lørdag den 23. marts 2013

ZINKBAKKER I METERMÅL

PORTRÆT

Det var en tilfældig løbetur, der fik Morten Lind til at sætte en dansk produktion af zinkbakker i værk. I denne måned, hvor du sikkert står med masser af såpotter, udlodder vi 3 zinkbakker med tilbehør fra Zinkbakken.dk.

TEKST: MARIANNE
FOTO: MORTEN LIND

Det er et par år siden; Morten er ude på en løbetur sammen med yngstebarnet. Han spekulerer over, hvordan han skal finde nogle egnede zinkbakker til sit nye drivhus. De skal passe i målene, og de skal både kunne udgøre vandingsbakke til planterne og såbakke til basilikumspirerne. Morten og datteren løber tilfældigt forbi en stor barak med nogle zinkbakker stående i døråbningen, og da han er en mand med kort fra tanke til handling, får han en god handel i stand og hjembringer bakkerne. Mortens kone synes imidlertid at prisen er "lige flot nok", så Morten sætter halvdelen af dem i den blå avis og ser til sin store overraskelse at de forsvinder på "no time". 

Det er faktisk begyndelsen til den virksomhed Morten ejer i dag, og som han siden årsskiftet har brugt sin fulde tid på. Morten får bakkerne lavet lokalt og i en kvalitet, der overgår de limede bakker, der findes i handlen, og som er importeret fra Indien. "Fordelen ved vores er, at de har en holdbarhed på 15 - 20 år, måske mere. De er lavet i ét stykke og i et tykkere materiale", forklarer Morten.

At Morten har en fortid som drifts- og økonomiansvarlig i større internationale virksomheder er nok en af hans styrker, for han har valgt nogle helt oplagte konkurrenceparametre. Dels er zinkbakkerne produceret i Danmark - hos de lokale håndværkere, og dermed undgås den CO2-belastende og fordyrende transport, og dels går han udenom detailleddet, og endelig er der fast fragtpris, når man handler hos Zinkbakken.dk. Det gør at bakkerne prismæssigt er til at komme i nærheden af.

Morten har også erkendt at hans kunder har samme behov, som han selv havde. De skal passe til vindueskarmene, i orangerierne, stuerne eller i driv- og væksthusene, og de er jo som bekendt langt fra ens. Derfor kan man bestille bakker i specialmål hos ham. Det er der rigtigt mange, der vælger at gøre.

Morten går i det hele taget meget op i at lytte til, hvad folk har brug for. På markeder og messer dukker han op og får mange gode snakke med folk om deres ønsker og drømme. For tiden er han i gang med at udvikle vækstkasser til husfacaderne i København, fordi en mand ønsker at dyrke i højden i 4 etager. Og der er også et samarbejde med skoler på Nørrebro, hvor bakkerne skal specialdesignes til skolehaverne.

Ind imellem får Morten også ønsker om andre ting. Han producerer og forhandler derfor også spejlbassiner, og alle bakkerne findes også i aluminium, fordi mange kunders drivhuse er i dette materiale. Sidste år blev han kontaktet af foreningen "Frøsamlerne", der arbejder for bevarelse af oprindelige frø og mangfoldighed. De bad ham om at tage fiberdug hjem til beskyttelse af nysåede planter samt som værn mod utøj.
Når jeg spørger, hvad Morten selv har sået, må han indrømme at han indtil videre har prioriteret tid til sit firma. Han har været heldig at få planter fra venner og familie. Men han vil hvert år gerne have tomater - både blomme-, cherry- og bøftomater. Og selvom omsætningen stiger støt, er han optimistisk, så måske han får sået i år, hvor han kun har ét job at passe.

Han går ikke så meget op i sorterne, bare de er sygdomsfri og bærer meget. "Og så skal der selvfølgelig være til pigernes madkasser. Skoleagurkerne kan lige nå at bære godt inden mine døtre går på sommerferie i slutningen af juni, så dem har jeg hvert år".

Men basilikum forspirer han, for der findes ikke noget bedre end at kunne gå ud og hente bundter til hjemmelavet pesto hen over sommeren. Han har fire hylder med bakker - 2 i hver side af drivhuset, og han har "fået tildelt" de øverste. Så kan pigerne så lige hvad de har lyst til i de andre.På spørgsmålet om, hvilke planter, Morten ellers holder af at dyrke, er det hosta. Familien har mange forskellige slags, og Morten nyder i særdeleshed at se de forskellige smukke bladstrukturer og blomster. For han hører til dem, der nyder blomstringen i fulde drag. Da han hører, at man kan så dem med stor lethed, vækker det en vis interesse i hans stemme.

At have firma på hjemmeadressen betyder også at Morten får en smule mere tid til at komme ud i sin egen have. Og så er det bare om at slå til, når ungerne spørger om de ikke skal udnytte det gode vejr og de lune forårstemperaturer til bål og snobrød.Mortens daglige virke er i Låsby og omegn, hvor han samarbejder med anlægsgartnere, smede og andre lokale håndværkere. Men Morten kommer også til Sjælland, hvor du bl.a. kan finde ham på "Dit hjem er dit slot", hvor han viser, hvordan zinkbakkerne kan bruges i byhaver eller små haver.

Desuden har han i påsken åbent hus lørdag den 30. marts fra 10 til 16 på "lageradressen" Scandiavej 9, 8670 Låsby. Der vil man kunne se produkterne og spejlbassinerne samt få en snak omkring løsninger til haven og drivhuset.

Læs mere om Zinkbakken her5 kommentarer:

 1. Spændende at høre fortællingen om Zinkbakke-Morten. Jeg har stået på markeder og kigget på bakkerne, det er dog kun blevet til kiggeri indtil nu, men det kan da heldigvis sagtens nå at blive ændret...
  Det flotte runde fad til vand, er også fantastisk flot.

  SvarSlet
 2. Mortens zinkbakker kan VARMT anbefales.....jeg købte min den første på plantemarkedet ved Hald hovedgård ved Viborg i maj 2010. Et fantastisk køb der har ført mere med sig......jeg har før kigget på spejlbassinerne og er stadig fristet - for det hele store runde spejlbassin som Lisbeth har må jeg vist droppe at drømme om - så disse er bestemt et godt alternativ. tak for et fantastisk skønt indlæg.

  Dorthe

  SvarSlet
 3. Jeg har også stået og kigget på Mortens flotte zinkbakker på plantemarked. Nu får jeg snart et nyt drivhus istedet for min udestue, og så ønsker jeg mig selvfølgelig nogle zinkbakker, som passer til drivhuset. Sjovt at få historien om hvordan virksomheden startede. Jeg er sikker på, at det er det rigtige valg, at satse på firmaet fuld tid. Jeg tror nemlig uden tvivl det bliver en stor succes. Pøj pøj med det fortsat herfra i hvert fald.
  Venlig hilsen Malene

  SvarSlet
 4. Endnu en tilfreds kunde her med en del bakker efterhånden :) Men mon ikke der kommer flere til?

  SvarSlet
 5. Har lige bestilt en del zinkbakker i specialmål. Fik hurtigt svar på min forespørgsel, og hele min ordre blev lagt ud på hans hjemmeside lige til at bestille og betale for. Nemt. Glæder mig til at få dem hjem til glashuset - og skal bestemt have flere til foråret.

  SvarSlet

ANNONCE