mandag den 27. maj 2013

TULIPANER MED ILD I

tulipaner
I HAVEN

Der er mange, der ikke er så vilde med de flammende intense røde, orange, gule og abrikos tulipaner sat sammen. Men prøv at se her, hvordan det kan gøres. 

TEKST & FOTO: MARIANNE






Hvis man ikke lige ved det, kan det næsten ikke ses, at dette bed både rummer pæoner, roser, løvefod, solhat og mange andre stauder. For ved forårstide er det dette syn, der smykker drivhuset bag buksbomhækken. Der er "skruet" tulipaner ned til den store guldmedalje.

tulipanerOg der kommer flere og flere, for jeg er en af de mange, der oplever at de tulipaner, der kommer op af jorden ikke er de samme som posens billede viser. Det kan godt være lidt af en turn off, hvis man havde planlagt et tulipanbed med lilla, bourgogne og violette farvenuancer, og så flere af tulipanerne viser sig at være nettogule og postkasserøde.

Men det råder jeg så bod på nu, hvor jeg hen ad vejen haler "fejlfarverne" op igen og lægger løgene sammen i et bed som dette. Her lagde jeg også lilla tulipaner, men ikke med hvid kant. Det fik de så, og nu bliver de her til jeg finder tid og lyst til at flytte dem over i det violette bed. Engang. Måske.

Der er i øvrigt også det interessante ved tulipaner, at de tulipanløg, der giver de røde og gule farver ser ud til at være langt mere robuste løgsorter end de moderne tulipaner.

Jeg finder nemlig konstant tulipaner, der kommer op steder, hvor der tilsyneladende før var bede i min gamle villahave. De bliver til buketter, eller også får de bare lov til at stå og se egenrådige ud. Det har også sin charme, at alt ikke er tone i tone, synes jeg. Viser ligesom livets uforudsigelighed og ustyrlighed.

Tulipaner er smukkest i udspring synes jeg. Eller på ydertidspunkterne; tidligt om morgenen og igen om aftenen, når de lukker sig. I fuld sol bliver de sådan mere "flappede" og støvede i farverne. Jeg kan allerbedst lide strunke tulipaner, der knitrer og rækker hovederne op mod mig og smiler mod himlen.

tulipaner



tulipan Charming Lady













En ny dille jeg har fået er de dobbelte. Eva Evigglade er tulipanfreak om en hals, og hun har maaange tulipanfotos, du vil falde i svime over.

SORTERNE I ARTIKLEN ER BL.A.:
 • Princess Irene
 • Van Eijk
 • Pink Impression
 • Ollioules
 • Pastel mix
HUSK
Du kan godt købe poser med løg nu i foråret, og så lægge dem med det samme.

De kan også tørre, men mister let deres kraft, så det allerbedste er faktisk at lægge dem mens du kan huske hvilke sorter og farver de har.

Ellers er det fra september og frem til tidlig november (under forudsætning af, at du kan komme i jorden) at man lægger tulipanløg og andre forårsblomstrende løg.

tulipaner


7 kommentarer:

 1. Er netop ved at komme mig over chocket over at der pludselig dukkede knaldrøde tulipaner op...som skulle have været violette! Hvordan kan det egentlig være? Troede tulipandyrkning var noget af det mest kontrollerede næst efter rosen avl?

  Hilsen Havehjernen

  SvarSlet
  Svar
  1. Nå, du har haft samme oplevelse som jeg har - ja, det er vi ikke de første, der har, kan jeg se af flere blogindlæg. Tja, jeg tror ikke det er en biotanisk forklaring, der vil du her, for jeg er bange for, at hollænderne har "skudt sig selv i foden" ved at snyde os. Og hvis nogen har de vises sten om, hvilke tulipan-løgsleverandører, der er fuldt troværdige, så vil vi rigtigt gerne høre om det!

   Havehjernen - godt nickname!

   Hilsen "Fru Sol"

   Slet
 2. Jeg kan også bedst lide tulipanerne i udspring eller når de er ved at lukke sig igen. Især de røde og gule er bedst sådan.
  Angelique er smuk lige meget i hvilket stadie.

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, mange af de dobbelte gør det særligt godt vidt åbne.

   Slet
 3. Tulipaner er godt, :) lidt er godt, mange er bedre.
  Kh
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej navnesøster - ja, sådan må det være!

   Slet
 4. Ih, hvor er det flot. Jeg elsker tulipaner:-)

  SvarSlet

ANNONCE