onsdag den 12. juni 2013

5 HURTIGE TIL NINA EWALD

HAVESNAK

Vi har stillet fem hurtige til haveskribent, Nina Ewald. Læs her om baggrunden for hendes havepassion, om inspirationskilderne og meget mere.


INTRO: LONE
TEKST & FOTO: NINA EWALD


Uge efter uge har Ninas skønne artikler omkring havelivet og alt hvad det fører med sig - i hendes artikelserie i Jyllandspostens boligtillæg - hjulpet mig gennem vinteren, og hvad har derfor været mere oplagt end at udsætte hende for vores nysgerrige spørgsmål? For her har vi med en kvinde at gøre, der virkelig bruger tid på at sætte sig ind i alt det nye i haveverdenen, og som i sandhed har fingeren på pulsen!

Vi stiller spørgsmålene - om Ninas havepassion, inspirationskilderne og om hendes opfattelse af  nutidens haveverden. Læs med!


"Hvordan er netop haver blevet så stort et omdrejningspunkt for dit liv?"
Som barn boede jeg i et hus med, hvad jeg dengang syntes var, en kæmpe have – men den har vel kun været omkring 1000 m2. Min mor var passioneret havemenneske og tilbragte så meget af sin fritid som muligt derude. Min morfar boede også hos os. Han var pensioneret landmand og havde anlagt en stor køkkenhave som erstatning for landbruget, og den gik han meget op i. Jeg blev jævnligt beordret til at deltage i havearbejdet, og det var ikke altid lige sjovt. Især at plukke solbær og rense fuger mellem fliserne hadede jeg! Til gengæld elskede jeg at pusle om blomsterne og spise lækkerier i køkkenhaven.

Det er helt sikkert min mor og morfar, som har påvirket mig havemæssigt og har lagt kimen til min have-entusiasme. Jeg tror fuldt og fast på, at man præger sine børn til senere at blive havemennesker ved, så tidligt som muligt, at inddrage dem i havens liv og lade dem være med til at dyrke jorden. Derfor går jeg også stærkt ind for skolehaver!

Det er utrolig vigtig at lære børn glæden ved at have en have.
Mit barnebarn Lukas er blevet meget haveinteresseret – og at høste græskar er rigtig skægt!

Mens jeg var ganske ung, beskæftigede jeg mig ikke så meget med haver – der var meget andet, som var mere spændende. Men da vi selv flyttede i hus, og jeg fik min første have, kom havelysten stærkt igen. Efterhånden som børnene voksede op, fik jeg mere tid til havearbejdet, og interessen greb om sig. Jeg meldte mig ind i Haveselskabet, hvor jeg mødte andre ”havetossede” – og sådan har det stille og roligt udviklet sig.

Oprindeligt er jeg uddannet indretningsarkitekt fra det, der i dag hedder Danmarks Designskole og var ansat på Bo Bedre i flere år. Her kom jeg også til at beskæftige mig med havestof – og fandt ud af, at de principper, jeg anvendte i forbindelse med arkitektur og indretning, ganske udmærket kunne overføres til havens design. Det blev begyndelsen til mit arbejde som havejournalist og fotograf.

I dag arbejder jeg freelance og rejser rigtig meget. Jeg besøger haveudstillinger, shows og åbne haver i ind- og udland. Fotograferer og skriver artikler om de steder, jeg besøger og de mennesker, jeg møder. Jeg føler mig som en meget heldig kartoffel, at jeg kan beskæftige mig med min store passion, haver og planter, både i mit arbejdsliv og som privat person. Mere priviligeret kan man vel ikke være!

Jeg elsker blomster i stærke farver. Det stammer helt sikkert fra min barndoms have, der var fyldt med forårsløg, stauder og roser.


