torsdag den 25. april 2013

STAUDESTEDET

Staudestedet
PORTRÆT

Anne ejer en af de små planteskoler vi elsker at besøge. Enten på hendes stand på forskellige markeder eller på Djursland, hvor planteskolen Staudestedet holder til.


TEKST: MARIANNE
FOTO: ANNE MØLLER SVANE

Der er måske én og anden haveejer og planteelsker, der har gået rundt med drømmen om at forvandle sin have til en planteskole. Jeg har i hvert fald, når jeg hvert forår står med mange, mange hyldemeter af små potter med jomfruelige planter klar til udplantning. Og når jeg tænker på hvor morsomt det er at mangfoldiggøre planter, så kribler det endnu mere i fingrene. Læs her om, hvordan Anne gik fra drøm til virkelighed.

FRA HAVE TIL PLANTESKOLE
Da Anne ventede sit mellemste barn, havde travlt med job, stort landbrug, og så alt det løse en husholdning nu kan byde på, måtte hun se i øjnene at den gamle landbohaves bede var ved at gro til i ukrudt. Og der var jo rigeligt at se til i forvejen.

Staudestedet


Men da hun begyndte at tale om at nedlægge bedene, bad hendes dengang 3-4 årige søn så mindeligt om at
de blev der. Han elskede haven og hjælper stadig den dag i dag med i det, der med tiden blev til sin mors planteskole - Staudestedet. Så der blev delt planter, gravet op, pottet, stiklingeformeret og gjort ved, og pludselig stod Anne med et hav af planter, hun ikke vidste hvor hun skulle gøre af.

På sidelinjen fulgte Anne med i sin veninde Tina Møllers planteskole "Staudemarken" i Nordjylland og på et splitsekund blev Anne  hooked på tanken om at starte sin egen planteskole, at drømmen voksede og blev til virkelighed. Det betød - og betyder - så at Anne har to jobs. Hun skal passe et job som ingeniør i det daglige, og så hendes altoverskyggende hobby - stauder. Hun trapper langsomt ned i timer som ingeniør og hun trives faktisk rigtigt godt med at have begge dele. Så er der både til hjerne og hjerte.

TRAVLHED I FAMILIEN
Da vi taler sammen, Anne og jeg, fortæller hun at de netop nu, grundet det 3 ugers forsinkede forår, står med 15-20.000 småplanter, fordelt på 3-400 forskellige sorter, der skal pottes op og passes til den kommende sæson. 15-20.000! Det er immervæk en del. For det er jo foruden de planter, der allerede står og har vokset sig stærke fra sidste sæson.

Staudestedet

Fordi det er stauder hun sælger, har Staudestedet ingen drivhuse og af samme grund følger hun vejrliget. Når alle planterne er ankommet, er der derfor stor travlhed i familien. Mand og børn sættes i sving, og alle hjælper dér, hvor det er nødvendigt. Med den daglige husholdning, mens mor er udendørs, samt med potning, jord, vanding, oprydning osv. osv.

EGEN HAVE
Er der så tid til at komme ud i sin egen have, når man har så meget om ørerne? "Hmm", siger Anne og tygger lidt på spørgsmålet. "Haven her er jo på ca. 1 ha, og vi har både landbohave med en hel del staudebede på 60-70 m2, masser af græs, fodboldbane, trampoliner og så terrasserne. Så selvfølgelig kommer jeg ikke så meget derud i de travle perioder, men nu er der styr på den. Jeg planter så tæt at ukrudtet ikke har plads til at komme op. Og så har jeg den indstilling, at jeg når det, jeg når". Det lyder som en dejlig sund indstilling, mange kan lade sig inspirere af.

