fredag den 24. maj 2013

PYT-I-HAVE

vand i haven
TEMA: VAND I HAVEN

Vil du også have vand i haven, og er du ikke til det helt store anlægsarbejde? Se her hvad Jette skriver om sine "vandpytter"!

TEKST & FOTO: JETTE FRA FRU FRIIS' FRØBO, GÆSTEBLOGGER
INTRO: HAVEFOLKET

Hvis du, kære læser, sidder med en forventning om en Brdr. Price-inspireret nyfortolkning af pyt-i-pande retten, må jeg desværre skuffe dig. Sidder du derimod og tænker "småt er godt" er du på rette vej!

For mit eget vedkommende vil jeg elske at have masser af vand i haven. Vand der risler, løber eller springer afsted. Vand med håndtamme koikarper der kommer når jeg fløjter, eller blot en lille guldfisk.  Havens størrelse og indretning og ikke mindst regninger til kiropraktor, gør dog at vi endnu ikke har fået noget der rigtigt kan plaske.

Pyt med det ... for vand i haven har vi trods alt, og det kan ikke undværes.


Først og fremmest er der fuglebade. Ligesom siddepladser i haven kan jeg heller ikke få for mange fuglebade. Jeg elsker at iagttage spurve og solsorte som nærmest sidder i kø og venter på at alle dem med rødt bånd snart bliver kaldt op af vandet, så der kan blive plads til de næste. Der plaskes og soigneres og her må man gerne drikke af badevandet!


vand i havenGRANITBADET
Granitbadet har fulgt mig igennem flere år og har skiftet plads nogle gange. Dog kan det altid ses inde fra huset, så vi kan følge med i de nyeste svømmeforberedelser.
vand i haven
BÅLFAD
Det rustne bad er oprindeligt et bålfad, men da det efter regnskyl alligevel stod fyldt med vand kunne vi lige så godt gøre det til en permanent badeanstalt med egen bademester.

Derudover er der et par små hyggepytter som også bliver flittigt brugt.


vand i haven
STEN
Når vi nu er ved hyggepytterne er sten med hul perfekte, ligesom et lille fad med sten og skaller tiltrækker både fugle, men også havens insekter. Her er indbygget landingsbane og her kan alle være med uden at lide druknedøden. Også pindsvin har glæde af de små hyggepytter.


vand i havenZINKBALJE
En gammel zinkbalje kom også til matriklen, og selvfølgelig skulle den bruges til vand. De sidste fire år har den stået og samlet den smule vand der kommer fra drivhusets tag. Samtidig er det en hyggelig velkomst inden man træder ind i drivhusets tropevarme. Her kan også hurtigt fyldes en lille vandkande, hvis en plante pludselig lider af akut dehydrering. Vælger du at bruge en zinkbalje som vandpyt, er min klare anbefaling dog at tømme den om vinteren. Det giver en bulet bund, når sådan en isklump kræver plads...
VORES SPEJLBASSIN
I haven har vi også et lille spejlbassin. Et rigtigt spejlbassin skal være fritliggende og uden pynt og pjank i vandet, så himlen frit kan spejle sig i vandoverfladen. Jeg har så lidt svært ved, ikke at komme et par sten og en lille vandplante derned, så måske det er lidt misvisende at kalde det et spejlbassin ... men PYT!

vand i haven
vand i havenBassinet måler 150 x 75 x 15 cm og er lavet i rustent jern. Jeg elsker rust i haven! Rusten kan desværre afgive noget grums til vandet, så det har vi i år prøvet at afhjælpe ved at male bund og sider sorte. Indtil nu ser det ud til have hjulpet på vandkvaliteten, men til gengæld er den ene (levende) frø som var flyttet ind, ikke vendt tilbage efter at være blevet jaget på porten nogle dage.

Beplantningen rundt om spejlbassinet ændrer sig til stadighed. Noget bliver for voldsomt mens andet bare ikke rigtigt virker. Derfor bruger jeg sommeren til at se hvordan planterne udvikler sig, og efteråret til at flytte rundt på det der kan gøres bedre. Nu bliver det spændende hvordan denne sommer omkring bassinet udvikler sig.

VAND & DYR
At vand tiltrækker dyreliv hersker der ingen tvivl om. Selv om bassinet er lille, har jeg hver sommer fast besøg af frøer. Sidste sommer flyttede fire frøfætre ind nærmest på en eftermiddag. Plop-plop-plop sagde det i vandet, og så blev der svømmet rygcrawl, hvorefter det var tid til et lille hvil op ad stenen. Jeg nyder at følge frøernes færden :o).

