fredag den 28. juni 2013

BERETNING FRA EN KØKKENHAVE

køkkenhaveKØKKENHAVEN

En beretning fra min yndlingsperiode i køkkenhaven, mens alt er grønt, frodigt og endnu - næsten - uberørt.

TEKST & FOTO: LONEHer i udgangen af juni er min yndlingsperiode i køkkenhaven. Alt står grønt og frodigt og er stadigvæk intakt. Nu starter høsten og billedet pilles langsomt fra hinanden igen. Nyt skal tilføjes, farver skifter og nye afgrøder modnes. Men nu ... lige nu er det første kuld - det der er planlagt over vinteren - og man kan se om planen er lykkedes - så langt, så godt!

køkkenhave
Årets nye eksperiment er kål. Jeg har satset på de klassiske - rødkål, grønkål og spidskål. Vel vidende at de i fuld størrelse overskrider rammerne for køkkenhavens højbede, forsøger jeg trods alt at forkæle dem med gode naboplanter (som isop), vand og jævnlig lugning. Det kunne være så sjovt at høste egen kål senere på året. Går det godt skal jeg næste år forsøge med palmekål - mest af alt fordi de er så fantastisk smukke.

køkkenhaveDa jeg sidste år kun havde få dræbersnegle i haven, har jeg i år kastet mig i ud et salatorgie. Her er flere typer og selvfølgelig også rucola, der er helt uundværlig i vores madlavning. Det er dejligt for en stund blot at kunne høste i haven og ikke skulle købe i det lokale supermarked!

køkkenhave


køkkenhave
Det er dog med at høste mens tid er, for før man har set sig om er salaten gået i blomst, og så er smagen ikke længere god. Så er det godt at have nye rækker i gang - jeg skal fx have sået igen i weekenden som det ses her!
Inspireret af Marianne her på redaktionen satte jeg i vinter hvidløg, og til min glæde trives de over al forventning og står nu med de fine slangekrøller - her i kompagniskab med salatløg, tagetes og purløg.

køkkenhave

I køkkenhavens eneste mistbænk trives basilikum i lange baner. Her er den almindelige (udsat fra potter af økologisk basilikum fra Årstidernes grøntsagskasser), selvsået rød basilikum (hvor de fleste dog er grønne!) og sidst en grøn appelsinbasilikum som jeg glæder mig til at eksperimentere med i køkkenet.

Sammen med basilikum ligger en del store sten, der hjælper med til at holde på varmen hos de lidt sarte planter om natten.

køkkenhave

En genganger her i haven er de små, runde squash fra Middelhavsområderne. Jeg har planter der er sået inde, og sår også et par stykker direkte i bedet i maj. Så kommer de lidt forskudt. Nogle gange er de forkultiverede bedst, ofte er det dog dem der er sået på stedet. Mon ikke jeg på et tidspunkt lærer at forkultivering af squash er spild af tid.

køkkenhave

Som nabo til squash har jeg stangbønner (andre år pralbønner). De er sået slut maj (da kirsebærtræerne blomstrede) og er først nu på vej op. Men tag ikke fejl; pludselig sætter de spurten ind og så er de hurtigt til vejrs.

køkkenhave


Inden længe er det også bærtid. Ribs og stikkelsbær er godt på vej. I år skal fuglene ikke have dem alle, så jeg holder lidt øje med modningen.

køkkenhave


Dette er altså bare den skønneste køkkenhavetid!

køkkenhave
15 kommentarer:

 1. åhhh, hvor ser det godt ud... afgrøderne i min nye potager er desværre lidt skravlede (vi blandede for meget genbrugskompost i jorden) - men jeg elsker at gå rundt mellem højbedene - og TIL NÆSTE ÅR - BARE VENT OG SE jeg har planer, har jeg :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at mærke al den entusiasme, der oser ud af din kommentar :-)

   Slet
 2. Ihh hvor en fin køkkenhave! Jeg elsker at gå rundt i min egen, det er så givende.
  Kast dig ud i palmekål! De er fantastiske og nemme...jeg har faktisk taget den omvendte vej i forhold til dig...startede med palmekål og røde grønkål fordi grønålstyperne skulle være nemmere/mere taknemmelige end hovedkålene ifølge min Økologisk Have bog. Desværre er skovduerne temmelig glade for palmekål så dem der står i bed må have net over, mens dem i staudebedene klarer sig indtil videre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Super input med duer og palmekål - så var det måske fint nok jeg ikke såede dem, for jeg har tit to store duer i haven, der er på konstant jagt efter føde. Og endnu er det ikke gået ud over køkkenhaven :-)

   Slet
 3. Hvor ser det smukt, lækkert friskt og fristende ud med alle de urter:o) Jeg mindes glæden over egne grøntsager fra min hedengangne urtehave og rusker lige mig selv så jeg husker hvorfor jeg nedlagde den.
  Men dejligt er det nu med spiselige sager i haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth. Det er lidt sjovt for jeg beslutter hver vinter at nu skal der være blomster i hele køkkenhaven i stedet.... men når så foråret kommer så kan jeg ikke undvære min køkkenhave. Jeg er afhængig :-)
   Hvorfor har du mon droppet din?

