onsdag den 24. april 2013

DEL JORDEN OG GLÆDEN

LINKS

Kunne du tænke dig at komme på "plantedating", så du kommer af med alle de tomatplanter du fik sået for mange af? Eller lave en aftale, hvor du får et stykke jord og giveren får glæden af at give? Så hop på dillen med at dele jorden.

TEKST & FOTO: MARIANNE
Landsforeningen Praktisk Økologi har lavet en slags "datingside", hvor man kan dele ud af det man har for meget af til dem, der har for lidt. Og hvor man, hvis man har økologiske drømme, tid, ork og kræfter,  kan få lov til at dyrke jorden, forbedre den, høste den og nyde afgrøderne. Her kan byttes, lånes og deles alt fra heste-, ko- og hønsemøg til æbler, kolonihavehuse og frø eller et stykke udyrket jord. Det lyder jo fantastisk, men...

SKAL MAN SÅ VÆRE MEDLEM FOR AT KUNNE DELE JORDEN
Del jorden
"Nej", siger Trine Krebs, forkvinden for Landsforeningen Praktisk Økologi. "Vi har sat os for at ville flytte folk, både mentalt og i deres handlinger". Det lyder i ordets egentligste forstand som en folkebevægelse. "Vi er jo en almennyttig forening" siger Trine, "og det betyder, at vi er for alle. Vi mener simpelthen at alle skal have adgang til jorden, hvis de gerne vil. Og det er der nu mulighed for med det nye site." Hun fortsætter: "Det er jo en idé, vi har lånt fra den engelske landshare-idé, som blev lanceret i TV-serien "River Cottage" og det at have to platforme, TV og webside, som det moderne menneske bruger, det rykker virkelig noget.

Del jorden
AT DELE JORDEN, HVORI LIGGER DET ØKOLOGISKE I DET? 
Efter at have talt med Trine Krebs bliver det klart. Tankegangen er denne her: Jo mere du bruger af den jord, der ligger lige ved siden af dig (eller nedenunder dig), desto færre varer, som kartofler, æbler, jord eller andet, vi køber, skal transporteres rundt i verden og give Co2-belastning. Og jo kortere du har til det stykke jord du dyrker, desto mindre Co2 forurening kommer du (den enkelte forbruger), så til at udlede. Derfor kan man også på DEL JORDENS hjemmeside finde et landkort, hvor man kan "sætte en knappenål", der hvor man bor, så folk kan finde hinanden inden for kort radius. Smart!

Del jorden
SKAL ALT DET, DER BLIVER DELT SÅ VÆRE ØKOLOGISK DYRKET?
"Nej" siger Trine Krebs, "det behøver det ikke at være, bare det ikke er sprøjtet med gift". Hun forklarer, at det professionelle, økologiske landbrug er underlagt så mange regler og forordninger, at det ville kunne kvæle enhver entusiastisk dagligdagsøkolog i sin vorden. "Vi vil gerne væk fra de løftede pegefingre og alt det man burde. Vi er en forening for de "glade uprofessionelle økologer". Vi deler jo også gratis ud af vores viden og lader den sprede sig. Det er det samme naturen gør, og det viser sig at være det der virker".
Hun fortsætter: "Her udfordrer vi hinanden, inspirerer hinanden, glæder hinanden. Det betyder, at blot man har lysten og afsætter tid til at arbejde for og med den økologiske tankegang, så er det godt nok. Det er jo altid en start. Derfra kan man så altid erhverve sig mere viden og forbedre sine metoder hen ad vejen.".

Del jorden
DET SANSELIGE MØDE
Man er ikke i tvivl om det med glæden og engagementet, for Trine Krebs er et levende bevis på den energi der kan komme ud af at opleve så megen lyst til at dele med andre. At glæde. At give og modtage. Hun fortæller så entusiastisk og glødende om at DEL JORDEN er det unikke mødested mellem de unge og de ældre.
Mange af de ældre har nemlig alt for meget - både jord og afgrøder - langt mere end de kan nå at dyrke og bruge. Og mange af de yngre er ivrige efter at dyrke deres egne grøntsager.Vi hører også om bedsteforældre, der får hjælp af børnebørnene til at oprette sig på hjemmesiden, så der er der jo også tale om et "møde" om noget godt.

At mødes IRL - in real life - som det hedder på "moderne dansk", betyder jo det sanselige møde i den virkelige verden. Der hvor det hele sker. Der hvor tingene gror. "Mange mennesker kan rigtigt gode lide den økologiske tankegang", afslutter Trine, "men de synes også det er ret vanskeligt. Det er som om der har været et videnstab, som nu er ved at blive genoprettet, og hvis vi kan være med til det, så når vi langt"!

Del jorden


LAD GÅ VIDERE, LAD GÅ VIDERE
Hvis du også vil være med, så vær endelig med til at dele. Viden er også at dele, ja, det er faktisk det nemmeste at dele, for man vil altid blive rigere - både giveren og modtageren. Her i HAVEFOLKET vil vi hellere end gerne være med, hvis du også vil, så del endelig din viden om DEL JORDEN.

2 kommentarer:

  1. Det er en rigtig god ide... i England er landshare organisationen godt igang, og det er rigtigt spændene hvor stort det kan blive her :)
    Kh. Marianne

    SvarSlet
  2. Elsker denne idé:) Haver til folket!

    SvarSlet

ANNONCE