søndag den 7. april 2013

TEMA: SIDDEPLADSER


UGENS LEDER 

Så har vi passeret jævndøgn og sommertiden, hvor havemøblerne stilles frem ligesom uret. Der er måske flere, der endnu ikke har forårsklargjort dem endnu, for vi har jo lige skullet skrabe terrassen fri af sne. Men nu skulle den være ved at være der, og det kan ikke vare længe før vi kan slå bagdelen i sæderne. Hvis du har drivhus, har du sikkert allerede været derude og nyde en kop mokka.

En have med mulighed for at sætte sig ned er en have med mulighed for at nyde. Det er ikke sikkert at havenørden sidder der ret længe, måske bare lige et kort pust, hvis ikke der er mad eller drikke på bordet, simpelthen fordi der er så meget, der liiige skal gøres. Men at kunne sidde ude - midt i skaberværket, midt imellem noget levende, der ånder og giver både liv og ro på samme tid, det er så vederkvægende. Siddepladser er en gave til dig selv, hvis du blot har en lille firkant mod den åbne himmel. Du har sikkert allerede givet dig selv gaven og du elsker sikkert din. I dette tema kigger vi på dem - siddepladserne - og giver lidt inspiration.


Siddepladser kan jo være mange ting. En sten, kanten af dit højbed, stilige rattanhavemøbler, flettede kunstværker, en gynge, jernstole fra kejserinde Wilhelminas tid, arvestykker, kreative paller, klapstole, liggestole... you name it.

Siddepladser i haven har til alle tider været forbundet med ønsket om at kunne sætte sig - lade tiden stå stille, åndedraget lande i bunden af lungespidserne, og lade alle de omkringværende lyde myldre, summe, fløjte, pusle og pippe ind i dine øregange. Lade dem blande sig med ungers grin, hundes gøen, en græsslåmaskine, en bus. Gøgen, det liv, der er omkring dig.

Siddepladser skal jo også kunne råbe til samling. Der skal være plads til alle, plads til dem, der nu skal være og så en ekstra, hvis det nu er. Plads til hygge omkring. Potter og parasoller, planter op ad plankeværker. Tæt på eller langt fra.

At kunne sidde ubemærket og "forsvinde" i det liv, der findes lige nu og her og som bliver større og større, jo mere man iagttager. Det er en lise, der virkelig er værd at unde sig selv. Mange af os har måske en erindring liggende et sted, gemt inde i os fra barndommens dage, måske fra siddepladsen under en solbærbusk? Der kunne vi få øje på både en kat, et egern, et pindsvin, eller måske en bille, der piler hen over jorden. Og den erindring har nu indlejret sig i mængden af naturoplevelser og kan gelejde opmærksomheden til at bemærke noget af alt det levende, der findes lige omkring os. Helt alene i denne verden, det er vi i hvert fald ikke. Selvom der ikke er andre. Og det - uanset, hvor og hvordan, vi sidder i vores haver.

Tag et kig med i dette tema - for vi har kigget på siddepladser. 


God fornøjelse!Ugens artikler om SIDDEPLADSER:

TAG ET HVIL I DEN ENGELSKE HAVE
Vi har samlet en hel dyne af inspiration fra de engelske haver. Se med og find din yndlingsplads i det grønne.

SKAL VI FLYDE?
Værsgo' og sæt jer ned - eller læg jer hvis I lyster. I dag skal vi nemlig rigtigt drive den af.

SIDDEPLADSER
En have med mange siddepladser indbyder til hygge og hvisker om god tidMen bruger vi dem?

Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.

4 kommentarer:

 1. Dejligt med siddepladser i haven, men lige nu bliver jeg inde, der kommer sne og slud i voldsomme mængder lige nu. For en time siden skinnede solen.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, så har det været en time og et kvarter om at komme til Bagsværd, for netop som jeg sad og tænkte:'de har da ikke helt forår på Samsø', så stod det ned med skrå slud og sne udenfor mine vinduer. April ER og bliver april! En god gammel vægelsindet kælling! ;)

   Hyg!

   Slet
 2. Jeg har drivhus, og ja, det var skønt at sidde derude, mens solens stråler varmede det hele op derude. Tak for kigget! - Du har en spændende blog.

  http://benteholst.blogspot.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Vel mødt i havefolket, Bente
   JA, det er bare så vidunderligt at kunne side derude og iagttage det hele gennem glas. Varmt - og i fred for blæst og forårskulde.

   Vi er nu 5 bloggere om dette havemagasin og du skal være mere end velkommen til at få din blog med i blogrullen, hvis du er interesseret. Skriv en mail til os, så lægger vi den på.

   Slet

ANNONCE