torsdag den 2. maj 2013

STOREHAVEDAG HOS FRU PLUM

UDFLUGTER

Vi har været til "Store havedag" hos Camilla Plum på Fuglebjerggård. Kik med her, det er næsten som at være der. Altså næsten.

TEKST: MARIANNE
FOTOS: SIGNE


Camilla Plum har inviteret HAVEFOLKET med til "Store havedag" på Fuglebjerggård, så en diset formiddag i april kører vi mod Helsinge, og bliver udenfor parkeringspladsen mødt af et mylder af mennesker. Bl.a. en turistbus, hvorfra folk af alle mulige nationaliteter myldrer ud og derefter ind på den hyggelige gårdsplads. Det viser sig at de alle er fra Købehavns Nordvestkvarter, hvor de skal etablere køkkenhaver. De udgør - foruden en masse andre haveinteresserede fra nær og fjern,  5 af vores læsere og Signe og mig - dagens 65 deltagere. Vi står samlet i en rundkreds på gårdspladsen,  og Camilla begynder at ridse dagens program op akkompagneret af en læggeglad høne, der forkynder dagens leverance.

Foran os venter en dag, hvor vi både skal rundt på gården, vi skal høre om haven og de planer hun har med den, om krydderurter, stiklingeformering, podning, beskæring og om gode biplanter til staudebedet. Og trods aprils frimodige "jeg sætter min hat som jeg vil" - ikke meget ulig værtinden selv - går dagen som en leg.

Hos Camilla Plum


Alt ånder virkelig "på landet". Foruden hønsene, der på smarteste vis er blevet opdraget til at lægge deres æg lige udenfor hoveddøren, møder vi den minimale hane af gammel landrace, der stammer fra Søren Ryges hønsehold. På trods af sin ringe størrelse er det lykkedes ham at udkonkurrere en kæmpe hane, og nu styrer han hønseflokken med fast, rød kam.

Hos Camilla Plum


Vi møder også blondinen Sveske, en laber, lyshåret, langbenet sag af en so, der har fået sig en tegneseriekæreste af et hængebugsvin, der indtil dato ikke interesserer sig synderligt for forplantningens kunst. Endsige den dulle, han er indhegnet sammen med. Men morsomme ser de ud, og det er så praktisk, at de omdanner det stykke jord, indhegningen står på, til den reneste, lækre, velgødede, fede muld i løbet af ret kort tid. Afrenset for kvikrødder og andet ukrudt. Så hegnet flyttes selvsagt rundt i hele køkkenhaven indtil den er blød og ren og lige til at gå i. En spæd tanke om et andelssvin til deling i forstæderne begynder at tage form i mit hoved, men jeg forlader den, for nu skal vi kigge på krydderurter i det store drivhus.

Hos Camilla Plum


URTERNES RIGE
Camillas viden om urter og mangfoldiggørelse af dem er både bred og dybdegående. Selvom munden ikke står stille på hende, aner vi alligevel, at der er rigtigt meget mere at komme efter. Sådan er det jo med viden. Den ligger dybt dernede i ens bevidsthed og spirer, når den får opmærksomhed. Vi kan bare spørge, siger hun, og det gør vi. I et væk.

Hun forklarer os om nodierne, hvorfra rødderne skyder, hvis man ønsker at lave flere planter ud af én, og det gør man jo, for gode spændende og sjældne urter er der god økonomi i at lave flere af selv. Og så er det rigtigt sjovt. Og nemt, får vi også at vide, så det er vi mange der vil hjem og prøve.

Hos Camilla Plum


Der bliver duftet og fordelt urtestilke rundt mellem os, og folk smiler og nikker og inhalerer de skønne, forskellige æteriske olier, som får én til at fatte at der findes lige så mange vidunderlige urter, som der findes mennesker.

Hos Camilla Plum

Det er tid til kaffe og kage, og i det tidligere bryghus er der indrettet en hyggelig kaffestue. Her får vi den mest vidunderlige æble/rabarbertærte og en hed kop kaffe.


Hos Camilla Plum
Hos Camilla Plum
PODNING OG BESKÆRING
Vi skal videre og høre om podning af æbletræer og om beskæring af dem, og vi vandrer rundt fra drivhus til æbleplantage og bliver klogere på noget, der for mange er et stort mysterium.

Udvalget af podegrene er stort og sorterne er kendte og elskede. Man kan også medbringe sine egne grene og få dem podet af Sørens kyndige hånd.


