mandag den 1. april 2013

BOHEMEHAVEN

TEMA: HAVESTIL

En kulørt have der er drømmeagtig og overraskende. Vi beskriver bohemehaven, hvor fantasien slippes løs. Her hersker en afslappet frodighed.

TEKST & FOTO: LONE & MARIANNEBohemehaven rummer de havesjæle, der hylder den kunstneriske frihed. I denne have hersker romantik, sorgløshed, frihed og originalitet. Haven er et farveorgie, og man finder et bredt spektrum af plantesorter!

I bohemehaven slippes fantasien løs. Haven rummer originalitet og ofte flere overraskende elementer.

Det er en have, hvor der bruges tid på alle elementer. Du vil bl.a. genkende haven ved den lidt ferieagtige atmosfære. Men selvom her hersker en afslappet frodighed, er der ikke tale om en vedligeholdelsesfri have.SPÆNDENDE STAFFAGE
Bohemehaven kan, takket være mange spændende elementer, nydes hele året. Formerne er en kombination af de moderne og klassiske.

Haveejeren er som regel en samlertype og haven er fyldt med forskellige siddepladser. Man kan i denne have finde alt fra smedejernsmøbler, klapstole og bistroborde til moderne, farverige plastikstole. Desuden støder man her på alverdens dekorationselementer som lysekroner, fuglehuse, spejle, gamle skilte mv. Dekorationerne er gerne inspireret af middelhavslandene. Skal der findes skygge for solen på en varm sommerdag hænges der et vædet lagen op på terrassen til at tage solen og køle.URTEGÅRD ELLER NYTTEHAVE
En bohemehave rummer selvfølgelig en køkkenhave eller urtegård, hvor der er masser af dufte og spændende urter. Urterne er at finde i mange rariteter og således absolut ikke blot de gængse typer. Urterne kommer med ind i køkkenet og går igen i mange retter, der indtages forskellige steder i haven. Og mon ikke også haveejeren selv tager frø af urterne og starter forfra af egen høst igen året efter.

Gift og farlig kemi er som regel sat på hylden og haveejeren hylder en vis form for demokratisk princip og lader skvalderkål og f.eks. selvsåede træer om at være med til at bestemme. Tingene får lov til at patinere og er blot med til at skabe den sanselige atmosfære i samspil med den natur, haven byder på.ELEMENTER I BOHEMEHAVEN
Det er ikke de snorlige afstukne kanter, der præger en bohemehave, men derimod sanselighed og masser af kringelkroge. Haveejeren tilbringer ofte mange timer dagligt i haven med alverdens sysler og forefaldende arbejde, dog med den indstilling, at naturen skal have lov til at være en værdig medspiller. Der er ofte brugt mange spændende indslag, som gør at der også er et rigt fugle- og dyreliv.
 • Træværk gerne i stærke farver
 • Køkken- eller urtehave
 • Mistbænk, drivhus
 • Springvand eller lille dam
 • Løvhytte, legehus
 • Stor græsplæne, gerne med gamle frugttræer
 • Blomsterbede
 • Hjemmelavede bedkanter
 • Pigsten
 • Snoede naturstier
 • Et hul i hækken
 • Spændende urter
 • Mange specielle kroge og aflukker
 • Potter, kar og krukker i forskellige størrelser og materialer
 • Små beplantninger i alle kroge og sprækker
 • Belægninger af brosten eller træblokke, sandsten
 • Hængekøje, liggestole
 • Spejle
 • Lygter, lanterner, lysekrone med stearinlys
 • Brændestabler

EKSEMPLER PÅ PLANTER TIL BOHEMEHAVEN


BUSKE
Snebolle, kejserbusk, hortensia, dronningebusk, klokkebusk, uægte jasmin

KLATREPLANTER
Kaprifolie, humle, vin, efeu, klematis

BLOMSTERFLOR
Georginer, fingerbøl, åkande, stokroser, valmuer, storkenæb, riddersporer, skabiosa, vild kørvel, solsikkker, løgvækster, solbrud, valmuer, lavendler

NYTTEHAVEN
Brombær, hindbær, ribs, artiskokker, rødbeder, auberginer, fennikel, tomater, pralbønner, rabarber, bladbeder, hvidløg

URTEHAVEN
Krydderurter, fx basilikum, løvstikke, timian, merian, salvie, anisisop, bronzefennikel, koriander, rucola

SPISELIGE BLOMSTER
Hjulkrone, tallerkensmækker, morgenfrue, citrontagetes, natlys


16 kommentarer:

 1. Gad vide hvad min have hører under, det er i hvert fald heller ikke her.
  Har I noget der hedder samlerhaven :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan vi jo kalde din! Disse artikler om havestile er jo ment som inspiration og som pejlepunkter. Vi har jo nok alle sammen hver sin 'stil', når det kommer til stykket.

