En beretning fra min yndlingsperiode i køkkenhaven, mens alt er grønt, frodigt og endnu – næsten – uberørt.


TEKST & FOTO: LONE

Her i udgangen af juni er min yndlingsperiode i køkkenhaven. Alt står grønt og frodigt og er stadigvæk intakt. Nu starter høsten og billedet pilles langsomt fra hinanden igen. Nyt skal tilføjes, farver skifter og nye afgrøder modnes. Men nu … lige nu er det første kuld – det der er planlagt over vinteren – og man kan se om planen er lykkedes – så langt, så godt!

køkkenhave

Årets nye eksperiment er kål. Jeg har satset på de klassiske – rødkål, grønkål og spidskål. Vel vidende at de i fuld størrelse overskrider rammerne for køkkenhavens højbede, forsøger jeg trods alt at forkæle dem med gode naboplanter (som isop), vand og jævnlig lugning. Det kunne være så sjovt at høste egen kål senere på året. Går det godt skal jeg næste år forsøge med palmekål – mest af alt fordi de er så fantastisk smukke.

køkkenhaveDa jeg sidste år kun havde få dræbersnegle i haven, har jeg i år kastet mig i ud et salatorgie. Her er flere typer og selvfølgelig også rucola, der er helt uundværlig i vores madlavning. Det er dejligt for en stund blot at kunne høste i haven og ikke skulle købe i det lokale supermarked!

køkkenhave
køkkenhave

Det er dog med at høste mens tid er, for før man har set sig om er salaten gået i blomst, og så er smagen ikke længere god. Så er det godt at have nye rækker i gang – jeg skal fx have sået igen i weekenden som det ses her!

Inspireret af Marianne her på redaktionen satte jeg i vinter hvidløg, og til min glæde trives de over al forventning og står nu med de fine slangekrøller – her i kompagniskab med salatløg, tagetes og purløg.

køkkenhave

 

I køkkenhavens eneste mistbænk trives basilikum i lange baner. Her er den almindelige (udsat fra potter af økologisk basilikum fra Årstidernes grøntsagskasser), selvsået rød basilikum (hvor de fleste dog er grønne!) og sidst en grøn appelsinbasilikum som jeg glæder mig til at eksperimentere med i køkkenet.

Sammen med basilikum ligger en del store sten, der hjælper med til at holde på varmen hos de lidt sarte planter om natten.

køkkenhave

En genganger her i haven er de små, runde squash fra Middelhavsområderne. Jeg har planter der er sået inde, og sår også et par stykker direkte i bedet i maj. Så kommer de lidt forskudt. Nogle gange er de forkultiverede bedst, ofte er det dog dem der er sået på stedet. Mon ikke jeg på et tidspunkt lærer at forkultivering af squash er spild af tid.

køkkenhave

Som nabo til squash har jeg stangbønner (andre år pralbønner). De er sået slut maj (da kirsebærtræerne blomstrede) og er først nu på vej op. Men tag ikke fejl; pludselig sætter de spurten ind og så er de hurtigt til vejrs.

køkkenhave

Inden længe er det også bærtid. Ribs og stikkelsbær er godt på vej. I år skal fuglene ikke have dem alle, så jeg holder lidt øje med modningen.

køkkenhave

Dette er altså bare den skønneste køkkenhavetid!

køkkenhave