søndag den 21. april 2013

TEMA: HAVEN I FARVER


UGENS LEDER

Ja, vi har lånt titlen til denne uges tema fra en fantastisk bog om emnet - nemlig Nori og Sandra Popes skønne bog af samme navn. Den er en helt uvurderlig skattekiste om deres arbejde med farverne i haven i Somerset. Har du den ikke allerede, må du ikke snyde dig selv for et kig i den. Den er ganske inspirerende!


Hvis du har læst med her på HAVEFOLKET et stykke tid og har læst om "de skønne blå", vil du nok ikke være i tvivl om, at jeg selv sværger til de grønne, lime, hvide, blå og lilla nuancer og har gjort det i mange år. Først de senere år har purpur, rosa og orange fået lov til at komme videre fra køkkenhaven og ind i mine bede, og det har været en sand øjenåbner for mig, hvordan de kan kombineres på kryds og tværs for tilsammen at danne præcis den stemning, jeg netop elsker. I min have fungerer de rosa og pink ikke uden et tvist af de hvide, gule eller orange. Her får jeg dybden, livet og det grøftekantspræg, som jeg falder for gang på gang. Jeg var bare ikke klar over det, før jeg begyndte at eksperimentere!

Når man taler om farver i haven er der selvsagt mange indgangsvinkler hertil. Nogle sværger 100% til tone-i-tone bede (dvs. hvor man holder fast i én farve og så varierer nuancerne), andre arbejder med kontrastfarverne og igen er der dem, der udvælger netop de blomster, de elsker og holder af, uden den store skelen til farvespektret på det overordnede plan. Intet er bedre eller ringere end andet - det er jo med til at finde den genre, der tilfredsstiller ens eget havehjerte. Har du mon tænkt over, hvilke farver du altid falder for - igen og igen?

I denne uges tema vil vi forsøge at give lidt inspiration til måske at prøve kræfter med nye dele af farvespektret ... eller bare på en ny måde. Vi viser farvekombinationer frem i forskellige afdelinger af farvecirklen, både tone-i-tone og absolut også i brug af kontrasterne. Læs endelig med og lad os høre din mening.

Og så skal jeg huske at fortælle, at vi har opretttet en side, "PLANTER", der kan give dig overblik over alle de planter vi har portrætteret her i magasinet. Siden vil løbende blive opdateret med nye planter, efterhånden som vi fortæller om dem.

Velkommen indenfor!
Ugens artikler om HAVEN I FARVER:


SORT & HVIDT
Gennem århundreder har vi forbundet den sorte farve med sorg og død, mens den hvide repræsenterer uskyld, renhed og fred.

FLORLETTE NUANCER
En smuk og let kombination kan skabes med de hvide, blå og lyslilla nuancer blandet med gråt løv.


Haven i farverIDEER TIL DIT FLORLETTE BED
Du kan selv tilplante et bed, der har samme florlette nuancer. Læg både mærke til vækstformerne og farvekombinationerne.


RØD-GUL-GRØN
Efter så mange år med fokus på tone-i-tone bede er de kontrastfyldte bede igen inde i varmen. Og har du ikke et allerede, må du ikke snyde dig selv for dette farveparadis. 

DEN BLÅ OG GULE HAVE
I denne artikel kigger vi på de kølige blå stauder i kombination med de skønneste gule. Læs eller genlæs også:

VITAS ROSENHAVE
Skal roser og klematis med i planerne, når vi planter i staudebedet? Vita Sackville-Wests passion for roser kan måske inspirere.

MRS. WINTHROPS HAVE 
Det er fristende at komponere staudebede tone-i-tone, men brug af kontrastfarver skal ikke underkendes. Se her et specielt eksempel fra Hidcote Manor Garden

DE SKØNNE BLÅ
I vores have topper det blå staudebed i maj-juni måned. De senere år har jeg arbejdet med at forlænge blomstringen ind i efteråret, og vi har nu de blå nuancer i haven fra de første perlehyacinter springer ud i det tidlige forår til stormhatten slutter af.

Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.

4 kommentarer:

 1. Det er en dejlig bog - som jeg er så heldig at have fået som gave.

  Glæder mig meget til at følge med i jeres farvetema. Smukke billeder Lone :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Eva, det er altså en dejlig bog.
   Jeg har læst den flere gange og har fundet stor inspiration i deres måde at anskue farverne på!

   Slet
 2. Er der nogen der ved hvor man kan købe bogen ?

  de seneste år har den stået som udsolgt fra forlaget når jeg har søgt på nettet.
  Jeg har lånt den et par gang på biblioteket - men det er jo ikke helt det samme som at eje den!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Berit

   Ja, den er vist godt nok udsolgt fra forlaget - og har været det i flere år - men jeg kan se, at den er at finde brugt flere steder på nettet, så det er måske en mulighed.

   Slet

ANNONCE