mandag den 29. april 2013

FRØKEN ANEMONES HAVEDAM

vand i havenTEMA: VAND I HAVEN

Vand i haven - hvem ønsker sig ikke det? Ulla og Malcolm har gjort noget ved det. Læs med her, og se deres skønne havedam.

TEKST & FOTO: ULLA, FRK. ANEMONE. GÆSTEBLOGGER
INTRO: HAVEFOLKET

Da vi for ca. 14 år siden skulle i gang med at anlægge vores have på resterne af en byggegrund, havde vi ingen planer om vand i haven. Tværtimod blev der i hele arealet bag huset anlagt køkkenhave, og et stort drivhus blev også sat op. Der blev gravet ud til kælder i hele midten af drivhuset, lagt fundablokke og støbt et kælderrum, hvor alle vores fuchsiaplanter skulle overvintre frostfrit.

Mon I husker decemberorkanen i 1999? Det var første gang drivhuset blæste i stykker. Glas blev samlet op, glas blev erstattet og inden længe var drivhuset helt igen. Historien gentog sig mindst én gang mere, hvorefter vi besluttede at vi ikke ville have drivhus længere. Dette er den korte version!

Mens Malcolm gik og demonterede hele molevitten - gravede fundablokke og beton op - tror jeg bestemt han gjorde sig sine tanker om hullet i jorden. Et glimrende eksempel på at han som regel ikke ser nogen begrænsninger i haveprojekter, men derimod kun muligheder.

Nu skulle vi have havedam!

vand i haven
INGREDIENSER
Gode overarme og en stærk ryg
Skovl
Et godt tæppe, gerne en rest af en rød løber 
(Og hvorfor nu det? ... se længere nede!)
Bassinfolie
Marksten
Masser af vand
Vandplanter
Pumpe(r)
Fisk

  Selvom vi er fælles om de fleste ting i haven, så må jeg retfærdigvis sige, at havedammen er Malcolms projekt, og han er mester for både design, anlæg og vedligeholdelse.  Man kan lave havedam på mange måder, men vi tog den simple model med at grave et endnu større hul end det, der var der i forvejen efter drivhuset. Kanterne blev lavet som ”trappetrin” og dybden i midten af dammen blev udmålt til godt 90 cm.

  vand i haven  vand i haven
  For at forhindre at sten arbejder sig igennem plastfolien er det en god ide at lægge et kraftigt tæppe som bund i hullet. Tæppet bankes godt på plads ind i alle folderne på ”bassintrappen”, før bassinfolien lægges ned.

  Og så lægges bassinfolien ud.

  vand i haven


  Vi valgte at kante dammen med marksten, men der er også andre muligheder. 

  vand i haven


  Øverste trin på ”bassintrappen” skal være lige under vandoverfladen, for så er det nemt at placere planterne der. Planter, der skal stå lidt dybere, placeres på næste ”trappetrin” og så fremdeles.

  PUMPER
  Hvis man ønsker fisk i dammen er det nødvendigt med en pumpe, som ilter vandet. Der fås mange forskellige størrelser i havecentrene, og man kan lave de fineste små springvand.

  vand i haven
  PLANTER
  Åkander placeres i en kurv ude i dammen, og gødes en gang om året med en langtidsvirkende gødningstablet, som presses ned i kurven.

  vand i haven


  Desuden har vi vandiris og nogle fine, lyserøde blomster med det latinske navn Schizostylus samt vandspir og krebseklo. Sidstnævnte skulle hjælpe med til at begrænse alger. Rundt om dammen er der forskellige græsser, kæmpestenbræk, bregner, hosta og dagliljer samt en azalea.

  vand i haven  ALGER
  Det er svært at undgå alger, men man kan begrænse dem ved brug af en tørveblok, som nedsænkes på bunden af dammen. Det kan være lidt tricky at få den placeret, hvorfor man evt. er nødt til selv at hoppe i vandet for at styre processen.

  Desuden anvender vi en ultraviolet lampe, som er en anordning, hvor vandet pumpes igennem et rør, der belyses af lampen og derefter løber tilbage i dammen.

  vand i haven


  VEDLIGEHOLDELSE
  Hos os renser Malcolm dammen grundigt hvert forår. Det sker ved at alt – eller næsten alt – vandet pumpes ud i bedene og herefter følger lyden af højtryksspuleren, når hele bassinet får den store brusetur. Det er et værre vandpjaskeri, som jeg har ham mistænkt for at hygge sig ganske gevaldigt med.


  vand i haven


  Når alt skidtet er spulet væk, kobles haveslangen på (den, der er tilkoblet vandmåleren, I ved nok …) og der fyldes vand i bassinet, men kun til kant! Bortset fra den ene gang, hvor noget gik galt og vandet løb hele natten, og hanen først blev drejet modsat vej næste morgen.


  vand i havenHVAD SÅ OM VINTEREN?
  De sidste to vintre har vi ladet pumpen køre, hvilket har været tilstrækkeligt til at holde dammen åben med et lille isfrit hul.

