mandag den 29. april 2013

VAND, VAND OG ATTER VAND

Vand i havenVAND I HAVEN 

Man kan have vand i haven på mange forskellige måder, og der findes løsninger i både stort og småt. Læs med her og se et par flotte og inspirerende eksempler. 

TEKST: KARINA 
FOTO: LENE & KARINA 

Vi skal her på en tur rundt i nogle af Danmarks dejligste haver og se på vand, og hvilke lydmæssige og optiske effekter vand kan bringe, afhængigt af hvordan man bruger elementet.  

Vand i haven


EN HAVEDAM 
Leder man efter inspiration til vand i haven er Haveselskabets Have på Frederiksberg et godt sted at besøge. Søen, som I kan se her, har været en del af haven i over hundrede år, hvilket også betyder at den fremstår som en helt naturlig del af dette haveparti. I søen er der masser af dyreliv, som sammen med de smukke, omkringvoksende træer er med til at lukke byen ude for en stund.
Vand i haven


ET STØBT BASSIN
Det er også i Haveselskabets Have man finder Vandhaven, som oprindeligt er tegnet af Eigil Kjær og senere moderniseret af havearkitekt Jane Schul. Vandhaven er et lukket rum, hvor en en smuk, gammel murstensvæg, en langstrakt pergola og en galgegang rammer haven ind. Kvindefiguren som står i midten af bassinet er skabt af kunstneren Erhard Henning, og var en del af den oprindelige vandhave, og den pryder fortsat haven i dag.

Vand i haven


I 2007 blev bassinet renoveret og nye granitkanter etableret. Træder man ud på den store bordursten kan man krydse vandoverfladen, hvilket giver oplevelsen en ekstra dimension.

Haveselskabets Have kan man besøge året rundt og døgnet rundt. Tryk på linket for adresse og yderligere information.


Vand i havenET BASSIN OG EN REGNVANDSOPSAMLER I ÉT
Et yndet motiv fra Haven i Hune er dette smukke bassin som er opmuret i fundablokke. Ikke alene giver bassinets svungende bevægelse en flot virkning i haven, det opsamler også regnvand, som kan leveres videre ud i haven ved hjælp af dykpumper. Det fine andehus har Annes mand, Claus Bonderup, tegnet som en gave til fruen.
Haven i Hune er i øvrigt åben for publikum fra lørdag den 27. april til og med søndag den 29. september, hvor du i havehuset kan få "opskriften" på dette bassin. På linket kan du læse mere om sæson 2013, adresse og ophold.
Vand i haven
ET SPEJLBASSIN 
Hos havearkitekt Kjeld Slot spejles himlen og de omkringliggende træer i det runde jernbassin, som ses på første billede. Det afgørende for spejlbassinets funktion er den store vandoverflade og ikke dybden på bassinet. Bassinet her har blot en dybde på 15 cm, men effekten er stor.

EN ZINKBAKKE MED ET PAR STEN
Hvis man ikke har pladsen til et spejlbassin i dette format, kan det jo både formes og udføres i de mål som passer ind. Alternativt kan man fylde vand i en zinkbakke, som på sidste billede foroven. Også denne lille vandinstallation er fra Kjeld Slots have, hvor et par søsten bryder vandoverfladen på sin egen dekorative og enkle måde.

Skulle få lyst til at få syn for sagerne, så er der rig mulighed for dette under Kjeld Slots Havefestivalsom finder sted i Ellipsehaverne ved Ebeltoft den 15. og 16. juni (2013).

Vand i havenET LILLE SPRINGVANDSBASSIN 
På billederne her er vi hjemme hos Claus Dalby i Risskov, hvor der også er forskellige vandeksempler at finde. Det kvadratiske bassin falder smukt ind i omgivelserne, og giver planterne og de bløde former et flot og stramt modspil.

Vand i haven

EN VÆGFONTÆNE
En vægfontæne er også en mulighed, hvis man vil have vand i haven. Den behagelige lyd fra den stille vandstråle opstår, når vandet rammer overfladen i bassinet forneden.

Vand i haven

Vægfontænen ses her i baggrunden. Foran ses igen et kvadratisk vandbassin hvor en vandstråle er med til at skabe et smukt lydbillede. Strålens symmetriske placering gør heller ikke billedet ringere.

Vand i haven

Til sidst er igen et eksempel på hvordan et spejlbassin kan bruges. Her er det den smukke pavillon der genspejles i den runde vandflade.  Ønsker man sig et spejlbassin i haven, skal man til opgaven alliere sig med en smed, som kan udforme bassinet efter ens ønsker.


2 kommentarer:

  1. Meget smukke eksempler alle sammen og her er mulighed for at lade sig inspirere. Der er bare noget særligt over at se på eller se ud over vand.

    SvarSlet
  2. Tak Lisbeth
    Ja vand i haven er skønt og helt uundværligt.

    SvarSlet

ANNONCE