fredag den 8. marts 2013

UNDGÅ SVAMP OG MUG I DINE SÅNINGER

HAVETIPS

Hvis du har gang i produktionen står potterne ofte tæt, og det kan give mugangreb, der kan få humøret til at dale hos ethvert havemenneske.

Lav en spray.

TEKST & FOTO: MARIANNE


Der er flere ting, der kan få humøret til at dale hos en optimistisk gartner, der netop har sået: Stængelsyge og mug. Stængelsygen kan man undgå ved at bruge vandingsmåtter, vande fra neden og lægge grus eller andet, der lufter i toppen af potten. Men mug? 

Her må vi ud i køkkenregionerne og lede i sylteafdelingen, hvor atamonen står hengemt fra den tid, hvor min syltning ikke var så økologisk bevidst, som den er nu.

Den fortynder du 1: 10 med almindeligt kommunevand fra hanen og hælder på en sprayflaske. Jeg har en, der er dedikeret til det, da jeg jævnligt sprayer en let dusch hen over mine såninger. Det bliver ca. en gang ugentligt - så snart de er sået og i hele vækstsæsonen, indtil de skal udplantes på blivestedet.

Siden har jeg - bank under bordet - aldrig haft mug.Mange har siden stillet mig 2 spørgsmål: 

1) Tager planterne overhovedet skade af et mugangreb?
2) Er det økologisk forsvarligt?

Til 1: Jeg ved det vitterligt ikke. Havefolkets fritidssåning er jo ikke på den måde undersøgt videnskabeligt - de gode råd opstår via vidensdeling. Men min intuition siger mig, at de små pus ikke har godt af at kæmpe unødigt i den første spæde tid. Hvad siger din erfaring dig?

Til 2: Hmmmm. Ja, det ved jeg sådan set heller ikke. Men de mængder, som jeg sprayer mine planter med er usigeligt små. Desuden - så sprayer jeg ved nærmere eftertanke ikke spiselige spirer. Hvad tænker du her?


7 kommentarer:

 1. klippet fra Plantedoktor: "Huskeråd":Sprøjtning med skummetmælk har nogen bekæmpelseseffekt på meldug.
  Det kan ikke anbefales indendørs da lugten af sur mælk vil være gennemtrængende.
  Atamon som normalt bruges i forbindelse med syltning og konservering af madvarer indeholder natriumbenzoat. Dette stof har virkning på meldug. Der anbefales en koncentration på 40 ml Atamon i l liter vand. Der er risiko for bladskader ved sprøjtning i solskin eller på følsomme planter. Der gøres opmærksom på at det strengt taget ikke er lovligt at anvende Atamon til bekæmpelse af meldug. Stoffet er ikke godkendt som et plantebeskyttelsesmiddel.

  SvarSlet
 2. Hej Ivan (sjovt at mødes her også).

  Du har som sædvanligt styr på paragrafferne og det er ganske rigtigt: Spray ikke i sollys. Det gælder vist alle planter - undtagen dem, der er vant til det. (?)

  Og nej, atamon er ikke godkendt som plantebeskyttelsesmiddel, men kattegrus elelr lecasten og grus/sand er heller ikke "godkendt" til brug i planteavl. Heldigvis er vi fritidsgartnere, der deler viden erfaringer og begrejstring. Så jeg håber andre vil have glæde af mine - samt forhåbentlig andres erfaringer emd brugen af atamon/mug på jorden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marianne
   Jamen jeg bruger da også dette vidundermiddel som er mere skånsomt end så mange andre ting. Ku bare ikke lige dy mig. Rent faktisk er det forbudt at fremstille sådan et bekæmpelsesmiddel. Jer er helt sikker på at der i vores hverdag er langt farligere stoffer vi bare ikke kan slippe for. Fint magasin i laver :-))

   Slet
 3. Jeg har også brugt Atamonvand til mine stiklinger og såninger i flere år nu.
  Med rigtig godt resultat :-)

  SvarSlet
 4. Eftersom man använder Atamon i livsmedelstillverkning så borde det inte vara skadligt. I måttliga mängder förstås! Jag kan intyga att det fungerar jättebra:)

  SvarSlet
 5. Hei! Jeg har lest at kanel skal være bra mot mugg og bakterieutvikling hos stiklinger. Man strør det på jorda. Det går jo an å prøve forsiktig på såingen også. Det er i hvert fall ikke giftig. Hilsen Anne

  SvarSlet
 6. Jeg har haft mug på mine nyspirede Hornvioler, sprøjtede med Atamon og muggen forsvandt, men flere planter gik til, og resten ser stadig skravlede ud, så jeg tror bestemt ikke, det er godt for planterne med mug.
  Ida

  SvarSlet

ANNONCE