  Fiskene opholder sig på bunden af dammen, og et løst mandtal tyder på, at de alle har overlevet vinteren.
  GLÆDEN VED EN HAVEDAM
  Vi har aldrig fortrudt, at vi fik havedam. Vand i haven tilfører en ekstra dimension både visuelt og lydmæssigt. Planterne spejler sig i dammen sammen med himlen, og samtidig får man også udvidet sin dyrebestand.

  vand i haven


  "Vi har aldrig fortrudt, at vi fik havedam. Vand i haven tilfører en ekstra dimension både visuelt og lydmæssigt" 

  Ikke nok med at kattene - både ens egen rødhårede og naboernes sortbrogede - ynder at spadsere rundt langs kanten af dammen og kigge på de smukke guldfisk. Og de kigger for det meste kun – dammens kant er nemlig konstrueret således at misserne får alvorligt våde futter hvis de skal fange en fisk. Nej, vi oplever også frøer, guldsmede og salamandere samt fugle der bader og drikker vand året rundt.

  vand i haven
  Da vi havde etableret havedammen anlagde vi en terrasse næsten ved siden af. Terrassen blev omkranset af rosenbede med duftende roser, clematis, allium, tulipaner og storkenæb som de væsentligste planter. Her sidder vi mangen sommermorgen med morgenmaden, og det er særligt skønt at være i nærheden af rislende vand. Det giver en dejlig stemning.

  vand i haven

  Historien slutter selvfølgelig ikke her ...

  Ikke længe efter dammens tilblivelse fik vi købt et mindre drivhus af plast (det blæser altså ikke i stykker) så vi kan dyrke lidt tomater m.v.,  og sidste år kom der en alvorlig knopskydning på den første dam, da Malcolm egenhændigt igen gravede et stort hul, støbte en brønd og et vandfald, købte flere pumper og bassinfolie, samlede en mængde marksten, og fik det hele anrettet så fantastisk fint, at vi nu har to damme, som er internt forbundet. Denne skabelsesproces er detaljeret beskrevet på min blog under billedet ”Sådan lavede vi havedammen”. Her kan du også læse, hvorfor der ligger en rød løber under den store havedam.

  12 kommentarer:

  1. Ja Ulla de mænd gør meget gavn i vores haver til vores og forhåbentlig også deres egen glæde.
   Det er noget af et projekt Malcolm har lavet der, og dette her har han selv bestemt. Så meget får jeg bestemt ikke i min have, der står Bent af, men det er nu også ok, han har rigeligt i forvejen.
   Heldigvis har jeg set det live, og derfor ved jeg at det ser knald hamrende godt ud i jeres have.
   Godt I også fik drivhuset, for det kan I da slet ikke undvære.
   Knus
   Lisbeth

   SvarSlet
   Svar
   1. Tak, Lisbeth - I har jo også en masse vand i haven, som giver Bent arbejde på den hårde måde. Ja, drivhuset er vi meget glade for og drømmer om et meget større... Knus Ulla

    Slet
  2. Sikke et arbejde, dejligt med mænd der muligheder istedet for forhindringer, sådan én har jeg nemlig også. Super flot havedam I fik, den giver megen glæde :-)

   SvarSlet
   Svar
   1. Ja, det er rigtigt dejligt at kunne dele haveinteressen og at manden også har sit eget "domæne".

    Slet
  3. Hvilken fin indføring i kunsten at skabe et vandland! Håber også jeg (vi) en dag får overskuddet til det store gravearbejde, for der er ingen tvivl om at Malcolm har knoklet. At han så tilmed tømmer bassinet hvert år, kommer helt bag på mig... tænk jeg troede det samme vand stod der i århundreder!!!

   Jeg er specielt vild med alt det dyreliv der kommer i og omkring dammen, hvor er det altså hyggeligt. Alle de smukke planter bidrager selvfølgelig også både til hygge, endnu mere dyreliv og lidt godt til sanserne. Hvor er det altså en smuk og skøn plet i haven I har skabt sammen. :o)

   SvarSlet
   Svar
   1. Det er rigtigt dejligt med dyrelivet, man forundres gang på gang over det man ser. Ja, vi tømmer hvert år, for der samler sig meget snavs og bundfald når der er blade i forrådnelse osv. Tak :)

    Slet
  4. Sikke et dejligt havebassin, og så hyggeligt med det ekstra dyreliv

   SvarSlet
  5. Jeg synes det er et smukt havebassin, men jeg forstår ikke helt, hvorfor det skal tømmes hvert år? Det må være et fantastisk med det dyreliv, du beskriver. Det kunne jeg godt tænke mig. Men John vil ikke have vand i haven (det ville blive hans dont), og så må jeg nøjes med at kigge over skulderen hos min bror, der har en havedam fyldt med salamandere, fisk og frøer. Han kan ikke have guldfisk, de bliver spist af hejren med det samme. Så han har sorte fisk (husker ikke navnet), som også spiser af de alger, der kommer.

   SvarSlet
   Svar
   1. Smart med fisk der spiser alger, det må vi vist have kigget nærmere på.
    Dammen skal renses da den bliver plumret med tiden pga. bladnedfald mv.

    Slet
  6. Den dam ser virkelig dejlig ud, tak for gennemgangen :) Kan være jeg vil have en, når børnene ikke er helt så meget i "lad os hoppe i havedammen" aldren :)

   KH
   Marianne

   SvarSlet
   Svar
   1. Det glæder mig at du kunne lide det - vand kan skabes i haven på mange måder og i stort eller lille omfang, og der er masser af inspiration på Havefolket i denne uge :)

    Slet

  ANNONCE