onsdag den 20. marts 2013

VINDERNE ER!

VINDERE AF KONKURRENCEN

Vi har set mange dejlige bidrag i konkurrencen om "Det fineste forårstegn", og nu har I læsere kåret de 2 vindere af et gavekort til Gartneriet Spiren. 

Helt fra starten af afstemningen lagde de 2 vindere sig i spidsen - og blev der.

Tak til Ulla fra Trige for den skønne sang af Kaj Munk, og det dejlige billede af de blå anemoner.Vi er nok mange, der har sunget med.

Og ligeledes tak til Trine fra Jyllingefor det meget smukke digt om forår, som hun har skrevet.

Vi sender jeres adresser videre til Gartneriet Spiren, som sender gavekortet til jer så hurtigt som muligt.Endnu engang stort tillykke og også et stort tak til alle der har bidraget med fine forårsbekendelser! 
Se eller gense alle bidrag:
ALLE DELTAGERE


Lisbeth, Samsø
"Hermed kommer det fineste forårstegn fra mig, først et lille digt, som jeg holder meget af:

Lysfyldt morgen til marven kold
Med rim på tage og træer
En fuglestemmes vellyd fornemmes
Eja den første stær"


Ketty, Silkeborg
"Mit fineste forårstegn kan jeg ikke tage billede af, eller på nogen måde give videre til jer, men jeg er helt sikker på, at I vil genkende det... duften af forår

Der er noget ved luften i foråret, som er helt unik, man kan indsnuse hele verden og blive "beruset" af glæden ved det hele. I "duften" ligger jorden, gødningen som landmanden kører ud, sorte negle, fuglenes kvidren, varmen fra solen, forventningens glæde... alt det som man ikke rigtig kan beskrive, men kun indsnuse."

Susan, Viborg
"Min fineste forårsbebuder er dén dag hvor vi er i haven for første gang. Krukkerne bliver fyldte med fine blomster, løgplanterne er på vej op, rodet i haven forsvinder så småt, og hundene nyder finder ro til bare at nyde at NU er foråret på vej."
Marie, VojensAnette, Bevtoft
"Ja, for mig er forårstegn et ganske traditionelt fænomen: Vintergækker.
Længere henne på sæsonen skal blomsterne være store
og svulstige, men når de første vintergækker viser sig,
bliver vi SÅ glade for de små hvide spyd, som man
nærmest skal kratte i jorden for at finde – men de er
der, og så starter en ny havesæson. Jubii "
Lili, Ry
"For mig er det helt fantastisk når man efter mange smugkig endelig beslutter sig for at fjerne granrisene og finder masser af liv under. Så ved man det er forår."Christina, Odense
"Foråret er for mig et energikick. Jeg lider af Borderline personlighedsforstyrrelse, og går nærmest i hi om vinteren.Jeg mangler lyset og varmen.
Så snart den første forårsdag kommer kan jeg mærke energien sprede sig... ligger i min seng med gardinet trukket fra og lader mig gennenvarme af solen. Ahhh..
Så er jeg kickstartet og bliver kreativ og får lyst til at tage en masse fotos." Bine, Ålbæk"Giv mig et f...F
Giv mig et o..O
Giv mig et r...R
Giv mig et å..Å
Giv mig et r...R
Hvad siger det....? FORÅR :-) :-)

JUHUUUUUU nu siger kalenderen forår, i går var der her i det nordjyske 9,6 grader og vinden var for første gang mild og lun. Suk hvor har vi ventet med længsel i lange tider på lyset og lunen og de lange dage...Der er kun én ting vi skal huske nemlig at der kan komme afveksling i vejret så de lidt sartere ting i drivhuset og haven vil gerne vente lidt længere endnu, så husk at give lidt tid 
Hav den skønneste 1 MARTS forårsdag :-)"Anne Mette, Søborg

"Der er mange forårstegn, jeg er glad for lige fra vintergækkerne til påskeklokkerne. Dog er det allerfineste for mig, når jeg hører solsorten synge. Så ved jeg foråret er på vej, også selvom man ikke kan se det endnu."

