søndag den 28. april 2013

TEMA: VAND I HAVENUGENS LEDER

At vand har en beroligende og stemningsskabende effekt på nervesystemet og sindet er en velkendt sag. Vand er selve livets kilde. Det er her liv starter, det er det, liv består af og ingen levende organismer kan leve uden. 

I haven slæber vi gerne rundt på vandkander og haveslanger, men vi - både dyr, insekter, fugle og mennesker - nyder jo også at "være sammen" med vand. For vand drager. 


Da jeg var en ung kvinde boede jeg i Espergærde på Nordsjællands østkyst. Jeg havde mange grunde til at cykle alene omkring i omegnen, og det gjorde jeg så. Op og ned langs kysten på Gammelstrandvej, ud på molerne i havnene i Sletten, Humlebæk og Espergærde. Bare for at nyde lyset, luften og energien fra Øresund. Men det allerbedste var at cykle ind i Egebæksvang Skov og hen til Salamanderdammene, som var to "søster-søer". De var omgivet af flere åløb dybt beliggende i skrænter, der var bevokset med ranunkler, iris, brøndkarse og mange andre vidunderlige "vandelskende planter". Dér kunne jeg bruge timer, bare sidde der og vegetere. Falde i søvn, vågne omgivet af træernes flimren i vandspejlet og den ro, der sænker sig i en, når man har siddet og genfundet sine egne dybder i søen.

Der skulle gå rigtigt mange år med hus og have, før jeg blev klar over, at vand i haven - også bare en "lille pyt" kunne give samme fornemmelse af at have kontakt med sig selv og den omgivende natur. På én gang. Men nu er den der, pytten, og hele familien og alle de beboere, hvis plet på moder jord, vi "låner" nyder rigtigt godt af den.

Der er mange vinkler på vand for et havemenneske; regnbede, vandopsamling og genanvendelse af regnvandet, drypvanding, vandreservoirer ... vi kunne blive ved. Ja, og det gør vi også hen over sommeren, bare rolig! Denne gang er vores fokus på at give dig inspiration, så du kan få vand i haven. En lille eller en stor "pyt". En, der kan blive klar på et par timer eller et noget større projekt, som du vil kunne nyde de næste 30 år. Vi tager også rundt i kendte haver og iagttager, hvordan vandet indgår i helheden.

Vi håber du vil glædes over denne uges tema. Hvis det ikke lige er dig, kan du jo kigge nærmere på månedens konkurrence, hvor du kan vinde et gavekort til planteskolen Staudestedet. Du skal blot vise os dit dejligste farveflor. Ellers kan du more dig med at læse eller genlæse tidligere temaer, og endelig har vi lavet nogle genveje til emner, som måske interesserer dig, fordi du netop selv lige står med et projekt i din have. Genvejene finder du ude i "kasserne" i højre side.

God fornøjelse!Ugens artikler om VAND I HAVEN :

VAND, VAND OG ATTER VAND
Der findes uendeligt mange spændende løsninger og designs, når det gælder vand i haven. Karina tager os med i et par kendte haver, hvor det virkelig fungerer.

NEMME GENVEJE TIL VAND I HAVEN
Det tager ingen tid (og næsten ingen penge) at lave en miniudgave af en dam. Marianne kommer med et par tips til nemme genveje.VANDSTEN
At have en vandsten i sin have giver en kontinuerlig fornemmelse af liv. Karina fortæller om oplevelsen med sin.


DA VI FIK HAVEDAM
Gæsteblogger Ulla (fra bloggen "Frk. Anemone") og hendes mand Malcolm har lavet en rigtig dam i deres have. Her kan du følge processen, få tips og inspireres.

Læs eller genlæs også:

ALHAMBRA
Der findes mange fantastiske steder i verden, og jeg har været så heldig at besøge ét af dem - Alhambra.
ANNE CHAMBERS' PARADIS
Mon ikke du kender dette element? Det er fra haven ved Kiftsgate Court, der ligger smukt i bakkerne i engelske Cotswold. En have skabt af tre generationer af kvinder. Og haven er stadigvæk i familiens eje.BOTANISK HAVE I VANCOUVER
Skøn lang billedreportage fra VanDusen Garden, den botaniske have i Vancouver i staten British Columbia i det sydvestligste Canada.
Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.


1 kommentar:

  1. Genialt med temahenvisningerne, dem vil jeg komme til at bruge flittigt. Tak for det! ;o)

    SvarSlet

ANNONCE