Stillestående vand betyder også myggelarver, og ja, der kommer myggelarver i vandet! Det har nu ikke betydet at vi har fået flere myggestik af den grund, og mon ikke også myggelarver indgår i fødekæden til glæde for et eller flere dyr.

vand i haven


INSPIRATION FRA HAVEBESØG
Når vi tager rundt i landet eller uden for landets grænser på havebesøg, får vi altid ny inspiration. Sidste sommer besøgte vi Floriaden, hvor jeg bl.a. faldt for disse vandbaljer. Billig og enkel måde at etablere pyt-i-haven på. Eneste indsigelse er at dyr kan drukne, så en lille redningsstige vil måske være på sin plads.

vand i haven


vand i haven


Hos en haveblogger har jeg fået min inspiration til hulsten i haven. Han kan bare noget med vand og sten. Se blot, hvad jeg ellers fandt i hans have på vores besøg!Til slut et par fotos fra andre besøgshaver. Inspiration er der masser af derude!

vand i haven


Vi kan alle få vand i haven, uden at det hverken koster mange penge eller kræfter - blot lidt fantasi! Det liv og den glæde man får igen er til gengæld ubetalelig.

Så bare PÅ-MED-PYTTEN (PALLE)!

20 kommentarer:

 1. Herligt, fru friIs! Vidunderlige små vand verdener og van(d)vittige søde frøer. Jeg vil huske at kigge efter hulsten næste gang jeg er på stranden. Tak for inspiration :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak Rose. Hulsten er blevet en hel mani her i huset, og de er jo også søde slev om de er tørret ud. Så god jagt til dig ;)

   Slet
 2. Elsker også vand i haven. Har nu efterhånden fået 4 fuglebade, både store og små. Ønsket er nu en halv whiskytønde med plads til et par vandplanter også.

  SvarSlet
  Svar
  1. Fuglebade kan man bare ikke få for mange af. Det er en fornøjelse at følge solsort og spurve der pjasker rundt derude. Forleden havde vi en skovspurv med en stor unge. Moderen hoppede op og i vandet, som om det var koldt, mens ungen bare pjaskede rundt.... Er det ikke også sådan i menneskeverdenen!?

   Slet
 3. Skønt med vand i haven. Jeg har en halv whiskytønde med vand, med et solcelle springvand, der kan plaske lidt. Nyder at sidde ved siden af det, og nyde omgivelserne og lydene af fuglene, insekter og rislende/plaskende vand.
  Der udover har jeg flere små fuglebade, der flittigt bliver brugt både af insekter og fugle.
  Min drøm er en rislebæk med havedam fyldt med koikarper, og vandplanter :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Drømmen om en rislebæk der løber ned i et vandhul har vi helt sikkert til fælles... håber det lykkedes en dag! :)

   Slet
 4. Ja du har da meget vand i haven, det ser fint ud, men teksten kære fru Friis den er altid bare super fra dig :) Altid god underholdning.
  Glæder mig til at møde dig i Kolding.
  Haveknus fra fru Høneballe

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære fru Høneballe. Tak for de søde ord, vi ses i Kolding. :)

   Slet
 5. Hej Jette.
  Et godt og inspirerende indlæg.
  Kh. Margrethe.

  SvarSlet
 6. Kære Jette

  Tak for de dejligt våde indslag. Du har helt sikkert sat nogle tanker igang med ny inspiration.
  Håber du får en dejlig weekend
  Det samme gælder redaktionen af denne udmærkede blog.
  :)
  Eva

  SvarSlet
 7. Dejligt indlæg med masser af god inspiration. Sådan en rislebæk vil jeg også gerne have i haven......alene lyden kan da få en helt ned i gear.
  Jeg kan se, at udover fugle og en enkelt tudse (her i haven), så er kvarterets katte også glade for mit regnvand. Det må have en særlig god smag for dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da hyggeligt med besøg fra nær og fjern... ;)

   Slet
 8. åhhhh nej - nu bliver jeg nødt til at finde plads til lidt vand, du viser så dejlige billeder..... og desuden, så vil jeg så gerne have en af de Guldsmede på en prop som man nogen gange kan købe i Havegalleriet :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mon ikke Havegalleriet kommer til Kolding på grundlovsdag.... så hvis du nu også kiggede forbi!? ;)

   Slet
 9. ugh de guldsmede er rigtig skønne.,. Men de guldsmede der udklækkes i vores havedam(pydt) er nu osse flotte, de holder ovenikøbet myggelarverne nede mens de er i nymfestadie.
  Og dine skønne frøer, de er da nogle charmeprinser, du må da holde småpigerne væk så de ikke kysser dem? hihi. Jeg har kun èt fuglebad udover "søen", men du giver mig ideer i hovdet om flere badeanstalter. Jeg må ud og fantasere, og opsøge den lokale loppegenbrug.
  Altså det er alletiders artikler I kommer med herinde, både faste- og gæsteskribenter, tak
  Fantasisk I vil give alt det arbejde, det er jo ikke noget lille job.
  beundrende hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gunvor, men når man får sådan en dejlig kommentar er det det hele værd :)

   Slet
  2. Bare gi' den gas på loppegenbrug, Gunvor... det er det sjoveste! ;)

   Slet
 10. Nu har jeg Fået inspiration fra de dejlige billeder, til at lave endnu et bad til haven. Jeg har i et par år gemt en gammel wokgryde med henblik på at anvende den i haven. Min mand har flere gange spurgt mig,om ikke snart gryden skulle med på genbrugspladsen? Jeg går igang imorgen. Jeg skal nok huske at lave en landingsbane.
  Hilsen Hanne

  SvarSlet

ANNONCE