“Urban gardening”, “guerilla gardening”, “urban farming” er ord der vinder mere og mere indpas i det danske havesprog. Fænomenerne er på ingen måder nye, men der er en voksende opmærksomhed på den urbane have. 


TEKST: SIGNE & KARINA, FOTO: SIGNE

Det kan måske være svært at tale om en decideret havestil, da haverne ofte er et spraglet kludetæppe af forskellige menneskers forsøg på at realisere drømmen om en have på de begrænsede arealer, der er til rådighed i byerne. Nogle gør det i fællesskab og andre på hver deres lille stykke byjord. Nogle med ønsker om selvforsyning, andre for at kunne nyde blomsterne, og andre igen for den basale tilfredsstillelse ved at se noget gro.

Fælles for mange byhaver er, at de skal kunne fungere i det offentlige eller halvoffentlige rum, hvilket også er med til at give visse fællestræk.

Ofte er der tydelige markeringer af, hvor de enkelte dyrkede arealer går til, så forbipasserende ikke bliver i tvivl om, at dette er en lille plet jord, som bliver dyrket.

Jorden i byerne er sjældent den bedste, og ofte er det nødvendigt at tilføre frisk jord. Derfor er mange af de urbane haver også karakteriseret ved højbede, krukker og plantekasser i alle mulige afskygninger.

 

De urbane haver er også ofte kendetegnet ved at de er stykket sammen af materialer, der er lette og billige/gratis at skaffe i byerne, fx pallerammer, kasserede møbler osv.

Man er nødt til at tage højde for, at der kommer rigtig mange mennesker forbi, og at nogen kunne fristes til at tage noget med sig. Den risiko bliver selvfølgelig mindre, når det ikke er dyre designermøbler, krukker ol. man har stående.

 

Til gengæld har mange af haverne kreativitet og individuelle særpræg. Måske hænger det sammen med at man må finde alternative veje til at pynte op og gøre haverne personlige, når man ikke kan benytte sig af f.eks. lækre møbler, krukker osv.

Den begrænsede plads i byen gør også at de urbane haver ofte har en stor detaljerigdom.

 

ELEMENTER I DEN URBANE HAVE
Plantebeholdere og inventar i genbrugsmaterialer m.v.

  • Bildæk eller traktordæk
  • Big bags
  • Jernbanesveller
  • Europapaller
  • Farverige fuglehuse
  • Insekthoteller
  • Dekorationselementer i farver
  • Kompostbeholdere
  • Bund af flis, genbrugsfliser eller asfalt
  • Genbrugsmøbler i plast, metal og træ

PLANTER

TRÆER
Æble, pære, blomme, pil, thuja, laurbær, figen

BUSKE
Blåbær, solbær, ribs, hindbær, brombær
KLATREPLANTER
Klematis, kaprifolie, vedbend, vildvinBLOMSTERFLOR
Iris, fingerbøl, pragtskær, tidselkugle, sankt hans urt, floks, staudesalvie, lupin, ærteblomst, hjulkrone, valmue, morgenfrue, tallerkensmækker og andre lette og farverige vækster

LØG OG KNOLDE
Tulipaner, allium, anemoner, perlehyacinter, krokus,

BÆR OG GRØNTSAGER
Kål, løg, porre, spinat, kartofler, gulerødder, rødbeder, bladbede, bønner, ærter, frilandstomater, dild, purløg, artiskok, græskar, squash, jordbær m.fl.