søndag den 14. april 2013

MIT DRIVHUS - MIT KONFUSENBO

drivhusTEMA: DRIVHUS

Drivhuset er på en måde det allerhelligste - en katedral - hvorfra alting kommer og alting ender. Mit drivhus har både givet stor frustration og været kilde til uendelig lykke.

TEKST & FOTO: MARIANNE


Drivhuset i min have er et, der stod der i forvejen, da vi overtog huset for 14 år siden. Jeg tror det er et nedtagningsdrivhus, for glassene passer ikke ordentligt sammen med skelettet, og der har heller ikke været nok, for endevæggen består af plastplader. Det har hverken balustre og gesvejsninger, indbygget vandingsanlæg eller sandfarvede klinker i sildebensmønster, og det er for den sags skyld heller ikke særlig praktisk. Lågerne piber hjerteskærende hver eneste gang jeg åbner og lukker dem. Du ved, sådan en tandlægeborelyd, der ikke gør det allerbedste for tinnitus og sarte nerver.

De automatiske vindueslukkemekanismer er helt forvitrede og sidder håbløst fast, trods både blid overtalelse, hårde gok med papegøjetangen og lindrende oliekur. Jorden burde have været skiftet ud for nogle år eller 5 siden og det er ikke hvert år, jeg får renset mit drivhus ned. For nu at sige det mildt.

DET ER MIT DRIVHUS
Ikke desto mindre virker det - både på mig og på alle de afgrøder og blomster, jeg kan bære ud af det. Et år har det været chili i "industrielle mængder", som selv min kinesiske svoger, der er kok, har været begejstret for. Andre år har jeg kunnet lave de allerlækreste basilikumpestoer, som vi kunne spise til både tomater og agurker, samme sted fra, hele sommeren.drivhus

De seneste år er jeg begyndt at bruge mit drivhus hele året. Det var efter staudesåningsdillen begyndte at brede sig, og de skal jo sås sent efterår og vinter og så "overvintre" i drivhuset, gerne med sne på, hvis der er noget at tage af, og det har der jo været, må man sige. Desuden stiller jeg alle de pottede krydderurter derind og de klarer selv sådan en fimbulvinter, vi lige har haft i fin stil med noget fiberdug over.

Det at mit drivhus bliver brugt om vinteren har gjort, at jeg jævnligt "havde noget jeg skulle" derude, kunne gå for mig selv, vegetere og genfinde den stemning, indeni, som altid - og jeg mener ALTID uanset alt andet, opstår i mig, når jeg træder ind i et drivhus. Nogle siger at der i drivhuset opstår en slags ionvending, og at det er sundt for hele den menneskelige organisme. Det kan sagtens være - det er faktisk ret sandsynligt. Men for mig handler det om at være i et aflukket rum, der beskytter for vejr og vind, og et rum, der alligevel er en del af den omgivende natur. Et rum, der emmer af vækst og fortættet .... kærlighed, er jeg lige ved at sige. For sådan opfatter jeg det. Jeg ved godt det kan lyde en anelse sært eller frelst eller "overgearet", men jeg mener det.


drivhus
Mit drivhus betyder for mig frihed og et koncentreret helle. Det er dér alle mine håb og forventninger spirer, dér mine sorger fordufter, dér jeg genoplader. Når jeg træder ud af drivhuset igen er de transformeret, forandret og omdannet. Uden jeg ved rigtigt af det, er mit syn på de tanker, der tyngede mit sind blevet lyst, opbyggeligt og positivt. Og i de nætter, hvor der er risiko for frost, går jeg ud hver aften (eller nat, hvis jeg har glemt det) og tænder lys i lanterner og stager for at hæve temperaturen. Man får et ret personligt forhold til sit drivhus, hvis man har været i det både dag og nat.

Jeg har tit søvnproblemer, og vågner ret ofte før Vorherre har gnedet søvnen ud af øjnene og solen er stået op. Nogle gange sidder jeg sådan en sommermorgen på 1. række ved "orkestergraven", med fuglekoncerten klingende i ørerne, på min havetrappe med en kop te, og ser solen stige og de første stråler ramme drivhusets tag. Lige dér, når solen rammer og jeg kan lade tæerne glide gennem det fugtige græs på vej over til mit drivhus - dér svulmer mit hjerte og en stilhed, blandet med lys og lykke, breder sig i mig.


drivhusLYKKEN I DRIVHUSET
Men det har ikke været ren og skær lykke det hele. I lange - meget lange - tider har jeg gået og været dybt frustreret over at jeg ikke ejede sådan et smukt hvid drivhus, halvt nedgravet med kampestensfundament og med muret pejs, hvide lægter, gesvejsninger på tagryggen, isolerede ruder, automatisk udluftning og vandingssystem. Det var det eneste, der ville gøre mig rigtig glad. Jeg så ligesom slet ikke dét, der var. Dét jeg ejede. Dét som var mit.

Det var ligesom kun der i det hvide, smukke, pletfrie og perfekte drivhus, at lykken kunne trives, troede jeg. Det ville være den ultimative lykke at eje sådan ét. Ja, og det vil jo helt sikkert også være mere end storartet, faktisk helt vidunderligt på alle tænkelige måder, men lykken bor jo ikke kun i drømmen om sådan et drivhus. Den bor lige nede i hjørnet af min egen have.


"Nogle gange ligger lykken lige for fødderne af én, man ser den bare ikke. Vejen derhen starter med det første skridt".

