Kardemomme er et krydderi som mange forbinder med bagværk og julemad, men faktisk kan det pikante krydderi bruges til meget mere end det. I denne artikel kan du både lære mere om den eksotiske og også smukke plante og hvad du kan bruge den til i køkkenet.


TEKST: KARINA, FOTO: MARIANNE
Kardemommeplanten er en flerårig staude og del af ingefærfamilien. De lancetformede blade sidder på lange stilke og den hvide/sartlilla orkidelignenede blomst skyder fra roden. Kardemomme er hjemmehørende i Indien, men dyrkes også i store dele af Asien og de arabiske lande. Planten kan blive helt op til 4 meter høj, men herhjemme bliver den sjældent større end en halv til en hel meter.
Kardemommeplanten blev bragt til Europa omkring 1200-tallet, og er sammen med safran og vanilje et af verdens mest kostbare krydderier. Både frøkapsler og blade kan bruges i madlavningen. De små pikante frøkapsler er selskrevne i rigtigt mange indiske gryder og chutneys, og høster man bladene kan man med stor fordel smide et par stykker ned i risgryden, suppen eller wokretten, da de også indeholder en del smagsstoffer.
Også i varme drikke er kardemomme anvendelig. I de arabiske lande bruger man for eksempel kapslerne som et ekstra krydderi til kaffen og også i chai te er kardemomme helt uundværlig.
Har man lyst til at dyrke kardemomme herhjemme skal den stå et sted med skygge, og du skal sørge for at den altid har godt med fugt omkring sig. Da planten er tropisk tåler den, i sagens natur, ikke vores vinterklima. Kardemommens smertegrænse ligger på 5 grader og ikke under, og skal derfor ind når temperaturen når derned.
 
kardemomme
FAKTA
NAVN: Elettaria cardamomum
DANSK NAVN: Kardemomme
LYSFORHOLD: Lyst, men ikke direkte sol
HÅRDFØRHED:  Staude, tåler ned til 5°C
JORDBUND: Standard jordblanding med hyppig vand- og næringstilførsel om sommeren
VÆKST: Smalle blade på opretstående stængler
STØRRELSE: 70 cm
BLOMSTRING: Hvide til svagt lilla blomster på 30-60 cm lange klaser
ANVENDELSE: Frøkapslerne bruges til madlavning og bagværk og er et vigtigt krydderi i det indiske køkken.