   Slet
 4. Nøøj...det er en fin køkkenhave, det ser så fuldendt ud, at det må være svært at høste!
  Hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Og ja, du har lidt ret. Det kan godt være svært at høste, når det hele står så fint, men omvendt er det nu også skønt at kunne liste ned før start på aftensmaden og kunne hente salat mv. Og så er det jo sådan at der i huller bagefter bliver plads til nye ting - som fx små appelsintagetes, der lige nu står og mangler et hjem :-)

   Slet
 5. Det ser dejligt ud :-) Er selv ny have ejer og har kastet mig ud i det uden egentlig at vide, hvad jeg laver - bare fordi jeg kan! Synes dog det er lidt skuffende i forhold til hvad jeg regnede med. Må jeg spørge dig til råds? Det lyder til du har gode resultater. Jeg har forspiret bønner og squash, fordi jeg havde indtryk af det skulle være så nemt. Én bønne blev det til (blauhilde) og den er ca. 25 cm høj og begyndt at sætte bønner....men den bliver ligesom ikke højere. Skulle den have været knebet eller gjort noget andet ved? Jeg troede jo den ville vokse mig over hovedet og har sat den ved stativ og det hele. Mine squash er begyndt at sætte blomster, men de er ca. samme størrelse som bønnen og ligner bestemt ikke nogen der har tænkt sig at fylde en masse - og igen havde jeg jo fået at vide at de ville vokse som bare f..... og var så taknemmelige.
  Stine

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Stine
   Dejligt at du spørger, det kan både du og andre, der sidder med et "haveproblem" gøre, så svarer vi på det så godt vi kan.

   For det første er det er super idé bare at kaste sig ud i køkkenhave. Man lærer hele tiden af det, man gør og det man hører andre gøre. Den store risiko er, hvis man går rundt og tænker, hvad gør jeg galt, hvis ikke det hele vokser som bare f.. (ham der med horn i panden).

   Mht. bønner, så spirer de bedst i varme. Omkring de 20 - 22 grader i de første døgn. Dvs også lune nattetemperaturer. Det er rigtigt at blauholde, som i øvrigt er en smuk og dejlig bønne er en klatrebønne, men den er også temmelig varmekrævende. Og sådan et vejr har vi absolut ikke lige for tiden. Spiret har den altså, men nu vokser den så bare ikke ret meget pga. temperaturen. SÅ nogle gange er det altså bare om at så forfra igen.

   Stort set det samme gør sig gældende for squash. De er imidlertid mere følsomme overfor blæst end for kulde, skønt det også har noget at sige og desuden kræver de utroligt meget gødning for at give godt. Om de vokser langsomt kan også have noget at gøre med om det er sommer- eller vintersquash. Vintersquash vokser til over længere tid.

   Så når Lone skriver, at de lige pludselig kan skyde i vejret, så har det altså også noget med temperatur og klima at gøre. Opgaven er derfor for dig er dels at være tålmodig (ret svært når man er ny i haven), dels at genså og endelig at give dine planter lidt læ, måske en plastportal eller klokke, for at give dem lidt ekstra læ/varme.

   Held og lykke med det.

   Slet
 6. Tak for det Marianne :-) Vil det sige, hvis jeg sætter f.eks. en stor gennemsigtig plastikpose over bønnen vil den måske gro sig højere?

  Jeg er blevet enig med mig selv om, at i år er et øve-år og bare skal være hyggeligt. Næste år hedder projektet "højbede, køkkenhave og høns" og jeg glæder mig allerede til at kunne høste gulerødder, ærter, kartofler og forhåbentlig bønner og squash sammen med min lille datter. I år har jeg også forsøgt mig med tomater. Tror dog heller ikke det projekt lykkes, for jeg har sået dem direkte i krukker og nænnede ikke at tynde ud i de små planter da de endelig kom (de var temmelig længe om at spire), så nu tror jeg de står alt for tæt til at kunne koncentrere sig om at sætte blomster :-)

  Glæder mig også til drivhus og basilikum i lange baner og går og pønser på at bygge orangeri op af vores høje sydvendte mur til naboen :-)

  Må jeg iøvrigt også lige spørge til alle de yndige urtepotter der svæver på hovedet over bedene - er de til at fange dræbersnegle med? Vi har nemlig temmelig mange af dem og vi kæmper indædt om hvem der skal have lov til at spise af den ene bønne det blev til i år - sneglene mener bestemt den er deres!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej igen, Stine

   Planter i vækst bryder sig ikke om at blive berørt af plastik, så hvis du bruger plastikpose -metoden, skal den have nogle pinde under, som holder posen væk fra planten. Desuden skal du klippe huller i hvert hjørne af bunden (som nu er i topppen) af posen, så planten kan ånde. Lidt besværlig metode, hvis du har flere planter!