Marit Sønstebo
"Mitt fineste vårtegn er blåveisen eller blå anemone som den heter i Danmark. Det latinske navnet er Hepatica nobilis. Når den blomstrer rett etter snøen har forsvunnet, ja da er det vår! Jeg har mange av den her i min hage, og de øker i anntall for hvert år som går. Maur/myre sprer frøene, og så dukker de opp både her og der. Det kan aldri bli for mange blåveis i min hage!

Jeg vil gjerne ta med et dikt som er skrevet av Anna Marie Roos, og som passer så fint til blåveisen


Blåveisen ute i bakkene står .

Neier og sier nå er det vår!
Småbarna plukker så mange de ser,
springer så hjem – mens de roper og ler.
-
Mor, sier barna – nå er det vår!
Blåveisen ute i bakkene står.
Barbeint og lubben og liten og blå.
Vi kan vel også gå barbeinte nå?
-
Blåveisen får ikke snue som vi.
Går dere barbeint så får dere svi!
Ingen får ta av seg strømper og sko,
før gjøken i grantoppen galer ko-ko.

Anna Marie Roos (1862-1938)"Jette, Harpelunde

"Erantissøvn

Jeg ventede og ventede
Jeg krattede og krattede
Jeg løftede alle grene
Skrabede al sneen væk
men du sov!

Jeg kiggede og kiggede
Jeg så og så
Du løftede og løftede
hovede efter hovede
og jorden blev endelig gul!"

Ulla, Trige
"Den Blå Anemone er en af mine yndlingsforårsblomster og mangen havedag går jeg rundt derude og nynner melodien, som Kaj Munk har skrevet så fin en tekst til.

Anemonen er ukuelig og trofast!

Egil Harder 1945 - Kaj Munk 1943
 Hvad var det dog, der skete?
Mit vinterfrosne hjertes kvarts
må smelte ved at se det
den første dag i marts.
Hvad gennembrød den sorte jord
og gav den med sit sølvblå flor
et stænk af himlens tone?
Den lille anemone,
jeg planted dér i fjor.


På Lolland jeg den hented,
et kærtegn fra min fødeø.
Så gik jeg her og vented
og tænkte: »Den må dø;
den savner jo sit skovkvarter,
sin lune luft, sit fede ler;
i denne fjendske zone
forgår min anemone;
jeg ser den aldrig mer«.


Nu står den der og nikker
så sejersæl i Jyllands grus
ukuelig og sikker
trods ensomhed og gus,
som om alverdens modgang her
har givet den et større værd,
en lille amazone
og dog min anemone
som søens bølge skær.


Hvad var det dog, der skete?
Mit hjerte koldt og hårdt som kvarts
det smelter ved at se det
den første dag i marts.
Jeg tænkte: »Evigt skiltes ad
min sjæl og glæden«. da jeg sad
i vint'rens grumme done.
Nu gør min anemone
mit hjerte atter glad.


For denne rene farve
den er mig som en vårens dåb,
den la'r mig nyfødt arve
en evighed af håb.
Så bøjer jeg mig da mod jord
og stryger ømt dit silkeflor,
en flig af nådens trone.
Du lille anemone,
hvor er din skaber stor!"Bente, Stenløse
"Jeg er ikke i tvivl - for mig - er det fineste forårstegn den gule erantis. Jeg bliver altid glad, når jeg finder de små buttede gule hoveder stikke op af jorden eller sneen. Og jeg kommer altid til at trække på smilebåndet, når de igen putter sig i jorden, hvis det er blevet for koldt. Den er driftssikker, den spreder sig villigt, den er helt almindelig og alligevel helt fantastisk. Det fineste forårstegn."Karin, Farum
"De fineste forårstegn er for mig...
... Når jeg pludselig mærker en sprudlende energi i krop og sjæl.
... Når jeg får lyst til at starte dagen med en løbetur inden jeg går hjem og vasker vinduer.
... Når jeg kan stå og lytte til naboens glade børn i haven, mens jeg hænger vasketøjet op.
... Når jeg frydes over de grønne spirer og smukke blomster der pibler frem under hækken eller danser i     solen i krukken på bordet.
... Når jeg sidder med sorte negle og beskidte knæ og suger solens varme til mig med en kop kaffe på terrassen.
... Når jeg glædes over fuglenes parringsleg i hækken, og nyder deres smukke sang.
... Når jeg trimler om i sofaen med varme kinder og ømme muskler, træt efter en god dag i haven.

