søndag den 14. april 2013

TEMA: DRIV I DIT DRIVHUS


UGENS LEDER

At eje sit eget drivhus vinder mere og mere frem i disse tider og tendensen vil sandsynligvis boome endnu mere de kommende år. Særligt her på de nordlige breddegrader, hvor vejrliget i ydersæsonerne ofte driller på den ene eller anden måde med blæst, kulde og regn, er det fantastisk at kunne være ude - inde.

Der er også en stigende interesse for at frembringe og dyrke selv, frem for at købe færdige planter. Det være sig både stauder, sommerblomster og ikke mindst spiselige grøntsager. Og det er et drivhus jo særligt egnet til, for både planter og mennesker vokser i et væksthus.


Nogle bruger deres drivhus som et ekstra rum, dækker op, sover der, inviterer gæster i det. Andre bruger det som det sted, de kan kickstarte alle de spiselige urter og grøntsager i de kolde forårsmåneder, og ligeledes i sensommeren og langt ud på et forblæst efterår kan et drivhus forlænge sæsonen med en måned eller to. Nogle bruger det til begge dele - mulighederne er mange!

For når solen skinner er der som en hed, fugtig, dirrende og levende dag i junglen derinde. Og det er jo noget de kan lide alle de planter vi med tiden har indført og dyrker og spiser med allerstørste velbehag. Og alle de vækster, der kommer fra andre breddegrader, de trives og overlever vinterens lange, stivfrosne måneder, når de står under tag - her højt mod nord, takket være et drivhus.

Et drivhus har helt sit eget liv. Skadedyr kan pludselig tage fat, fordi det er et mikromiljø, hvor fugle og andre insekter ikke sådan lige kan komme og give en hånd (eller næb) med i udryddelsen. Tørke, solskoldede blade eller myrer - jo jo, der er faktisk en del faldgruber. Dem skal vi bare have lært om - selvom jeg altid bladrer forbi i bøgerne, fordi jeg synes det ser så ulækkert ud.

Et sundt drivhus med masser af udluftning, det er guld værd. 

Vi lader for en kort stund hånt om udfordringerne med skadedyr og utøj, selvom det også har sin berettigelse at fortælle om. Vi skal nok vende tilbage til det. Dette tema handler om, hvordan du kan skabe en dejlig fredfyldt, levende, æstetisk, spændende og frodig tilværelse i dit drivhus - uanset om det er et lille skævt drivhus af genbrugsvinduer, eller om det er et forkromet et med arkitekttegnede balustre og gesimser. Eller bare et drivhus - måske i plast?

Glæd dig til at følge ugens artikler. Og lad dig endelig inspirere til at fortælle os og vise os dit. Læg et link til HAVEFOLKET og skriv det gerne i kommentarerne her på siden. Så er der endnu flere der får glæde af det! Her er plads til alle! Mangfoldigheden længe leve!


God fornøjelse!



Ugens artikler om DRIVHUSET:

MIT DRIVHUS - MIT KONFUSENBO
Drivhuset er på en måde det allerhelligste - en katedral - hvorfra alting kommer og alting ender. Mit drivhus har både givet stor frustration og været kilde til uendelig lykke.




LÆKKERIER TIL DRIVHUSET
I et drivhus skal der naturligvis være plads til planter, men der er jo ikke nogen der siger at der ikke også kan være plads til lidt møbler og nips.




HER ER MIT DRIVHUS
Drømmen om et stort drivhus har jeg haft i  mange, mange år, men jeg anså det nærmest for en umulighed, at den drøm skulle gå i opfyldelse.






Læs eller genlæs også:

VIS MIG DIT DRIVHUS
Boganmeldelse af Claus Dalbys bog med inspiration fra masser af drivhuse





DUBLINS BOTANISKE HAVE
Billedreportage fra en tur i Dublins botaniske have i det tidlige forår.








Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.

1 kommentar:

  1. Ved ikke om jeg har overset noget, men kunne godt tænke mig lidt om hvordan man opvarmer sit drivhus/udestue her i vinter, blot så der ikke er frostgrader.
    Er rigtig glad for de mange indlæg I laver her på siden. Det skal I have tak for.

    SvarSlet

ANNONCE