Vi bringer her et par opskrifter fra Anne Hjernøes bog “Annes spisekammer” med nordiske ramsløgskapers, som laves af de knopper, der kommer, når ramsløgenes blomster er afblomstret.


INTRO: LONE, INFO & OPSKRIFT: ANNE HJERNØE, FOTO: LYKKE RUMP
Ramsløgskapers laves af de frø eller knopper, som kommer, når ramsløgenes blomster er afblomstret. De plukkes som hele stande, og frøene/knopperne pilles af. Gem standene, for de kan også syltes. Ramsløgskapers smager ikke en disse af kapers. De smager i stedet kraftigt af løg eller hvidløg, så hvorfor de kaldes kapers, må skyldes mangel på almindelig opfindsomhed. Men ramsløgskapers er skønne alle steder, hvor du ellers ville bruge kapers – de smager bare markant mere af hvidløg. Brug dem på rullepølsemadden, på hjemmekogt torskerogn, til hjemmelavet tunsalat og marinerede sild. Eller spis dem til pariserbøffen, tataren eller den kogte torsk. Kom dem også i salater og brug dem desuden som tilbehør til retter, der skal peppes lidt op.

RAMSLØGSKAPERS PÅ TO MÅDER

Først en saltning af ramsløgsknopperne:
INGREDIENSER
150 g ramsløgsfrøknopper
2-3 spsk flagesalt
FORBEREDELSE
Skyl ramsløgsknopperne godt og pil dem af standene. Kom ramsløgsknopperne i en frysepose sammen med saltet og læg dem på køl i 12 timer. Dagen efter skyller du knopperne godt.

RAMSLØGSKAPERS I OLIE

INGREDIENSER
75g saltede, skyllede ramsløgsknopper
Koldpresset jomfruolivenolie

 
TILBEREDNING
Den ene halvdel af knopperne (som du har saltet) kommes i et glas, som du fylder op med koldpresset jomfruolivenolie. Så har du de skønneste, saltede ramsløgskapers i olie. Luk glasset til med det samme og stil det mørkt og køligt, da det får olien til at stivne. Holdbarhed mindst seks måneder.
RAMSLØGSKAPERS I ENEBÆREDDIKE
INGREDIENSER
75 g saltede, skyllede ramsløgsknopper
Lage:
1 dl æbleeddike
1/2 dl lyst rørsukker
12 sorte peberkorn
12 enebær
1 rød tørret chiliTILBEREDNING

Kom ramsløgsknopperne i et glas. Kog alle ingredienserne til lagen op i en lille gryde. Lad herefter lagen køle af og hæld den over ramsløgsknopperne. Luk glasset til med det samme og stil det mørkt og køligt.
Opskrifterne er fra Anne Hjernøes bog: “Annes spisekammer – Det selvforsynende køkken” fra 2013 med tilladelse fra Politikens Forlag.
 
Læs også vores anmeldelse af bogen.