fredag den 26. april 2013

DEN BLÅ OG GULE HAVE

Iris germanica
TEMA: HAVEN I FARVER

Blå og gul er komplementærfarver og lyder umiddelbart vildt i en have. Men finder du de rigtige planter og nuancer, så klæder de hinanden på en sofistikeret måde. 

TEKST:MARIANNE
FOTO: KARINA & LONE

Der er så mange, der er gulforskrækkede, men hvis man opfatter gul som en nuance af grøn eller lime, og lader være med at havne ovre i de skrigende "Nettogule" planter samt HELT afholder sig fra at indføre orange og rød, så er gul en farve der fremhæver netop dens modsætning; blå og lilla.


Blåregn
BLÅREGN
Blåregn spiller sammen med bladhanget med en helt utrolig lethed og elegance. Vi er i en tone i nærheden af lilla eller lys violet, og den står til alle haver med pergolaer,altaner, rækværker og stativer. Den kravler også fint oppe under loftet i en overdækket terrasse, og danner derved det yndigste levende tag.
Stormhat
STORMHATTEN
Stormhat har en helt igennem blå-blå farve. De lange spir klæder alle staudebede, og plantegruppen kan placeres midt i eller i baggrunden på grund af højden - eller, hvis der er noget, der er endnu højere, i forgrunden af en rolig baggrund.

Iris germanica
IRIS
De blå iris germanica changerer imellem de sart babylilla og lyseblå over i de kraftige "pædagoglilla" for at ende i dyb violet. Et levende og interessant indslag i ethvert bed.


Haven i farver

Haven her er West Dean Garden i England, og den bærer tydeligt præg af et helt bevidst brug af farvepaletten i den blå-gule ende. Samtidig er der tænkt over planteformerne og deres vækst, og de tueagtige plantegrupper (katteurt, landløbere, storkenæb og asters), afveksles af de mere sivagtige (dagliljer). Bemærk også tricket med at gentage plantegrupperne hen ad en lang sti som denne. Det skaber ro og balance.


Haven i farver

Og hvis vi vender os rundt ser vi tankegangen fortsat: Vortemælk, klematis og store grupper af stauder afløser hinanden og væver sig ind og ud af hinanden.


Storkenæb 'Jolly Bee' og staudesalvien går rigtigt godt i spænd. Bemærk også græsserne i baggrunden. Bedet herover er designet af Jane Schul.


MODIGE "GULFORSKRÆKKEDE"
Hører du til de "gulforskrækkede", der alligevel godt kunne tænke sig at prøve, så sørg for at holde dig til de cremegule og sart-baby-pastel-gule farvetoner. Man kan både få landløbere (Tropaeolum /tallerkensmækker), asters, skabiose, roser, lodden løvefod, løvehale, vortemælk og mange andre skønne stauder og sommerblomster i denne nuance.


INSPIRATION TIL PLANTEVALG

Haven i farver
Salvie, skælhoved, indianermynte, stormhat, drejeblomst, solhat, stormhat, løvehale, knopurt, elefantgræs, Kortlæbe, sankthansurt, hirse, kærmindesøster, pileurt. 
Fotos lånt af Staudestedet.dk


BLÅ
Blåregn, Wisteria sin. 'Profelic'
Klematis, Clematis 'Multi Blue', 'Arabella', 'Alpina'
Stormhat, Aconitum napellus
Katteurt, Nepeta 'citriodora', 'Six Hills Giant', 'Walkers Low', 'Nervosa'
Indianermynte, Agastache 'Black Adder', 'Blue Fortune'
Kærmindesøster, Brunnera macrophylla 'Hadspen Cream'
Salvie, Salvia nemorosa 'Caradonna', 'Lubeca', 'Mainacht', 'Sensation Deep Blue Improved'
Storkenæb, Geranium 'Jolly bee'
Iris, Iris germanica og iris sibirica

GUL/HVID
Løvefod,  Alchemilla mollis
Gul daglilje, Hemerocallis 'Green Flutter', 'Molokai', 'Joan Senior'
Stormhat, Aconitum napellus 'Album'
Skælhoved, Cephalaria 'Gigantea'
Løvehale, Phlomis russeliana
Drejeblomst, Physostegia virginiana 'Miss Manners'
Sankthansurt, Sedum hybride 'Sunkissed'
Elefantgræs, Miscanthus sinensis 'Strictus'

DE MØRKE 
Knopurt, Centaurea montana 'Amethyst Dream'
Hirse, Panicum virgatum 'Rehbraun'
Pileurt, Persicaria amplexicaulis 'Blackfield'
Solhat, Rudbeckia occidentalis 'Green Wizard'
Kortlæbe, Teucrium hyranicum

2 kommentarer:

  1. Dejlig inspiration.....tænk hvis man havde et bed der så ud som på billederne. Flot farvesammensætning. Især er jeg vild med det blå/lilla og gule sammen.

    SvarSlet
  2. Dejlig inspiration, de blå vinder mere og mere indpas og gult har jeg lidt af i forvejen, så mon ikke jeg lige skeler lidt til plantelisten ovenfor... :)

    SvarSlet

ANNONCE