Det er slet ikke så vanskeligt at tænke økologisk. Måske gør du det allerede på mange punkter, men mangler tips og tricks til hvordan du kommer om ved mange af de udfordringer en haveejer kan komme ud for. Her er 10 step til mere økologi i haven.


TEKST & FOTO: MARIANNE

At dyrke økologisk starter inde i dit hjerte. Dér hvor du vælger at arbejde sammen med naturen i stedet for imod den. Dér hvor du vælger, at der gerne må være lidt mere “arbejde” end blot at sprøjte med et eller andet, der ødelægger alle de mikroorganismer, der ellers fra Moder Jords første vejrtrækning, er kodet til at styrke og hjælpe alt levende grønt i vækst på vej rundt i livscirklen.

Økologi

ØkologiDér hvor du vælger, at det du gerne vil putte ind i din og dine børns mund er rent og uden kunstige pesticider og stråforkortere og andet, der bryder ned i stedet for at bygge op. Dér hvor du tror på, at der er en mening med det store livshjul, at det levende der dør og brydes ned, igen opstår og kan genanvendes. Ja, faktisk er bedre end alt andet vi kan “opfinde”.

For en der er økologisk interesseret, og som ønsker nogle mere bæredygtige løsninger, er en der dyrker sin jord. Ikke en, der dyrker planter. Det er fra jorden det levende opstår, og det er dertil det hele vender tilbage – for så igen at titte frem hvert forår.

Så tilbage til rødderne. And off we go. Det er slet ikke så svært!

10 STEP TIL EN MERE BÆREDYGTIG HAVE:

Økologi1. LÆR PLANTERNES FORETRUKNE VOKSESTEDER AT KENDE
Sæt planterne der hvor de trives naturligt. Det gør, at du ikke behøver at vande ekstraordinært meget. På den måde sparer du på de sparsomme og dyre vandreserver vi har.

2. GENANVEND OG LAV DIN EGEN JORD
Genanvend ukrudtet i din kompost og få næringsrig jord ud af det.

3. DÆK JORDEN TIL OG TILFØR NÆRING
Genanvend også ukrudt og afklip som jorddække. Sørg dog for at det ikke er frøbærende, for så får du nemlig uforholdsvis meget lugning at skulle klare. Ukrudt kan også bruges som gødning.

4. SAML DIT VAND
Udnyt regnvandet og spar på drikkevandet. Sørg for at have tønder, kar og spande som vandopsamlingsreservoirer. Du kan også få gravet store vandtanke ned i din have, direkte forbundet med nedløbsrørene.

5. BRUG NATURENS “GIFT”
Lær hvilke planter, der er naturlige skadedyrsbekæmpere. Og sæt dig ind i, hvilke planter der er gode naboer.

6. LAV “TURNUS”ORDNING I DINE BEDE
Sørg for at anvende sædskifte, så jorden ikke udpines. Derved får planterne næring i form af de mikroorganismer og mineraler de har brug for.

7. BRUG NATURLIG GØDNING
Brug ukrudt og dyremøg som gødning i stedet for de kunstige gødninger. Det kan også købes færdiglavet i plantecentrene. Husk at naturligt, frisk dyremøg først skal komposteres inden anvendelse, da det ellers gør mere skade end gavn.

8. DYRK MANGFOLDIGT
Sørg for at dyrke mange forskellige planter – både i din prydhave og i din køkkenhave. Biodiversitet – et andet ord for at have mange forskellige planter i en have – sikrer, at der kommer et rigere insektliv og dermed flere småfugle, der kan finde føde. Samtidig hjælper fuglene med at holde bestanden af bladlus og andre skadevoldere nede.

9. BRUG KROPPEN FREM FOR GIFTEN
Lug dine bede og plant tæt, så ukrudtet ikke får gode vækstbetingelser.

10. SKAB GODE LEVESTEDER TIL DYRENE
Sørg for gode overlevelsesmuligheder for alle de dyr, der er hjælpere i din have. Kvasbunker til pindsvin, redekasser og hække til fuglene, masser af bærbuske eller rosenbuske med hyben, små vandhuller til frøer og tudser. Hus og gård til høns, der spiser snegleæg og ukrudt, og leverer hønsemøg til gødningen og komposten samt de skønneste æg. Insekthuse, så insekterne har gode overlevelsesmuligheder og skjul, og som kan gøre din have frodig og levende.

Tilbage er der så at glæde sig over at være en del af et større system og et fællesskab, der nyder at give hinanden såtips, opbevaringsidéer og meget andet. Det får du gratis her i HAVEFOLKET samt i Landsforeningen Praktisk Økologi, som du også kan støtte ved at være medlem, hvis du synes at pengene er givet til et godt formål. Du kan også få en masse inspiration og idéer i Økologiens have, som både findes fysisk og på nettet.

Endelig er der lige det med stoltheden, sanseligheden og glæden, når du selv kan høste dine helt egne usprøjtede, biologisk dyrkede grøntsager fra din lille plet på jorden. Den er uovertruffen!

Økologi