Jeg er – om nogen – storforbruger af krydderurter og dyrker dem selv med stor tilfredsstillelse. Mange af de krydderurter jeg har i haven, er planter vi danskere betragter som gode danske krydderurter. Andre er hentet hertil fra varmere himmelstrøg, og vi har efterhånden taget dem til os som vores egne – tag fx basilikum og rosmarin.


UGENS LEDER: LONE & MARIANNE

I denne uge tema ser vi nærmere på nogle af alle de krydderurter vi omgiver os med. Nogle af dem som en naturlig del af hverdagens køkken, og andre måske knap så kendte.

Hjemme hos os har vi en køkkenhave, hvor store dele af højbedene er helliget krydderurterne, der bruges flittigt af fra april til oktober/november. Herudover popper de også op i krukker på terrassen og i vindueskarmen. For hvorfor blive ved med, uge efter uge, at købe nye krydderurter i det lokale supermarked, når man nu med få midler kan dyrke dem selv? Man behøver absolut ikke have et stort haveanlæg for at få plads til sine krydderurter, og det giver vi inspiration til her i den kommende uge. Krydderurterne kan nemlig snildt dyrkes i krukker på altaner og terrasser eller ved hoveddøren. Og det kan i tilgift være super flot!

Ja, krydderurter er så lækre, og utroligt mange af dem blomstrer jo også smukt. Hos os er det mig, der er “bidt af en gal krydderurt”. Ja, faktisk startede det med lægeurterne, men da jeg så lærte at bruge dem ordentligt i køkkenet af Anne Hjernøe og Camilla Plum, så fik de “ben at gå på og marcherede lige ind og overtog” vores køkkenhave. Og de er så nemme – bare man har dem stående et sted, hvor de trives. Og det fortæller vi naturligvis om i dette tema!

Det er også sjovt at konstatere, hvordan det er ved at blive rigtigt trendy at have krydderurter, men det er jo heller ikke så mærkeligt! De tilfører med deres æteriske olier både spiritualitet og liv til haven på en helt anden måde end andre planter. Og ikke bare til haven. Også til maven. For der er himmelvid forskel på, hvordan en gryderet, en salat, et stykke lækkert kød eller fisk til grillen … ja, eller en olie smager, hvis den krydres med urter. Der bliver talt til dine sanser og på en måde, der giver så meget nydelse, at det er uforståeligt, at de fleste af krydderurterne overhovedet har været “ude af billedet” i al den tid.

Og nu er de altså tilbage i vores haver… så skal vi ikke afsløre, hvad I kan vente af os i denne uges tema – og ja – hen over hele sommeren! Krydderurter! Masser af krydderurter. I dette tema tager vi både hul på en lang række af artikler, hvor vi fortæller om den enkelte plante og om hvordan du bruger den. Vi anmelder den nye “bibel” for urteelskere og hvis du er ny udi dyrkning af krydderurterne – eller har prøvet det før med manglende succes – kan du med fordel læse vores grundige gennemgang af “Hvilke urter hvor”, der giver dig nøglen til succes med dine krydderurter.

Og fra dette tema, ændrer vi vores ugentlige temaer så vi udgiver et tema én gang om måneden. I stedet for ”skruer” vi lidt op på serierne og for artikler, der kommer lidt rundt om det hele. Der bliver meget at glæde sig til: Både pil, havebesøg, dekorationer, opskrifter, planteportrætter, tips og gode råd, aktiviteter i haverne og så igen masser af krydderurter, lægeurter, spiselige urter og andre skønne planter!Og når vi så er gået ind søndag eftermiddag, har vasket jorden af fingrene, og får øje på vores solbrune ansigter i spejlet, kan vi glæde os til at sætte os på 1. række til premieren på TV2 FRI! Dér kommer vores alle sammens Claus Dalby og fortæller om alverdens dejligheder i haverne! Han har lovet os at han dvæler – og det er ik´så ringe endda! Jeg hader simpelthen hurtige panoreringer – særligt i haveudsendelser! Og Hr. Slot er efter sigende også blevet TV-star og giver sit besyv med. Det bliver en herlig havesæson!

Vi glæder os til at komme i gang!
Velkommen indenfor. Og udenfor! Husk solcremen!

Ugens artikler om KRYDDERURTER:
KrydderurterHVILKE KRYDDERURTER HVOR?
Krydderurter skal ikke behandles ens – overhovedet ikke. Nogle skal stå varmt med masser af sol og andre nærmest med fødderne i vand og hovedet i brand. Nogle er hårdføre og kommer igen år efter år, andre skal du genså. Og så fremdeles. Vi kigger nærmere på krydderurterne. 

KrydderurterKRYDDERURTER I KRUKKER
Mange går og drømmer om store urtebede, men du kan sagtens dyrke dine urter i krukker på terrasssen eller altanen. Her kommer lige nogle praktiske tips.

Krydderurter
KRYDDERURTEELSKERNES BIBEL
Nu er hovedværket om krydderurter kommet! Læs her om, hvorfor det lige netop er denne bog, “Krydderurter – bogen for urteelskere”, der er urtebogen over dem alle.



KrydderurterROSMARIN
Rosmarin stammer fra Middelhavsområderne, og er lige siden oldtiden blevet brugt som krydderi og lægeplante.




PASTA MED TOMAT OG ROSMARIN 
Pasta med sugo af rosmarin og massevis af tomater. Det er en rigtig sensommerspise – men den kan absolut også spises vinter, forår og efterår.

 

BASILIKUM
En af sommerens dejlige dufte er duften af basilikum. I dette planteportræt kan du læse lidt om den skønne urt og lidt tips til et par lækre anvendelser.

 

SALVIE
Der findes et utal af skønne salviesorter i alskens skønne farver.
Brug den i maden, i krukkerne eller brug den i staudebedet.

 

KARDEMOMME
Kardemomme er noget som mange forbinder med bagværk og julemad, men faktisk kan det pikante krydderi bruges til meget mere end det.
I denne artikel kan du både lære mere om den eksotiske og også smukke plante, og hvad du kan bruge den til i køkkenet.


Læs eller genlæs også:
RosmarinbrødROSMARINBRØD
Det her brød er det nemmeste brød i verden. Så er det sagt!
Farvel til kagerulle, klistrede hænder og dej på køkkenbordet og godmorgen til friskbagt brød og glade ansigter.
TrylledrikTRYLLEDRIK TIL FORKØLEDE HAVEFOLK
Hvis der er noget, vi bare IKKE har lyst – eller tid til – så er det at blive forkølet. Her kommer en række brugbare, lindrende urter. Direkte fra din have.

Fodbad med rosmarinBAD TIL HJERNE OG FØDDER
Hvis du hører til den del af havefolket, der har bare tæer i skoene hele sommeren, kan de ind imellem trænge til et godt lindrende og desinficerende fodbad.

 

Lederen er alene et udtryk for skribenternes personlige holdninger og betragtninger.