Så ved jeg det er forår i Danmark.
Hos mig startede det en søndag."

Lisa, Viborg
"Det allerførste forårstegn er for mig erantisen - forårsbebuderen - når de her i marts måned bryder frem af jorden og viser deres små sole, midt i alle de jordbrune farver. Det gør mig glad og forventningsfuld - for med den følger krokus, påskeliljer og alle de andre løgplanter. Men det begynder med erantis."Jette, Kolding
"Ganske vist er der rigtig mange skønne forårstegn og jeg elsker dem alle. Men når pindgrisen vågner fra sin vinterdvale, og traver ud på min græsplæne ene og alene for at lægge et lille visitkort og snifle lidt omkring, - ja, så er det forår og sommeren står for døren. Så finder jeg kattemaden og vandskålen frem og stiller ved mine to pindsvinebo. Som regel vågner pindsvin, først i maj måned, men er vi heldige og foråret er varmt sker det allerede sidst i april. Jeg vil ihvertfald gå ud og kigge efter de små, aflange spor på plænen...

Billederne er iøvrigt taget i min have for nogle år siden, hvor vi havde pindsvineunger som kom frit frem."

Jannicke,
"Så kjekt med konkurranse nå som vi venter med lengsel på våren:) Det er jo så uendelig mange fine forårstegn:). Men jeg har da valgt ut et som jeg er ekstra glad i."Ole, Nakskov
"Kært barn har mange navne.
Kobjælde, Vindblomst, Pasque Flower, præriekrokus, Påskeblomst og eng Anemone. Herhjemme kalder vi den for Kobjælde eller på latin Pulsatilla. De blomstrer tidligt idet Pasque henviser til Påske.
Når sneen er væk og man længes efter de første tegn på, at nu er foråret uigenkaldeligt på vej, så skal jeg blot rode lidt i den visne og lidt slatne bunke blade der gemmer kobjælde.
Det giver gerne et lille indvendigt ”jubii” når man ser de små, let lådne spirer der putter sig i dynen.
Såsnart solen får lidt mere kraft vil de lynhurtigt skyde op gennem bladdynen og så er det på tide at fjerne de gamle blade.

Dag for dag kan man se den vokse og pludselig er der ansats til de små nikkende hoveder og ligeså pludseligt er de foldet ud som den skønneste klokkeformede, silkebløde blomst og med lange, bløde og behårede stængler.
Som så mange af planteverdenens virkelige skønheder har den også en ”dark Side”. Den er nemlig meget giftig idet den producerer cardiogene giftstoffer og oxytoxins der hæmmer hjertet hos mennesker.
Den er blevet brugt af indianere i århundreder bl.a. til af fremkalde abort.
Blomsten er indhyllet i en myte. En legende siger at Pasque blomsten sprang op på steder, der var gennemblødt af blod fra romerne og danskerne fordi de ofte viser sig på gamle gravhøje og slagmarker.

Giftig eller ej - for mig er den indbegrebet af virkeligt forår.

