fredag den 15. marts 2013

TOMATER PÅ FRILAND

frilandstomaterKØKKENHAVEN

Bare fordi man ikke har et drivhus, skal man ikke snyde sig selv for tomater i haven. 

Dyrk dem på friland!

TEKST: LONE
FOTO: LONE & ALBINUS FRØ


Man kan fint få sunde tomater, selvom man ikke har et drivhus. Flere sorter er velegnede til at dyrke på friland - sæt fx. planterne i kummer ved en lun husmur, så varmen der akkumuleres i muren om dagen, giver planterne varme over natten.

frilandstomaterTomater skal forkultiveres indenfor i februar-marts, så du kan stadigvæk nå at så årets tomater. Hvis du vil have tomater på friland kan du så her midt i marts og så plante ud i slutningen af maj, når faren for frost er ovre. For det tåler de absolut ikke. Udsættes de for kulde risikeres det at de går helt i stå i deres vækst og ikke kommer i gang igen.


Tomatfrøene sås i små potter og stilles lunt i et lyst vindue; gerne med masser af sol. Frøene spirer indenfor 1-2 uger, og når de første rigtige bladpar er dannet, prikles der over i lidt større potter. For optimal vækst pottes der løbende om nogle gange, hvor pottestørrelsen forøges hver gang.

frilandstomaterHusk, at tomater gennem vækstsæsonen i haven har brug for gødning! Og så skal de vandes jævnligt, da de ikke må tørre ud. At tomatplanterne også skal passes og nusses gennem sæsonen er også velkendt. De såkaldte sideskud i bladhjørnerne skal fjernes løbende, og der skal bindes op, så de ikke vælter. Og så skal du lade tomaterne sidde på, til de er HELT modne. For så smager de altså bedst!

frilandstomater
Fotos fra ALBINUS FRØ
Tomatfrøene til mine seneste tomatplanter - som du ser på billederne herover - var shoppet hos Thompson & Morgan over nettet, men der er bestemt også danske leverandører, der har udbud af frilandstomater.

Vi har spurgt Tine fra Albinus Frø om hendes bedste bud på frilandstomater:

Anna Russian
en hjerteformet rød tomat

Black from Tula 
en sort bøftomat


frilandstomaterVil du så selv, skal du som nævnt i gang i februar eller her marts måned med forkultivering inden døre. Men... man kan selvfølgelig også købe færdige planter i handlen - du skal bare være ude i god tid, for der er ofte ikke så mange at vælge mellem.


Vedr. opbinding at tomatplanterne i det fri - se fx artiklen om "Støtte til afgrøderne".10 kommentarer:

 1. Hvis man vil have tomater i krukker, kan man med fordel vælge busktomater, som ikke kræver knibning og den helt store opbinding. For det meste kan de nøjes med et par gode pinde at læne sig op af.

  SvarSlet
 2. Hej Rikke,
  Tak for tippet - og du har ret, det er absolut også en mulighed :-)

  SvarSlet
 3. Selvom jeg har drivhus, så kunne jeg godt tænke mig at prøve med tomater på friland. Hvilke sorter vil du selv anbefale at så på friland, Lone? :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej M

   Det kan jeg godt forstå. Det er altså også en god oplevelse. De spreder nemlig deres skønne duft i hele køkkenhaven. Jeg har efterhånden prøvet en del forskellige, men de to jeg har haft bedst succes med er disse to, som jeg køber frø af hos Thompson & Morgan. Begge er af frø fra DUCHY originals (ved ikke om du kender dem?). Den ene hedder 'Moneymaker' og er en rød tomat i almindelig størrelse. Den anden er en cherrytomat 'Gardener's Delight'. Hvis jeg kun skulle vælge een i køkkenhaven, så er det cherrytomaten, jeg vil anbefale. Den er simpelthen super god til friland.

   Springer du ud i at så i år, så er jeg gerne aftager af en plante eller to :-)
   Kommer jeg selv i gang, så giver jeg gerne et par stykker fra mig. Får altid sået for mange, selvom jeg prøver og prøver at begrænse mig. Har foræret mange væk :-))

   Slet
  2. Det er faktisk de nævnte sorter, du ser på de store billeder, herover.

   Den sorte tomat, som er nævnt i artiklen herover, har jeg haft i køkkenhaven, siden jeg skrev om den for at teste den, og jeg måtte erkende, at den hos mig ikke var den store succes. Som du kan se, er det mellemstore cherrytomater - ikke så små, som dem man typisk finder hos grønthandleren.

   Slet
 4. Hej Lone

  Hvornår kan man sætte de forspirede tomater ud? Jeg har sået mine for 2-3 uger siden - kan jeg bare sætte dem ud?
  - Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Charlotte
   Jeg venter i princippet til samme tidspunkt som udplantning af sommerblomsterne - dvs. måske primo/medio maj. De må jo endelig ikke få frost. Så vent nogle uger endnu og hold øje med prognosen :)

   Slet
  2. Hej igen!
   Tak for godt og hurtigt svar! :) Nu har tomaterne stået i vindueskarmen og blevet rigtig fine og store! Jeg havde egentlig tænkt at jeg ville vente med at sætte dem ud til om to ugers tid, men da jeg skal flytte i weekenden, har jeg tænkt om jeg måske kan plante dem ud allerede nu? Det skal lige siges at jeg har en byhave, så derfor kan jeg jo godt flytte uden at miste min have ;)

   Slet
  3. Hej Charlotte
   I min villahave har jeg besluttet mig for lige at vente en uge endnu med at plante mine egne tomater ud. Men mon ikke, du har det varmere end hos jeg, når du bor i byen - så jeg turde nok godt vove pelsen hos dig :-)

   Slet
  4. Jeg prøver - så må det jo briste eller bære ;) Tak for hjælpen! :)

   Slet

ANNONCE