lørdag den 27. april 2013

AT GLÆDE SIG...

HAVETANKER

Vi har alle gået og ventet på forår, varme og frodighed. Det har gæsteblogger Ulla med bloggen Frk. Anemone skrevet om her. Tag med og se hendes vidunderlige hyldest til havens flor.

TEKST & FOTO: ULLA, FRK. ANEMONE. GÆSTEBLOGGER
INTRO: HAVEFOLKETOM AT GLÆDE SIG

Havefolk er som regel glade og lykkelige mennesker det meste af tiden - man glæder sig. Over det der sker i haven lige nu, og man glæder sig til det der kommer i haven. Forventningens glæde er som bekendt stor. Og forventninger har man da bestemt.Havemæssigt er der ikke meget at glæde sig over til vinter, men jeg glæder mig altid over vinteren, når den først er kommet og sneen ligger smukt på træer og buske og giver det ekstra lys, som vi higer efter på den årstid. Og vinteren glæder mig med tid til at fordybe sig i havelitteratur, frøbestillingslister og masser af blogsurfing. Glæden ved at så de mange frø, der er landet i min postkasse.Men hvor man dog glæder sig til forår. Til at se de første vintergækker og dorothealiljer komme frem og stå med deres snehvide, nikkende hoveder. De er så ukuelige, og kommer frem mens det endnu er koldt.

Derefter følger påskeklokkerne. Min lillebitte bestand giver stor glæde og skaber forventning om flere endnu. Påskeklokkebørn jeg fik foræret – dem glæder jeg mig til at se vokse sig store. Store forventninger om et besøg hos ”påskeklokkegartneriet” over dem alle, Spiren – det må da lykkes en dag!

I min have findes ikke erantis, men jeg glæder mig over de gule erantistæpper der ligger bredt ud alle andre steder.

Forårsløg skaber enorm glæde. Som et barn ved juletid venter man på at se krokus, hyacinter, narcisser, tulipaner og anemoner, som man i timevis lå på sin knæpude og omhyggeligt lagde ned i bedene i efteråret. Her er forventningens glæde umådelig stor!

Og samtidig blomstrer mit blå anemonetæppe. Et blåt blomstertæppe, som går væg-til-væg i mit bed, og som er indbegrebet af forår i min have. Solen skinner og alle anemonerne stråler om kap med den og smiler til hele verden. Det er glæde.Åh… så kommer roserne. Jeg glæder mig til gensynet med Gertrude, Pernille, Astrid, Ingrid, Charlotte, Zephirine, Honorine, Ilse – nogle af dem med de fine efternavne Jekyll, Lindgren og Bergmann. Og alle de "royale": Queen of Sweden, Queen Elisabeth, Crown Princess Margaret, Lady Emma Hamilton - og mange andre dejlige roser. Nogle synes at roser er så besværlige og arbejdskrævende at have med at gøre. Men jeg må sige, at når man først har oplevet sit eget selvskabte rosenflor, fordi man har gødet og nødet og passet roserne med vand og klipning, ja så er det da en evig sommerglæde at have roser. Det er meget afstressende, ja ligefrem hyggeligt at gå og nusse sine roser – en hobby man kan dyrke helt frem til efteråret.

Men ingen roser uden klematis! Alle mine klatreroser har følgeskab af klematis. De supplerer hinanden på fineste vis, i afstemte farvetoner eller som mere balstyriske modsætningsfarver. Når glæden vokser i højden, kan man måske sige om klematis. Geniale planter, der ikke kræver megen plads forneden, men som fylder og giver haven en tredje dimension. Farveglæde, formglæde - klematis i utallige modeller – man kan nemt få sit samlergen stimuleret.

Som sommeren skrider frem er der nye lækre ting at glæde sig til. Stauderne, som myldrer frem allerede i det tidlige forår, sommerblomsterne man fik sået, priklet og plantet ud, dahliaerne, solhattene og mange flere.

Og så glemte jeg i farten rhododendronerne – det er jo et helt kapitel for sig, men det vil jeg ikke komme nærmere ind på her.


Glæder man sig til efterår? Efterår kan have en lidt melankolsk klang for nogle, men for mig handler det om at se det skønne i det aktuelle, og med lidt god vilje kan man godt glæde sig til kølige, klare oktoberdage med høj himmel og solskin og de skønne efterårsfarver i haven og i naturen.

At glæde sig til et nyt haveår er jo ikke kun at glæde sig til at komme ud og rode i jorden, plante, beskære og gøde. Det er selvfølgelig også at glæde sig til skønne sommermorgener med kaffe ved dammen, og varme dage på terrassen i godt selskab - for slet ikke at tale om de lune sommeraftener under parasollen mens solen forsvinder. Dem kan man godt glæde sig en hel del til, for de er så sjældne!