ÆRLIGHED
Anne fortæller, at mange af hendes kunder ofte kommer og beder hende om at give et bud på indretning af både bede og haver, og de beder hende også om at komme ud til sig og give råd. Men her holder Anne sig til "sin læst", og henviser i stedet for til Kjeld Slot, der ved hvad han taler om. "Han kan altid finde en vinkel på haver, som gør at de får personlighed", siger hun. "Hjemme hos os havde vi en bunke kampesten, og vi ville så gerne have en trappe. Men hvor skulle den føre hen? Og da vi bor lige i nærheden af Danmarks præstegård og havde udsigt til et helt vidunderligt kirketårn, fandt Kjeld Slot ud af, at det var oplagt at føre den op til den skønneste udsigt. Det havde vi aldrig selv fundet på, og vi nyder det i fulde drag!

Staudestedet


SERVICE OG GENNEMSKUELIGE PRISER
Anne selv har dog masser af god service til sine kunder på planteskolen. Hun har en rigtig god næse for hvad der er smukt og attraktivt i haverne, og hun griner lidt, når hun fortæller, at hun kun indkøber de planter hun selv kan lide. Jeg prøvede en gang at købe det, jeg troede andre kunne lide, men når folk står med planterne og jeg får at vide, hvad de vil bruge dem til, eller hvor de har tænkt sig at sætte dem, og de er til en vinduesudsigt, om de skal beklæde en bakke eller hvad det nu er, og jeg så kan høre, at det her vil slet ikke gå, så er det ikke sjældent, at jeg siger: Lad være med at købe dem der.

Staudestedet


Og så går vi rundt og finder planter frem, som jeg ved de vil få glæde af, og som er til at holde det sted, hvor de vil sætte dem. Der er jo så mange parametre i en have; lys, jordbundsforhold, blæst, foruden farveholdningen og vækstformen, og det er jo ikke altid mine kunder selv har gjort sig tanker om det inden de kommer.

Jeg har også selv bedst kunnet lide det enkle og gennemskuelige. Derfor er mine priser også til at have med at gøre. Jeg gør en dyd ud af at man får det, man betaler for. Derfor følger priserne også pottens størrelse, og jo større potten er, desto bedre rodnet har planten, fordi den har stået og er groet til.

HITPLANTER
På spørgsmålet om, hvilke planter folk så gerne vil have, fortæller hun, at det jo er meget forskelligt. Men de lyserøde, blå, lysegule, creme og lilla nuancer er stadig i top. Dernæst er det duftplanter og skærmplanter, der efterspørges. Og det er alle planter, som man kan finde på Staudestedet.

Staudestedet

Du kan vinde et gavekort til Staudestedet, læs mere om konkurrencen i HAVEFOLKET.

4 kommentarer:

 1. Spændende at læse om Staudestedet, det er en god planteskole med gode priser. Jeg har af og til handlet hos Anne, Grundlovsdag sidste år fik vi også hilst på hinanden. Hyggeligt. Hvis jeg når det, vil jeg deltage i konkurrencen.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 2. Hej Anne,jeg har lige læst om din planteskole og det var spændende læsning.Du har rigtig mange planter i din planteskoleog sikken en orden. Det er et smukt stuehus,du bor i.
  Hilsen Hanne

  SvarSlet
 3. Fantastisk planteskole i de mest fantastisk omgivelser på nordsiden af Djursland - jeg kan varmt anbefale et besøg hos Anne for her er fristelserne store og da jeg var der ude sidste forår - kunne mand og børn knap være med i bilen hjem fra sommerhus ;0)

  Hatten af og tak til din søn Anne......fantastisk at du tog springet og udlever din drøm - tror snart jeg må kigge forbi igen :0)

  Jeg vil se om jeg ikke skulle kunne finde tid til at deltage i konkurrencen for det gavekort vil jeg utrolig gerne vinde :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 4. Tusind tak for alle jeres søde ord:-) Det er altid hyggeligt at møde jer bloggere og netkunder og få sat ansigt på:-) God forårsweekend. Mange hilsner Anne, Staudestedet

  SvarSlet

ANNONCE