trækkes med hvad jeg ikke har nået og lidt fordele skal der jo være med en hullet hukommelse. Lad os tage en dag af gangen, og så når vi det vi når - og er glade for det... :o) Lige nu skinner solen ihvertfald og det hjælper på mange ting. ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lister virker godt for mig, for ellers glemmer jeg helt og aldeles, hvad jeg var i gang med. Men man skal selvfølgelig passe på, at listerne ikke bliver ens slavepisker - sådan er mine heldigvis ikke. Mere inspirationskilder - ting, jeg går og tænker, ville være rare at få gjort på mine rundture i haven.

   JEg tror faktisk det var i din drivhusgruppe, jeg pladselig kunne mærke, at der var gang i "ordne"-genet og det satte så tanker i gang, som jeg nu har delt med havefolket.

   OG så HAR jeg altså overbevist mig selv om at TTT*..... Bare hvis det ikke fremgår helt tydeligt af mit skriv. ;)

   * TTT = ting tager tid.

   Slet
 5. Jeg kan slet ikke have lister! Jeg forstår så godt, at du er nødt til det pga af den der dumme sygdom. Men jeg ville føle det som en slavepisker!
  Puha jeg synes, at denne vinter har drænet mig for AL energi, så i stedet for at rydde op.....så sætter jeg mig ned og laver påsketing og andet sjovt og kreativt. Jeg har slet ikke energi til at pudse vinduer (OG DE TRÆNGER!) men helt ærligt, så må det blive, når den der energi indfinder sig. Familien som kommer til påskefrokost, er garanteret ligeglade. De kigger mere på påskepynt og blomster, håber jeg. Sådan bliver det i år. Jeg skal have meget bedre vejr for at komme i omdrejninger!

  SvarSlet
  Svar
  1. Nemlig - hvad man ikke har i hovedet, må man have i hænderne, elelr hvordan det nu er. ;)

   Jow tak. Energien er gået i hi igen.

   Er i øvrigt HELT sikker på, at familien kikker på dine dekorationer fram for dine vinduer. Du har sådan en tæft for det smukke.

   Slet
 6. I denne verden er det så uendelig nemt at piske en stemning op om alt det vi skal i gang med og nå og have tjek på og desforuden skal det også helst tage sig smukt og shabby ud på den rigtige måde.
  Du skal forbi mit hjem for en meget kort visit i morgen og for en time siden tænkte jeg "nu ser hun at jeg stadig har visne lyng stående ved min hovedtrappe og slet ikke har påskepyntet med kranse og æg!". Men samtidig tænkte jeg også at du nok også har nogle hjørner hvor der ikke er påskepyntet - så aktiv som du er på HAVEFOLKET har du næppe tid og overskud til så meget andet:o)
  Der er stor forskel på havefolk - min far var perfektionist også i haven og alt blev gjort til rette tid, det har jeg aldrig helt levet efter;))
  Det er dejligt at du bliver i din have, jeg var slet ikke klar over at du overvejede andet.

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, jeg kender godt til det med pludselig at se trappen eller haven (eller huset) med andres øjne, fordi de skal komme. Men tro mig: På min entre, kan man ikke se at påsketiden er over os. Der står en alunrod, der ligger fladt ud over opsatsen og to minijuletræer, der aldrig nåede at blive pottet.

   Hornviolerne er taget ind "på skadestuen" og de venter på mildere vinde.

   Glæder mig til lige at ses kort i morgen; knus.

   Slet
 7. Hej Fru Olsen,
  Hvor er det fedt at du tør være så ærlig. Ikke ti vilde heste skulle få mig til at indrømme, at jeg aldrig når til bunden af mine to-do lister. Men sådan med det.
  Jeg glæder mig rigtig meget til at følge jer i den kommende uge. I bringer virkelig nogle gode og dejlige artikler og jeg bliver altid så lun om hjertet, når jeg kigger ind. Tak for jeres engagement, generøsitet, humor og hjertevarme. Godt at I piger er til!
  Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih, Tak ME, det er så dejligt at høre at du har førnøjelse af vores artikler.

   (Og så er det også rart, at du påskønner, at jeg er ærlig. Er faktisk mest til no nonsense, men det er ikke alle, der kan lide det, når jeg er f.o.r ærlig. Desuden er der jo rigtigt mange, der ikke aner, hvad jeg fejler - og det er jo kun godt. Det pibler så ud mellem linjerne ind i mellem, det må vi leve med.). ;)

   Slet
 8. Kære Marianne,

  tak for et dejligt og tankevækkende indlæg. Vi skal huske, at haven skal være en fornøjelse og ikke blot endnu en to-do liste, endnu en dårlig samvittighed og endnu en arbejdsbyrde. En have er så befriende overbærende, og du har i mine øjne, forstået hvad havenydelse lige præcis handler om.

  Rigtig god påske til hele den flittige og forrygende redaktion.

  Mange grønne hilsner

  SvarSlet

ANNONCE