   Slet
 2. Jeg har lenge undret på hvilken stil min hage har, trodde lenge den var romantisk, men passer bare ikke med den okergule hytta og 70 talla stilen. Jo jeg har altså en bohemhage, beskrivelsen passer perfekt! Store plener (eller mosematter,hehe) innfall fra naturen , økologisk? ,selvsådd og stauder, dam og urtekjøkkenspiselig bed..takk nå vet jeg faktisk at Hagen min tilhører en stil, det har jeg lenge lurt på...

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg følte mig også helt "befriet" ved opdagelsen af, at min have er en bohemehave. Fik faktisk en del frustrationer over, at der aldrig var ordentlig styr på tingene, men det s.k.a.l der altså heller ikke være i en have for at jeg rigtigt nyder at være i den. Jo i andres, rigtigt gerne. Men ikke i min. Der ånder fred og frodragelighed, og hele tiden nye ting, at opdage i kringelkrogene.

   Skønt du føler din have genkendt! Så er du måske også glad for Havedamen Carol Klein?

   Slet
  2. Jepp, alle hager i fri dressur og menneskene bak liker jeg!

   Slet
 3. Det var vist lige min katagori:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er altså også bare så skøn :-)

   Slet
 4. Dejlige billeder og artikel.

  Jette
  "Florafantastica"

  SvarSlet
 5. Hmmmm.....jeg kan heller ikke finde mig og min have i disse stilarter....en blanding mellem den romantiske, bohemehaven tilsat en masse praktisk, hvad er muligt, + en stor kærlighed til livet.....tror nok,, hvis det fandtes, at jeg ville ende op med at ha' "Den darwinistiske Have", hvor en del planter er sat for at tiltrække en insekterne (der selvfølgelig har et fint insektbo), foderpladser til "mejseholdet" og boliger til dem, foderautomat til det bette egern og frisk vand og mad til pindsvinet.
  Darwinismen går også igen i valget af planter.....vil de ikke gro må de la' vær' og så prøver vi noget andet!
  Det pudsige er, at alle. der kommer i vores have udtrykker, på tværs af alder, køn og haveinteresser: Fred!
  MvH
  Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder som om du har en vidunderlig have, som du nyder at være i. Dejligt! Jeg genkender en masse af, hvad du skriver. :) Fred og frihed er nægleord i min have, som flere af disse billeder er fra.

   Måske er det med at "putte sig selv ind i en kasse" ikke det væsentlige. Men bare at acceptere sig selv og sin stil, være glad for det, vi har. Måske forfine stilen lidt, når vi har lyst til det, lade os inspirere af andre, der deler den (eller måske nogle stile i en hel anden retning - for at skabe kontrast?).

   Kh. M

   Slet
 6. ...Jeg er vist ude i et blandingsmisbrug - og ugen er lang endnu!
  Hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder skønt! Det helt fede ved at have ahver er (ej, der er altså virkelig MEGET helt vildt fedt) at der ikke er to, der er ens. At de afspejler det menneske, der dyrker den og lever i den.

   Kh. M

   Slet
 7. Takk for at dere deler disse flotte artiklene med oss! Jeg tror min hage har litt av hvert - men mest så er den nok en transformasjonshage. Fra å være en eldre haveglad dames hage til å bli overtatt av en ny haveglad familie med litt andre krav. Det er mange forvokste busker og mye herdige planter i hagen som er et godt utgangspunkt mot en cottage hage/romantisk eller var det bohemsk ... ;) Vel , det får bli det det blir. Ha en super hageuke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tillykke med jeres have! Ja, rigtigt mange af os har nok elementer fra flere af havestilene. Det er jo noget af det, der gør, at vi føler de er vores lille bid af denne planet, når vi sætter vores præg på dem.

   Ilm, god haveuge - her i DK er sneen først lige ved at forsvinde og vi har stadig store plamager i haverne med sne og jorden er stivfrossen - suk - det har været svært for havefolket! Men NU glæder vi os altså og kan ikke vente længere - så vi går ud, gør vi. (!)

   Slet
 8. Jeg tror snart at jeg har læst denne her artikel 12 gange, og det bliver ikke ved det! Jeg er fuldstændig og aldeles faldet pladask for stilen... Enten taler stilen bare direkte til mig, eller også er det jeres måde at formidle stilen på, der gør det. Jeg ved det ikke, det er ligemeget, I love it! Mere af det, tak:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er du kær! Det er da bare så skønt at vide, at du kan lide det, vi laver. Og jeg har skrevet mig bag øret, at du kan lide denne stil. Da den er rigeligt repræsenteret i min have, samt i en del haver, jeg besøger, kan du være vis på, at du vil "få mer´ af det" her i HAVEFOLKET.

   Slet

ANNONCE