"Hvilken have har inspireret dig allermest? - og gør det måske stadigvæk."
Uha, det er et svært spørgsmål! Jeg kan ikke pege på en enkelt have, som har inspireret mig mest. Inspiration kommer jo mange steder fra og vil ofte være summen af alle de indtryk, man får. Jeg er en meget entusiastisk person og bliver vildt grebet af alt det, jeg møder på min vej. Helst vil jeg overføre det hele til min egen have, men da den er ret lille – kun knap 600 m2 – må jeg jo prøve at begrænse mig. Selvom det er svært!

Mange hollandske haver er jeg begejstret for; de rummer tit et fint samspil mellem det overordnede design og beplantningen. Det er meget vigtigt, at plan og design er på plads, for at planterne kan få de bedste udfoldelsesmuligheder og tage sig smukkest ud.

Stor inspiration finder jeg også på de engelske haveshows, især Chelsea Flower Show, som jeg besøger næsten hvert år. Ideerne står i kø, og man bliver bombarderet med indtryk og inspiration. Her kan man virkelig tage pulsen på tidens havetrends og få en fornemmelse af, hvordan fremtidens haver kommer til at se ud, og hvilke farver og planter, der bliver de mest populære.

Chelsea Flower Show vender jeg tilbage til næsten hvert år, på pressedagen.
Det er dagen før den egentlige åbning. Så er der ikke så mange mennesker, og man kan komme til.

Skulle jeg nævne en enkelt have, som har gjort et uudsletteligt indtryk på mig, må det blive den skotske "Garden of Cosmic Speculation", designet af landskabsarkitekten Charles Jencks. Den regnes for en af de mest betydningsfulde i det 20. århundrede. 

Den er mere en slags transformeret landskab end en egentlig have. Her spiller det naturlige landskab sammen med Charles Jencks’ installationer. Det er et fuldstændig unikt sted, som næsten ikke kan beskrives, men skal opleves ved selvsyn. Haven er kun åben en enkelt dag om året i maj måned. 

Charles Jencks’ landskabshave i Dumfries i Skotland er nok den, der har gjort størst indtryk på mig 
– ikke som egentlig inspirationskilde, men som et kunstværk.

"I hvilken retning ser du, at havetendensen bevæger sig?"
Der er sket meget på haveområdet indenfor de seneste år. Heldigvis er mange yngre begyndt at interessere sig for haver igen – efter at vi så at sige har haft en tabt generation. Nemlig børnene fra dengang kvinderne begyndte at komme ud på arbejdsmarkedet. Så skulle ungerne passes ude – og der var ikke rigtig overskud til havearbejde, når familierne endelig samledes i weekenden. Resultatet blev, at børn og unge ikke lærte noget om planter og haver, og en masse viden gik tabt.

Nu er de unge familier ved at tage haverne til sig igen, og deres interesse og videbegærlighed er stor. Men det er andre værdier, de søger end deres forældre. De har et stort ønske om at skabe et grønt åndehul, med fokus på miljø, økologi, bæredygtighed og biodiversitet. De vil gerne dyrke deres egne grøntsager og vide, hvad det er, de putter i munden. Haven skal være en forlængelse af boligen – et ekstra uderum, hvor familien kan slappe af og børnene boltre sig.

De sirlige, velpassede haver er på retur, i stedet for tilstræber man noget, der efterligner naturen. Lidt mere vildtvoksende, med en blanding af masser af forskellige vækster. Man mikser gerne pryd- og nytteplanter. Purløg og artiskok i staudebedet – lavendler og pæoner i køkkenhaven. Samtidig må haverne heller ikke være for besværlige at passe, for tiden er jo knap for børnefamilierne. Så haverne anlægges også med henblik på dette. Først når børnene bliver ældre, får man mere overskud og lyst til havearbejde. Men sådan har det jo egentlig altid været!

”Vilde” haver med et miks af græsser, stauder og planter fra naturen er en af tidens havetrends. 
Som det kunne ses i ’The Daily Telegraph Garden’ på dette års Chelsea Flower Show.