   I stedet for vil jeg råde dig til at bruge en plastik-TUNNEL. Peøv lige at se på dette link, så får du en idé om, hvad jeg mener. (På billedet er plastikken taget af, men dér kan du se, hvordan tunnelen er lavet). http://www.havefolket.com/2013/01/den-hegnede-have.html

   Sådan en tunnel kan gøres større og mindre alt efter behov. Jeg ville imidlertid selv gå både med livrem og seler (i overført betydning) og så igen. Bare for at være sikker - nu kommer varmen også, siger de! Måske får du så bare overflod af Blauhilde, men det er jo næsten bedre end ærgrelser, er det ikke?

   Det du siger med øveåret er en rigtig god indstilling til det hele. Men jeg får lyst til at sige dig, at dem kan man altså have mange af resten af livet som havemenneske. De virkelig viise ud i havebrug er gamle havefolk med patina på deres viden. Prøv at overveje om der mon også bor sådan en på din vej. Ellers må du ty til os, (der jo til sammen i alder og viden måske kan gøre det ud for sådan en plante- og haveklog) ;-)

   Nå videre over stepperne: Tomater! Ja, de skal jo sås om vinteren, nærmest. Eller i hvert fald i marts. Og så skal de prikles (dvs. udtyndes og plantes ud hver især i deres egen lille potte, som i størrelse skal øges i takt med dat planten vokser.). Ellers dør de ved at de står og trykker hinanden. OG tomater får du i hvert fald ikke. Men du har ganske rigtigt luret det selv, kan jeg høre og jeg VED at ALLE havefolk har stået og sagt AV AV AV og ikke kunnet nænne at tynde ud, bare fordi de var så betagede af det mirakel det jo er, når det, man har sået kommer op.

   Men: Du må gøre dig hård næste gang. Tag dig ikke af at folk kommer rendende, fordi de tror du har slået dig. ;-)

   Drivhus - Orangeri! Lyder fortryllende!

   Og urtepotterne på pindene? De har to formål: 1) at sikre man ikke kommer til at stikke sig i øjnene, når man luger eller høster. 2) hvis du propper lidt hø tørret græs eller halm i, så kan du fange ørentviste. OG hvad skal man med dem? De spiser dels bladlus, dels kan man - hvis man vil af med dem - fange dem nemmere, når de "putter" sig i pottens hø.

   Dræbersnegle er et - eller mange - kapitler for sig. Men en saks eller spade ved aften + morgentide samt Ferramol (godkendt til økologisk brug), kogende vand, øl eller andre fæle mord-"våben" kan tages i brug.

   God fornøjelse med det hele! :-)

   Slet
 7. Ps. Stine, det er simpelthen så fedt, du spørger! Det går op for mig/os at man nemt kan tage for givet at det der var ny viden for een selv for nogle år siden, vil være ny viden for andre nogle år efter. Og det skulle du så høre en tidligere underviser sige! Paradoksalt.

  Nå. Det "lange af det korte" er, at vi her i HAVEFOLKET vil stramme os endnu mere an mht. at formidle haveglæder både til nye i haven og til dem, der hav været der længe.

  Så tak!!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja selv tak da :-) Det er da skønt med lidt hjælp!

   Jeg undrer mig nu stadig over de der urtepotter (hvorfor står pinden midt i bedet hvis man risikerer at prikke øjnene ud - med mindre den står der for netop at holde potten... hmmm, ja den uerfarne undrer sig over mangt og meget) og er ikke helt med på om ørentviste er godt eller skidt i haven - men det kan være det står soleklart for mig den dag det bliver relevant for mig - akkurat som jeg ikke anede vi havde dræbersnegle før de åd mine grøntsager, og nu ser jeg dem pludselig alle vegne!

   Og tak for det dejlige site, det er fint og meget inspirerende :-)

   Slet
  2. Hej Stine
   - jeg kan godt forstå du undrer dig endnu :-).

   Bare til info så er potterne i min køkkenhaven 100% til ørentvisterne. De samles her i potterne om dagen og så flytter jeg dem senere på sæsonen væk fra køkkenhaven, så de ikke generer fx georginer og frugttræerne. Lige nu er de nyttedyr, da de bl.a. er ret gode til at tage bladlus, men senere på sæsonen er de knap så velkomne.
   Sjovt nok, så kommer forklaringen faktisk også i en artikel her i HAVEFOLKET senere på ugen... :-)

   God aften til dig,
   Lone

   Slet

ANNONCE