Hos Camilla PlumFORÅRET ER PÅ VEJ
Selvom det er tomme, bare marker der omgiver os, fornemmer vi klart, at foråret er på vej. Under buske, hække og stakitter myldrer snepryd, fuglemælk, de skønneste botaniske krokus og blå anemoner frem. URTER - BIERNES BEDSTE VENNER
Hos Camilla PlumSå går vi i planteskolen, hvor Camilla slår et slag for at garnere staudebedene med urter og planter, der tiltrækker bierne. Hun fortæller at mange mennesker køber et blomme- eller æbletræ og ikke kan forstå, hvorfor de ikke bærer frugt. Ja, hvis der ikke er nogle bier til at bestøve dem, så får man ingen frugt. Og bierne er på tilbagetog, så hvis vi med få skønne urter kan lokke flere til haverne, er der gevinst både for bierne og for os havefolk. Det gode er, at alle urterne ser så utroligt søde ud i et staudebed samtidigt med at de altså tiltrækker bier og andre insekter, der er gavnlige for vores natur.

Og HAVEFOLK er så taknemmelige og fulde af en veludviklet forestillingsevne. Selvom mange af urterne endnu ikke har gabt af efter vintersøvnen og bare står der i potterne med 8 visne stilke og et lille forkølet, grønt, sammenfoldet blad, der netop er begyndt at titte op, så ser vi dem alle i fuldt flor for vores indre blik.Hos Camilla Plum

Hos Camilla Plum

Med os hjem får vi også en viden om, at vil man dyrke økologisk så gælder det om at dyrke sin jord. Mange af os tænker ellers, at vi dyrker planter, grøntsager, urter og blomster. Men det gør vi jo ikke. Vi dyrker jorden. Og derfor handler det om at få den til at yde bedst muligt på den mest bæredygtige måde. Med hovedet fuld af tips, fiduser, gode råd og basal viden om økologisk drevet have, og så selvfølgelig med bagsmækken fuld af fristelser fra Camillas velassorterede købmand og planteskole, tager vi hjem efter en dejlig dag på Fuglebjerggård.

Hos Camilla Plum

Camilla Plum har mange flere kurser at vælge i mellem. Se mere her under arrangementer og kurser.

8 kommentarer:

 1. Sikke da en skøn og lærerig dag.

  SvarSlet
 2. Så fik vi set det med, det var spændende at høre om. Især grisene var interessante. Vores nabo havde grise forrige sommer i en indhegnet skov, jeg skal love for, at der blev ryddet op i den skov. Grisene voksede til enorm størrelse og så kom de løbende, når man gik forbi, det var skam sociale grise :)
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 3. Hej piger,
  Det lader til, at I havde en dejlig dag. Jeg synes ligesom Lisbeth, at det med grisene lyder vældig interessant! Kunne man få sådan et hængebugsvin til at gennemtrevle forhaven her på matriklen ... Ja, så ville der blive plads til tusind nye blomster og planter! Fra nu af er mit højeste ønske en gris. Tak for et dejlig magasin og tak for altid informativ, hyggelig og velskreven tekst.
  Kh Mathias

  SvarSlet
 4. Sikke en herlig dag I havde. Tak for rundturen ;)

  SvarSlet
 5. Wow...Det ser ud som en spændende dag. Fine billeder.

  SvarSlet
 6. Dejligt foredrag akkompagneret af skønne billeder. Det er et gedemarked hos Camilla Plum, men det er et charmerende et af slagsen!
  Godt at man kan opdrage hønsene, til at lægge æg lige udenfor døren. Det er altså smart.
  Sidst vi var der, var det små hundehvalpe, der var i spil. Ja der sker hele tiden noget hos fru Plum, og der serveres altid en lækker kage med tilhørende kaffe.

  SvarSlet
 7. Hvor ser det bare dejligt idyllisk ud hos Fru Plum, hvor ville jeg også gerne have hængebugsvin. Men nu skal jeg vist være glad for at det endelig er lykkedes mig at få høns:-)) Meeen det næste kunne jo godt være små sorte grisebasser:-)

  SvarSlet
 8. Hvor ville jeg gerne besøge Fuglebjerggård, men der er jo et stykke vej fra Nordfyn. Måske kunne Odense kredsen arrangere en bustur? Camilla Plum har en smittende kreativitet synes jeg, jeg bliver i godt humør,når jeg ser hende på TV.
  Venlig hilsen Hanne.

  SvarSlet

ANNONCE