onsdag den 8. maj 2013

KRYDDERURTEELSKERNES BIBEL

BØGER

Nu er hovedværket om krydderurter kommet! Læs her om, hvorfor det lige netop er denne bog, "KRYDDERURTER - BOGEN FOR URTEELSKERE", der er urtebogen over dem alle.

TEKST: MARIANNE
FOTO: LENE TVEDEGAARD, ULLA KOUSTRUP OG BJARNI JACOBSEN

Jeg er en urteelsker. Tag ikke fejl. Jeg siger det ikke for at være trendy, selvom jeg godt er klar over, at det gennem et stykke tid allerede har været en opadgående tendens at søge tilbage til urterne, de oprindelige smage og det folkelige. For ikke at sige: Det er en megatrend. 

Da jeg var en ung teenager på 14-15 år, sad jeg og læste om urterne på Æbelholt og Vitskøl Kloster på mit brune og orange ryatæppe i mit ungpigeværelse. Siden er min interesse resulteret i et par (og jeg overdriver ikke) hyldemeter bøger om urter - lægeurter, eksotiske urter, det grønne medicinskab, snapseurter, krydderurter, gamle køkkenurter ... und so weiter. Så da jeg hørte om, at nu var der udgivet et urteleksikon, tænkte jeg "Come nu on - lad os se hvad det dur til. Er der mon nogen, der kan lære mig noget?". Lidt kålhøgen, måske, men alligevel.

Men det var der! For krydderurter er så kæmpestort et emneområde, at der selv for erfarne urteelskere og urtepraktikere er systematiseret viden og inspiration at hente i Lene Tvedegaards bog. Hun har simpelthen begået en genistreg sammen med Gunvor Juhl.

300 krydderurter og over 500 store, lækre fotos til at illustrere dem er det umiddelbart synlige resultat af flere års erfaringsindsamling og daglige omgang, og arbejde med urterne i Gartneri Toftegård. Men det er ikke bare det målbare, der tæller her. Foran mig sidder jeg med en bog, en skatkiste af viden, der i dén grad emmer af passion for de æterisk duftende, lægende, krydrende, velsmagende, visuelt smukke og kulturhistorisk interessante krydderurter. Og med en omhu og en kærlighed til emnet, som siver ud af alle siderne. Både dem med tekst og de - heldigvis mange  - med fotos.

Det mærkes fra allerførste opslag. Her er der virkelig noget at komme efter, selv i vores "quick fix-tider" hvor et enkelt opslag på "Google University" som regel hurtigt kan give os de fornødne oplysninger. Men lige præcis med emnet krydderurter, der er så stort, rækker så langt og er så sanseligt, er det et helt rigtigt valg at udgive et gennemillustreret stort bogværk. Selv i det 21. århundrede.


VIDEN I FLERE NIVEAUER
Passionen kommer til udtryk alle vegne i bogen. For den viden, der formidles arbejder på flere planer samtidig:
  • I dens gennemtænkte layout og organisering af stoffet, i hensyntagen til læseren, der både kan være meget vidende og interesseret, eller entusiastisk og glad nybegynder, der lige skal have knaldet 6 krydderurter i et bed i en fart. 
  • I emnevalget, som er bredt - og spænder lige fra vilde krydderurter, formeringsskemaer, dyrkningsvejledninger, aromatabeller til tidens trend; spiselige blomster og et rummeligt og gennemarbejdet urteleksikon. 
  • Desuden har Lene Tvedegaard allieret sig med både en madglad nabo og anerkendte kokke og madkunstnere, der alle har urterne gemt i deres hjerters inderste kroge. Deres viden bliver videreformidlet i form af delikate opskrifter og anvisninger på brugen af urterne. Alt sammen bistået af sanselige fotos, der inspirerer til at afprøve retterne i sit eget (ude)køkken. 
  • I bogen finder du også opskrifter på anvendelse af urterne i te, salt, snaps, olie, eddike, honning, supper, pestoer, chokolade og dressinger. Uhmmmm, mundvandet løber bare ved at sidde og anmelde bogen! Jeg ved godt, hvad der kommer på bordet igen i  aften - urter!

Men det er slet ikke så mærkeligt, for Lene Tvedegaard benytter sig af en fortælleform, der gør bogen både personlig og "opslagsvenlig", jordnær og korrekt på samme tid. En udtalt sjælden evne inden for genren. Hun medtager også modigt nok viden om urternes helbredende virkning, selvom mange postmodernistiske og komisk nok naturvidenskabeligt overbeviste mennesker pure afviser mange tusinde års erfaringer på globalt plan om urternes lindrende effekt.


Naturligvis lader hun informationerne ledsages af de gængse og fornuftige advarsler. For det kræver nemlig at man ved, hvad man laver, før man kaster sig ud i urtemedicinens univers. Alt i alt giver hun den, der allerede ved en masse om urter, lyst til at vide mere og bruge dem oftere. Og dem, der synes det lyder vildt spændende og gerne vil stifte bekendtskab med krydderurter, giver hun en inderlig lyst til at gå på jagt efter endnu flere yndlinge. Til haven og til maven.

Vi bringer løbende opskrifter fra bogen hen over sommeren, så følg med, hvis du da ikke skal til boghandleren og finde den. Den er udgivet fra det hæderkronede forlag Koustrup & Co, der ved, hvad de laver, hvad angår natur og historie. Og den bærer samme æstetik som alle deres øvrige udgivelser.Titel: KRYDDERURTER - BOGEN FOR URTEELSKERE
Forfatter: Lene Tvedegaard
Udgivelsesår: 2013
Sprog: Dansk
Forlag: Koustrup & Co.

Bogen kan købes her1 kommentar:

  1. Ih, hovr du frister Marianne - skøn anmeldelse af krydderurtebogen. Og så kom der endnu en bog på ønskelisten, for den lyder som én jeg ikke kan undvære, når nu jeg holder meget af krydderurter.

    SvarSlet

ANNONCE