Havehilsen
Ole´s have"

Mathias Emil, Otterup
"Joseph Rox sagde engang for mange, mange år siden at `livet er en strøm, på hvilken der driver blomster i foråret og isflager om vinteren´. Hvor er det dog smukt beskrevet og jeg husker ofte mig selv på, at lige så vel som livet går sin stille gang, dagene bliver til uger og uger bliver til år, må vi huske at leve med årstiderne.
Kommer sommer kommer sol og de mest pragtfulde blomsterskatte. Kommer efterår kommer duften af jord, en verden i forfald og et liv indendøre blandt venner og hjemmebag. Kommer vinter kommer sne, kælketure, jul og lykkelige stunder i familiens skød. Kommer forår kommer liv, en ny begyndelse, lyse dage og lykke.
Den fuldkomne lykke overbruser mig ved de første vintergækker, de klart gule erantis og snart både krokus, våriris og skilla.
Det er en fantastisk tid vi går i møde og selvom det kan være både frysende koldt og ganske lunt, må jeg dagligt ud. Ud for at beundre de smukkeste blomster, der lige nu trodser kulden og luner mit sind. Det er forår netop nu."
Vibeke, Herlev
"For mig er det fineste forårstegn, at blive mødt af dette skønne syn i en tur i skoven. Blå og hvide anemoner."
Helle, Ringsted
"Lys, lys i så store mængder at jeg vågner op af vintersøvnen
Lyden af gulspurven der synger og synet af den første vibe på marken.
Den første varme luft efter vinterens kulde
Det første grønne der stikker op af jordens sorte muld.

Det er forårstegn for mig"
Trine, Jyllinge
Har selv skrevet følgende digt:

Forår er
Eksplosion i grønt med strejf af gult
En snert af duft
En særlig fornemmelse i kølig luft
En udefinerbar lyd af fuglesang og børnestemmer
En boblende, brusende fornemmelse
I Hjerte og sjæl
Som frigivne køer den første dag på græs

Forår er
Spæde spirende løfter om overvældende frodighed
Kriblende krablende bevægelser
Over og under jord
Den første mariehøne i solens varme stråler
De første blades spæde krøllede liv
Svulmende knopper på buske og træer
Som varsel om blomstrende festfyrværkeri

Forår er
Et spændingsfelt af ny energi
I hoved og krop
I jord og vand
Tid til planlægning
Tid til drømme
Ømme rygge og ru hænder
Sorte negle og brusende lykke

Forår er
Overvældende træthed
I krop og sjæl
Efter kåde dage med rive og spade
Livgivende varme
I krop og sjæl
Den første sol i en lun krog
Omgivet af have i krop og sjæl

Forår er
Som champagnebobler i mit indre
Så proppen truer med at springe af
En ubændig trang til at komme
Ud Ud Ud
En oplevelse med nye dimensioner
En gentagelse som altid forandres
Forår erNana, 
Alle forårstegn er fine. Men det allerfineste for mig må være de mange dorothealiljer der myldrer frem overalt i min have.Alice, Værløse 
Jeg sender hermed mit bud på det fineste forårstegn. Jeg har valgt den nøjsomme, påskegule erantis, for ingen anden, trodser så optimistisk den sene vinterkulde, og stråler så glad som solen selv.


2 kommentarer:

 1. TUSIND TAK til alle som stemte på mit bidrag og gav mig chancen for at vinde. Jeg er superglad for gevinsten og glæder mig rigtigt meget til at komme til Sjælland og besøge SPIREN.

  Jeg er helt overrasket over hvor mange gode bud der var i konkurrencen, og sikke mange anemone-indlæg - Der var vi helt enige, en del af os :) Faktisk har jeg først set alle bidragene til konkurrencen nu, men de har åbenbart været vist før?

  TAK til HAVEFOLKET for at lave denne skønne konkurrence.

  Mange hilsner fra Ulla / Frk.Anemone

  SvarSlet
 2. Også et KÆMPESTORT tak til de der stemte på mig, jeg glæder mig rigtig meget til at bruge præmien og ikke mindst til at få besøgt Spiren.

  Der var mange fine indlæg i konkurrencen, så jeg er virkelig stolt og beæret over at mine poetiske skriblerier kom med i finalen og så ovenikøbet vandt en præmie.

  Mange hilsner

  Trine

  SvarSlet

ANNONCE