En helt anden tendens er byens haver. Selvom man bor midt i en (stor)by kan man sagtens have lyst til have. Mange lejlighedskomplekser og andelsboligforeninger går sammen om at skabe grønne rum i de gamle baggårde – altaner og tagterrasser udnyttes, så man på én gang kan nyde havens lyksaligheder og byens mange tilbud.

"Urban gardening" er en tendens, der er slået stærkt igennem. I hjertet af byen kan man skabe oaser og dyrke "egen avl fra nyttehaven".
Her er det grønne rum bygget op med PLUS elementer.

"Har du mon nye projekter i gang eller på vej i din have?"
Når man har have, så har man vist altid gang i et eller andet. Sådan har jeg det også! De helt store, vilde projekter har jeg dog ikke planer om pt. Det er mere i småtingsafdelingen. Jeg leder efter en stor trætønde på 400–500 liter, der skal opsættes som regnvandsbeholder, tilsluttet nedløbsrøret. Men hidtil har jeg kun fundet mindre størrelser. Jeg skal også have anlagt et lille bed omkring et fuglebassin, og der er flere af mine staudebede, der trænger til fornyelse. På længere sigt kunne jeg rigtig godt tænke mig et brusebad i haven med varmt og koldt vand, så det kan bruges i en længere periode. Og et af mine helt store ønsker er et drivhus!

Mange af mine haveartikler bliver til på baggrund af egne ideer og ønsker. Så bliver projekterne fotograferet undervejs og beskrevet udførligt.  Det er i tidens løb blevet til bl.a. en rosenportal, et udekøkken, et plantebord – og det seneste skud på stammen er et stort insekthotel.    

Man er meget velkommen til at komme og besøge haven her i Holte. Vi holder ”Åben have” i Haveselskabets regi søndag den 30. juni, fra kl. 11 – 16. Læs mere her under postnummer 2840.

t.v.: Rosenportalen med den frodige ’Alchymist’ er et af havens mange projekter – og der er altid flere undervejs!
t.h.: 
Sidste søndag i juni holder vi altid åben have, og det er dejligt at få besøg at andre haveinteresserede, som man kan få sig en god snak med.


Min seneste bog er "Design din have",
skrevet sammen med havedesigner Birgitte Busch. 
"Er der nye havebøger i støbeskeen – eller måske bare i tankerne – hos dig?"
Jeg har altid nye havebøger i tankerne og har i tidens løb fået udgivet ti bøger på forskellige forlag. Men nu er det faktisk fem år siden den seneste, ”Design din have” udkom. Så det er på tide at komme i gang igen!

Lige nu arbejder jeg på en havebog, med fokus på et af havens elementer. Alt forarbejdet er gjort, fotografierne taget, og en stor del af teksten skrevet. Den skal udkomme foråret 2014 på forlaget Nice. Det er et nyt forlag, som jeg har startet her i foråret, og hvor jeg også har flere titler (af andre forfattere) på bedding.

Her udover går jeg selv og pusler med tanken om at skrive en bog med en mere holistisk tilgang til emnet. Haver har enorm betydning for os mennesker – meget mere, end man måske umiddelbart forestiller sig, både fysisk og mentalt. Dette ligger mig meget på sinde, og jeg er i fuld gang med research. Så jeg kommer ikke til at kede mig i tiden fremover!
Man kan læse mere om Nina Ewald på www.ninaewald.dk og på hendes ”grønne” Facebook side.

1 kommentar:

  1. Spændende artikel, tak for den. Hvis jeg boede i nærheden ville jeg helt sikkert komme til åben have d. 30.6., men det gør jeg ikke, da jeg bor på Samsø :) Den 29.6. har jeg inviteret til haveblogtræf hos mig, så der er nok at se til i den weekend.
    Ser frem til din nye bog.
    Mange hilsener
    fra fru Høneballe :)

    SvarSlet

ANNONCE