Det kan være du er haveblogger, madblogger, indretningsblogger eller blogger om alt muligt andet. Det kan også være du mest er på Facebook, på Instagram, Pinterest eller Twitter. I hvertfald er du rigtig glad for dit drivhus, og det er måske lige så vindt og skævt og utæt som mit. Eller også er det den hvide drøm med gesvejsningerne eller noget helt tredie. Fortæl os om det. Fortæl os og alle vores læsere, hvad dit drivhus gør for dig

Læg gerne link i kommentarerne nedenfor (ikke virksomheder), men lov os også at linke til vores side, der handler om drivhus. Så kan flest muligt nemlig få glæde af alle de gode historier!


9 kommentarer:

 1. Jeg har ikke noget drivhus, jeg har en udestue - med et upraktisk trægulv - men jeg ELSKER den.

  Hvis jeg ikke havde min udestue, kunne jeg slet ikke have gang i al den forspiring jeg har gang i lige nu, for det ville jeg ikke have vinduesplads til!

  Selvfølgelig begrænser trægulvet mine udfoldelser en smule.
  Jeg kan f.eks. ikke bare spule med haveslangen, når der skal forårsklargøres, men må i gang med klud og spand - det er dog overstået for i år. JUHU!

  Trægulvet hindrer mig dog ikke i, at dyrke tomater hele sommeren :)

  Jeg har dog for længst besluttet, at når jeg en gang har en pose penge i overskud, så skal trægulvet udskiftes med klinker/fliser...Det glæder jeg mig til. Så slipper jeg også for bekymringer om træet nu rådner pga. kondensvand/smeltevand om foråret - altså en ren win-win situation.

  Nu er der jo ikke noget til hindring for både at have udestue OG drivhus hvis man har plads til det, men det har jeg ikke.
  Min have er kun på 200m2, og jeg har brug for hver eneste kvadratcentimeter bed jeg kan få. :)

  Rent praktisk, så er matriklens bebyggelsesprocent vist allerede overskredet pga. et ekstra skur de tidligere ejere satte op.

  Summasummarum. Selvom man ikke har et drivhus, kan en udestue langt henad vejen fungere som et :)

  SvarSlet
 2. Vi fik drivhus sidste år, i forbindelse med nedrivning af nogle meget grimme udhuse. Det står på terrassen, er grønt og på 11,5 kvm. Det skulle være så stort, at vi også kunne sidde derinde og hygge med kaffe og kage, og læse blade/bøger. Så er der plads til 5 kappillærkasser med tomater, agurk og deslige, og plads til basilikum og et lille plantebord.
  Det er skønt at kunne gå ud i sit drivhus og hente forsyninger, og det bliver også brugt til spiring af stauder og sommerblomster.

  Gitte www.majasarv.blogspot.dk

  SvarSlet
 3. Drivhusdrøm, drivhusdrøm, drivhusdrøm! Jeg håper og tror at en dag blir det virkelig!

  SvarSlet
 4. Har lagt ut et bilde av vårt "allerhelligste" i dag hvis noen vil se. Når det gjelder å produsere planter er det flott å ha et drivhus. I det ordentlige hus blir det fort for varmt og for tørt osv osv. I tillegg kan man grise litt i drivhuset med vann og jord og alskens, herlig!

  SvarSlet
 5. Jeg er vild med mit drivhus, som jeg byggede for næsten 3 år siden. Jeg skriver jævnligt om det på bloggen www.havenr18.blogspot.dk.
  Nogle af det første billeder findes lige her: http://havenr18.blogspot.dk/search/label/drivhus?updated-max=2011-04-17T05:18:00-07:00&max-results=20&start=36&by-date=false
  De seneste billeder fra drivhuset er fra i dag, og findes på forsiden. Der er allerede godt gang i væksten inde i den varme have. Du er mere end velkommen til at kigge forbi.

  SvarSlet
 6. Jeg kom lige til at tænke på at vi også ser på drivhuse på www.voreskolonihaver.dk. Måske kan du finde inspiration her: http://www.voreskolonihaver.dk/group/drivhuset/forum/topics/vis-os-dit-drivhus.

  SvarSlet
 7. Jeg elsker mit drivhus, som jeg fik i år 2004. Den skønneste gave med så mange glæder indbygget :-)
  Venlig hilsen
  Bente Holst
  http://benteholst.blogspot.dk/

  SvarSlet
 8. Dejlig artikel :)
  Jeg har også et drivhus, jeg er meget glad for! Har for første gang også brugt det i vinter til såning af stauder. Stor er glæden når jeg nu kan se, at de begynder at pible frem :)
  Elsker mit drivhus! Her kan jeg gå og nørkle og drømme og finde ro :)

  SvarSlet
 9. Skønt indlæg og skønt at du fik øjnene op for den guldgrube af muligheder du har i dit glashus.

  Om man fylder sit glashus med krims-krams eller planter til sidste kvm.cm eller man laver hyggerum til filosofiske kaffesnakke er "et fedt"!! Bare vi hver især hygger os derude, med lige nøjagtig det som gør os glade. Og man kan kun blive glad af at have et drivhus - stort eller lille, gammel eller nyt!

  Jeg er lige kommet ind fra mit eget drivhus, som endelig er kommet rigtigt igang efter denne laaaange vinter, så nu vil jeg også skrive et jubelindlæg om drivhusglæder.

  Drivhushyggehaveknus fra fru friis :o)

  SvarSlet

ANNONCE