Vil du også have vand i haven, og er du ikke til det helt store anlægsarbejde? Se her hvad Jette skriver om sine “vandpytter”!


TEKST & FOTO: JETTE FRA FRU FRIIS’ FRØBO, GÆSTEBLOGGER, INTRO: HAVEFOLKET

Hvis du, kære læser, sidder med en forventning om en Brdr. Price-inspireret nyfortolkning af pyt-i-pande retten, må jeg desværre skuffe dig. Sidder du derimod og tænker “småt er godt” er du på rette vej!

For mit eget vedkommende vil jeg elske at have masser af vand i haven. Vand der risler, løber eller springer afsted. Vand med håndtamme koikarper der kommer når jeg fløjter, eller blot en lille guldfisk.  Havens størrelse og indretning og ikke mindst regninger til kiropraktor, gør dog at vi endnu ikke har fået noget der rigtigt kan plaske.

Pyt med det … for vand i haven har vi trods alt, og det kan ikke undværes.

Først og fremmest er der fuglebade. Ligesom siddepladser i haven kan jeg heller ikke få for mange fuglebade. Jeg elsker at iagttage spurve og solsorte som nærmest sidder i kø og venter på at alle dem med rødt bånd snart bliver kaldt op af vandet, så der kan blive plads til de næste. Der plaskes og soigneres og her må man gerne drikke af badevandet!

vand i havenGRANITBADET
Granitbadet har fulgt mig igennem flere år og har skiftet plads nogle gange. Dog kan det altid ses inde fra huset, så vi kan følge med i de nyeste svømmeforberedelser.

 

vand i haven

BÅLFAD
Det rustne bad er oprindeligt et bålfad, men da det efter regnskyl alligevel stod fyldt med vand kunne vi lige så godt gøre det til en permanent badeanstalt med egen bademester.

Derudover er der et par små hyggepytter som også bliver flittigt brugt.

 

vand i haven

STEN
Når vi nu er ved hyggepytterne er sten med hul perfekte, ligesom et lille fad med sten og skaller tiltrækker både fugle, men også havens insekter. Her er indbygget landingsbane og her kan alle være med uden at lide druknedøden. Også pindsvin har glæde af de små hyggepytter.

vand i havenZINKBALJE
En gammel zinkbalje kom også til matriklen, og selvfølgelig skulle den bruges til vand. De sidste fire år har den stået og samlet den smule vand der kommer fra drivhusets tag. Samtidig er det en hyggelig velkomst inden man træder ind i drivhusets tropevarme. Her kan også hurtigt fyldes en lille vandkande, hvis en plante pludselig lider af akut dehydrering. Vælger du at bruge en zinkbalje som vandpyt, er min klare anbefaling dog at tømme den om vinteren. Det giver en bulet bund, når sådan en isklump kræver plads…

VORES SPEJLBASSIN
I haven har vi også et lille spejlbassin. Et rigtigt spejlbassin skal være fritliggende og uden pynt og pjank i vandet, så himlen frit kan spejle sig i vandoverfladen. Jeg har så lidt svært ved, ikke at komme et par sten og en lille vandplante derned, så måske det er lidt misvisende at kalde det et spejlbassin … men PYT!

vand i haven

vand i havenBassinet måler 150 x 75 x 15 cm og er lavet i rustent jern. Jeg elsker rust i haven! Rusten kan desværre afgive noget grums til vandet, så det har vi i år prøvet at afhjælpe ved at male bund og sider sorte. Indtil nu ser det ud til have hjulpet på vandkvaliteten, men til gengæld er den ene (levende) frø som var flyttet ind, ikke vendt tilbage efter at være blevet jaget på porten nogle dage.

Beplantningen rundt om spejlbassinet ændrer sig til stadighed. Noget bliver for voldsomt mens andet bare ikke rigtigt virker. Derfor bruger jeg sommeren til at se hvordan planterne udvikler sig, og efteråret til at flytte rundt på det der kan gøres bedre. Nu bliver det spændende hvordan denne sommer omkring bassinet udvikler sig.

VAND & DYR
At vand tiltrækker dyreliv hersker der ingen tvivl om. Selv om bassinet er lille, har jeg hver sommer fast besøg af frøer. Sidste sommer flyttede fire frøfætre ind nærmest på en eftermiddag. Plop-plop-plop sagde det i vandet, og så blev der svømmet rygcrawl, hvorefter det var tid til et lille hvil op ad stenen. Jeg nyder at følge frøernes færden :o).

Stillestående vand betyder også myggelarver, og ja, der kommer myggelarver i vandet! Det har nu ikke betydet at vi har fået flere myggestik af den grund, og mon ikke også myggelarver indgår i fødekæden til glæde for et eller flere dyr.

vand i haven

INSPIRATION FRA HAVEBESØG
Når vi tager rundt i landet eller uden for landets grænser på havebesøg, får vi altid ny inspiration. Sidste sommer besøgte vi Floriaden, hvor jeg bl.a. faldt for disse vandbaljer. Billig og enkel måde at etablere pyt-i-haven på. Eneste indsigelse er at dyr kan drukne, så en lille redningsstige vil måske være på sin plads.

vand i haven



 


Hos en haveblogger har jeg fået min inspiration til hulsten i haven. Han kan bare noget med vand og sten. Se blot, hvad jeg ellers fandt i hans have på vores besøg!

Til slut et par fotos fra andre besøgshaver. Inspiration er der masser af derude!

vand i haven

Vi kan alle få vand i haven, uden at det hverken koster mange penge eller kræfter – blot lidt fantasi! Det liv og den glæde man får igen er til gengæld ubetalelig.

Så bare PÅ-MED-PYTTEN (PALLE)!