fredag den 19. april 2013

GIV DIN TRÆKASSE ET FÓR

trækasse
HAVETIPS

De ser så søde ud de gamle trækasser, når der er plantet blomster i. Husk at fore kassen inden du planter den til. Det er pærelet. 

TEKST & FOTO: MARIANNE




Har du erhvervet dig en gammel trækasse på et loppemarked eller i din morfars haveskur, så kan den forvandles til den sødeste plantekumme på ingen tid. Sidste år smed jeg bare jord i og og plantede til, men hvis der bare gik én dag i solen uden vanding, tørrede den så meget ud, at vandet løb lige igennem, når jeg vandede. Drøn-upraktisk!



Og hvis den står og er våd hele tiden med jorden lagt direkte i trækassen, så rådner den nemt på kun én sæson. Og det er jo ret ærgerligt, hvis nu det er en rigtig sød og måske også halvdyr trækasse, du har. Du skal derfor fore den. Med plastik (opklippet sort sæk, f.eks.) eller med bobleplast og fiberdug. Se her.



MATERIALER:

Plastik, bobleplast, fiberdug, jord, blomster


FORING
"Man tager en trækasse". Lægger et stykke bobleplast i bunden og prikker huller i. Hvis der er afstand mellem "bundbrædderne" er det oplagt det er dér, du prikker huller. Så er der mindre risiko for at din trækasse rådner hurtigt. Ovenpå lægger du fiberdugen i passende størrelse.





DRÆN
Så lægger du en bund af lecasten. Jeg har brugt de små - de koster ikke alverden. Nogle mennesker lægger dem i en nylonstrømpe, så de kan genbruges. Det gør jeg også nogle gange i potter, hvor rumfanget/diameteren er mindre. Her lægger jeg dem bare direkte og så glæder jeg mig over at de lufter jorden, når den hældes på komposten efter endt sæson.

PLANT
I med jord og planter. Husk at du ikke skal plante alt for tæt, de vokser jo til. Stedmoder som disse kan du faktisk have glæde af hele sæsonen, når blot du løbende klipper de visne blomster af, og én eller to gange i sæsonen klipper dem ned, når de er blevet ranglede. Og hvis du har givet 20-30 kr. for blomsterne, må man sige at glæden varer længe. Nu også med kasse.





Tjuhej - frem med næste trækasse og så fremdeles. Det er da både sødt og ligetil, ikke?




14 kommentarer:

 1. Tak for vejledningen - ja, det var jo ikke så svært - og det ser rigtig godt ud :)

  SvarSlet
 2. Smart tip, tak for det;)

  SvarSlet
 3. Fikst. Det var en fin opskrift. Det glæder mig at høre at leca ikke er et problem i komposten. Jeg tømte krukker og opdagede først for sent at der var leca

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jo et vulkansk materiale, og det både lufter og holder på fugten.

   Slet
 4. Super idé, jeg har nemlig i vinter erhvervet ca. 30 mindre trækasser fra et gammelt tømrerfirma, og har ikke rigtig haft nogle planer med dem, ville bare have dem fordi de har noget patina.

  SvarSlet
  Svar
  1. Er du så VIMMER, du er heldig. Jamen så har du måske et og andet, du kan plante i dem. Ellers er der jo plantemarkeder snart. Kik evt under 'DET SKER'.

   Kasserne (eller nogen af dem) kan jo også bruges som reoler. I drivhuse eller på mure, skure o.lign.

   God fornøjelse med dem.

   Slet
 5. Hej Marianne.Supergod ide.Har en fin aflang trækasse med hank.......den skal da lige have din behandling og så i med skønne stedmoder.Er sikker på den vil pynte ved min nye pergola/terrasse.Rigtig god weekend til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bliver da yndigt, Jette. Den viser du frem til os alle, når du arrangeret og gjort ved ikke? :) Glæder mig allerede!

   Slet
  2. Du kan lilnke til denne artikel og så lægge dit eget link her, når det er klar. :)

   Slet
 6. Tak for tippet - det ser skønt ud!

  SvarSlet
  Svar
  1. Værsgo´! :) JA, man blliver bare så glad af at akikke ind i en smilende stedmoders ansigt!

   Slet
 7. Rigtig fin ide! Jeg må da lige rundt ig se om jeg kan finde nogen :)
  Tak for fiffet ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellers har jeg nok én som tak for chilliopdrættet! ;)

   Slet
 8. Hov , det fif må da osse kunne bruges til en gammel spånflet kurv,, eller hwa??
  Jeg har aldrig kunnet nænne at smide den ud, men den har været for usikker til at kunne bruges til noget effiktivt. her er løsningen , tak for tipset. det skal prøves.
  forårs hilsner Gunvor

  SvarSlet

ANNONCE