At glæde sig til en ny havebog udkommer og dagene efter at den er modtaget – åh, det er en fryd og en glæde.

At glæde sig til at komme på planteskolen for at kigge og købe, måske noget man længe har glædet sig til, og glæden ved de helt uundgåelige "hovsa-og-impulskøb" – der plejer både mit planlægningsgen og mit shoppinggen.

At glæde sig til blogtræf, og tænke om det mon bliver ligeså hyggeligt som sidste gang, eller blot at være spændt på at deltage for første gang. Når glæde bliver til gensynsglæde.

Og havebesøg – i Danmark eller i udlandet. Åh, når man først har planlagt det….

Er der noget at sige til, at vi havemennsker er glade?

22 kommentarer:

 1. Smuk, smuk årskavalkade.

  SvarSlet
 2. Jeg glæder mig til det hele og elsker årstidernes skiften. Tak for et godt indlæg Ulla
  Knus
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Selvtak :) Ja, det er faktisk skønt med årstiderne her i Danmark og lidt nemmere at sige det højt nu, hvor foråret faktisk endelig er kommet godt i gang.

   Slet
 3. ...glæder mig også - glæder mig over collagen med lyserød, lilla og abrikos, glæder mig over den underskønne clematis i ultrasart lyserød, glæder mig over snarligt gensyn med pinseliljerne og ikke mindst duften og glæder mig til de lune sommeraftner du stiller i udsigt.
  Glædelig hilsen fra Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. ... det var lige netop meningen med mit lille skriv, Pia - at I alle vil føle glæden ved at være til i haven.

   Slet
 4. Dejligt og positivt indlæg, Ulla og rigtig skønne billeder. Der er nemlig meget at glæde sig over:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er SÅ meget, vi skal bare lige huske at glædes over både små og store ting.

   Slet
 5. Dejlig årskavalkade af skønne blomster, og nej der er ikke noget at sige til, at vi havemennesker er glade. Selv en altankasse kan være en lykke at boltre sig i.

  SvarSlet
  Svar
  1. Haven på alle planer gør godt, også i en altankasse, helt bestemt. Der er mange af os velsagtens startet ud med haveinteressen i tidernes morgen.

   Slet
 6. Hej Ulla.Skøn årskavalkade du viser,med de smukkeste blomster fra din have.Ja! vi havemennesker har rigtig meget at glæde sig over.Dejligt indlæg Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dine søde ord:) Jeg bobler simpelthen helt over i disse skønne forårstider, og det tror jeg også at I andre gør.

   Slet
 7. Suk, så mange dårende dejlige billeder af årets mange højdepunkter! Hvad hedder den yndige lyserøde klematis? Den kunne jeg godt tænke mig!
  Tak for inspiration i ord og billeder
  Lise E Rasmussen

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dine søde ord. Klematissen er en gruppe 1 og hedder Propertius. Mit eksemplar er 8-9 år gammelt, men har været flot i mange år.

   Slet
 8. Tak for et dejligt indlæg med smukke billeder :)
  kærlig hilsen
  Marianne

  SvarSlet
 9. Smukke, smukke billeder af skønne blomster. Tak for det!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var en fornøjelse at lave indlægget :)

   Slet
 10. Clematis Propertius - den bliver lige skrevet bag øret;O)
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 11. Dejligt indlæg!
  -og åh ja, der er så meget at glæde sig til, men man skal sandelig også huske at glæde sig over nuet!
  Selv har jeg glædet mig som en vanvittig til at se min "dumme lille græs- eller dvs. mest mosplæne i forhaven, som for mange år siden blev forskønnet med botaniske krokus i alle farver! Efter en årrække havde de bredt sig meget men var nu alle blevet lyslilla. I efteråret gravede jeg ca. 100 mørklilla løgiris og 100 porcelænshyacinter ned mellem dem....og hvor har jeg dog glædet mig gennem hele vinteren til at se dem komme op. Og efter denne uendelig lange vinter, hvor jeg har ventet og ventet glæder jeg mig nu over at det blev præcis så yndigt som jeg havde forestlllet mig.
  Selvfølgelig glæder jeg mig til alt det der kommer: Tulipanerne, roserne, stauderne.....men glæder mig over anemonerne, narcisserne, alle de små skud der er på vej.... og ikke minst fryder jeg mig over fuglene, humlebierne og det muntre egern....men glæder mig til pindsvinets snøften og skrumflen runde :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hold da op, 100 porcelænshyacinter - det må være et syn for guder, drømmedejligt. Kan goddt forstå at du glæder dig over det smukke syn. Ja, vi skal huske også at nyde nuet, det er en vigtig ting. Hvor er det en god kommentar, du har lagt :)

   Slet

ANNONCE